Plameni po izraelskem napadu na Gazo. Foto: Reuters
Plameni po izraelskem napadu na Gazo. Foto: Reuters

Raketo iz Gaze je sicer prestregel izraelski sistem zračne obrambe, nato je padla v morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nobena izmed frakcij v Gazi ni prevzela odgovornosti za izstrelitev.

Nekaj ur zatem je Izrael izvedel zračne napade na območje Gaze. Palestinski viri so po poročanju Reutersa sporočili, da so napadi zadeli taborišča Hamasa in drugih frakcij. Izraelska vojska navaja, da je bila ena tarča tovarna orožja. V napadih ni bilo ranjenih.

Spopadi na Tempeljskem griču med koncem tedna

Napetosti med Izraelci in Palestinci v zadnjih tednih naraščajo. Med koncem tedna je izbruhnilo nasilje med palestinskimi protestniki in izraelskimi varnostnimi silami na Tempeljskem griču v Jeruzalemu, ki velja za sveti kraj tako za muslimane, saj tam stoji mošeja Al Aksa, kot tudi za Jude.

Med spopadi so muslimani obhajali sveti mesec ramazan, Judje pa praznik pasha. Izraelska policija je aretirala več sto Palestincev. Ranjenih je bilo najmanj 152 Palestincev in osem izraelskih policistov. O dogodkih naj bi še danes razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

Jordanija ostro obsodila izraelsko politiko do mošeje Al Aksa

Sorodna novica V izraelski raciji v Vzhodnem Jeruzalemu ranjenih več kot 150 Palestincev

Dogajanje je sprožilo tudi oster odziv Jordanije, ki je uradno skrbnica mošeje Al Aksa. Jordanski kralj Abdula II. je opozoril generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da izraelsko politika glede mošeje "resno spodkopava" možnost za sklenitev miru s Palestinci. Jordanija je na zagovor poklicala izraelskega veleposlanika.

Jordanski premier Bišer Al Hasavne pa je v parlamentu dejal, da "mora pohvaliti tiste, ki mečejo kamne na tiste sioniste, ki skrunijo mošejo Al Aksa pod okriljem izraelske okupacijske vlade".

"Zelo resno obravnavam izjave, ki krivijo Izrael za nasilje, ki smo mu izpostavljeni. Nekatere izjave spodbujajo metanje kamenja. To je kot nagrada za hujskače, predvsem Hamas, ki skušajo zanetiti nasilje v Jeruzalemu," se je na izjavo jordanskega premierja odzval izraelski premier Naftali Bennet.

Lanski spopadi vodili v 11-dnevno bombardiranje

Tempeljski grič je v delu Jerzualema, ki ga – tako kot Gazo, Zahodni breg in Golansko planoto – od leta 1967 okupira Izrael.

Na območju so spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami izbruhnili tudi med lanskim ramazanom. Spopadi so privedli do napadov Hamasa na Izrael, ki je nato 11 dni bombardiral Gazo, pri tem pa je bilo ubitih 253 ljudi.