V četrtek je svoje argumente predstavila Južna Afrika, danes je bil na vrsti Izrael. Foto: Reuters
V četrtek je svoje argumente predstavila Južna Afrika, danes je bil na vrsti Izrael. Foto: Reuters

"Izrael s svojim delovanjem v Gazi ne želi uničiti ljudstva, temveč zaščititi svoje ljudstvo, ki je napadeno na več frontah," je pred ICJ-jem dejal pravni svetovalec izraelskega ministrstva za zunanje zadeve Tal Beker.

Kot je dejal, je Izrael v "obrambni vojni proti Hamasu, ne proti palestinskemu ljudstvu".

Beker je ob tem povedal, da če so se dogajala genocidna dejanja, so bila usmerjena proti Izraelu, Hamasov oktobrski napad iz Gaze pa je označil za največji umor Judov po holokavstu, poroča izraelski časopis Haarec.

Južni Afriki je očital, da je predstavila "popačeno dejansko in pravno sliko". Kot poroča Al Džazira, je dejal, da je Južna Afrika izraz genocid uporabila kot orožje proti Izraelu.

Južnoafriški argumenti so po njegovih besedah "ignorirali" dogodke 7. oktobra, ko je palestinsko gibanje Hamas na jugu Izraela izvedlo "pokol".

Beker je dejal, da pozivi, naj sodišče od Izraela zahteva, naj ustavi boje v Gazi, ne morejo biti upoštevani, saj da ima Izrael pravico do obrambe.

Sorodna novica Južna Afrika na Meddržavnem sodišču Izrael obtožila genocida in apartheida v Gazi

Izrael: Južna Afrika ima tesne vezi s Hamasom

Sodišče je pozval, naj sprejme ukrepe proti Južni Afriki, ki jo je obtožil, da vzdržuje tesne vezi s Hamasom, čeprav to organizacijo številne države označujejo za teroristično.

Po njegovih besedah je Hamas sistematično in nezakonito umestil svoje vojaške operacije, borce in opremo po vsej Gazi. Hamasu je Beker očital, da uporablja civilno infrastrukturo in da ne ščiti civilistov v Gazi, medtem ko Izrael v Gazi deluje, kot je dodal, da civiliste zaščiti.

Drugi pravni predstavnik Izraela Malcolm Shaw je prav tako zavrnil navedbe tožnikov in opozoril, da bi napačna sodba glede genocida lahko privedla do izgube bistva tega zločina, ki da predstavlja utelešenje zla.

Južna Afrika je tožbo na ICJ vložila konec decembra. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Do zdaj je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih več kot 23.000 ljudi, večinoma žensk, otrok in starejših. Ranjenih je okoli 60.000 ljudi. Uničena je civilna infrastruktura, vključno s stanovanjskimi stavbami, šolami, univerzami, cerkvami, mošejami, bolnišnicami.

V Izraelu je bilo po zadnjih podatkih 7. oktobra ubitih 1139 ljudi.

Namestnik izraelskega generalnega tožilca za mednarodne zadeve Gilad Noam je dejal, da Južni Afriki ni uspelo utemeljiti zahteve po začasnih ukrepih sodišča.

Poleg tega niso prikazali, da obstaja spor med Južno Afriko in Izraelom, Južna Afrika naj bi tudi zavedla sodišče, da bi to mislilo, da tak spor obstaja.

Dogajanja v Gazi po njegovih besedah spadajo v okvir vojne, ki jo je sprožil Hamas, zanje pa velja zakonski okvir mednarodnega humanitarnega prava, ne pa konvencija o genocidu.

Z izraelsko predstavitvijo argumentov se je končal drugi dan postopka pred ICJ-jem. Predsednica sodišča Joan Donoghue je dejala, da bo sodišče svojo odločitev sporočilo v prihodnjih dneh.

Nemčija odločno na strani Izraela

Nemška vlada je ostro zavrnila očitke proti Izraelu pred ICJ-jem. "Nemška vlada odločno in izrecno zavrača obtožbo o genocidu, ki je bila na ICJ-ju vložena proti Izraelu. Tožba nima nobene dejanske podlage," je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Po njegovih besedah je Nemčija še posebej zavezana spoštovanju konvencije ZN-a o genocidu, ki po njegovih besedah predstavlja ključen instrument za preprečevanje ponovitve holokavsta. Ob tem je posvaril pred "politično instrumentalizacijo" konvencije.

Nemčija je zaradi svoje zgodovinske odgovornosti za holokavst obrambo Izraela opredelila kot enega temeljnih elementov svoje zunanje politike.

Južna Afrika je tožbo na ICJ, ki jo je do zdaj podprlo še 22 držav ali mednarodnih organizacij, vložila 29. decembra.

Novi izraelski očitki o antisemitizmu

Izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je v četrtek na družbenem omrežju X ICJ označil za "politično telo, omadeževano z antisemitizmom".

Izraelski gospodarski minister Nir Barkat je ICJ označil za "dvolično sodišče" in mu očital "protijudovske krvne klevete" zoper Izrael.

Nekdanji izraelski premier Naftali Benet je postopek na sodišču označil za "sramoten prikaz dvoličnosti in očitnega antisemitizma".

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat je postopek na Meddržavnem sodišču prav tako označil za dvoličnega, Južno Afriko pa za "pravno krilo teroristične organizacije Hamas".

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Türk: Izraelska dejanja so genocidna

Danilo Türk, mednarodni pravnik in nekdanji predsednik Slovenije, je v četrtkovih Odmevih jasno dejal, da so izraelska dejanja v Gazi v zadnjih treh mesecih genocidna. 84-stransko tožbo Južne Afrike zoper Izrael je označil za "odlično napisano" in "zelo dobro argumentirano in podkrepljeno z vsemi potrebnimi dokazi".

Glede vprašanja naklepa je dejal, da iz tožbe izhaja, da "vsi odločilni voditelji Izraela, predsednik republike, predsednik vlade, pol vlade, vojaški poveljniki, vojni veterani iz preteklih vojn, vsi zagovarjajo uničenje". Izraelu bo težko zagovarjati stališče, da gre za "izraze ekstremistov, ki ne izražajo politike Izraela". Dodal je, da "to je politika Izraela, ki je izražena v izjavah in v dejanjih". Naklep za genocid bo torej mogoče dokazati, je še dejal Türk.

Genocid je dejanje, ki ga ni mogoče z ničimer upravičiti, je pojasnil Türk. Po njegovih besedah ima Izrael "zelo dobre razloge, da se bojuje proti Hamasu, ampak nima nobenih razlogov, da pobije 23.000 ljudi, da pomori 23.000 ljudi, kot je do zdaj že storjeno."

Ko se upošteva "celotni, kumulativni učinek" dejanj Izraela, jih je mogoče razumeti "samo kot genocid".

Glede poziva Južne Afrike, da naj ICJ Izraelu odredi prenehanje napadov na Gazo, je Türk, da je sodišče "v podobnih primerih že odrejalo te začasne ukrepe". Türk je poudaril pravico ZDA do veta na odločitve Varnostnega sveta, a tudi "globalno javno mnenje", ki predstavlja pritisk.

Odredba o prenehanju napadov bi lahko pomagala, da se napadi v nekaj tednih prenehajo. Slovenija bo kot nestalna članica Varnostnega sveta "lahko dala svoj prispevek", je še dejal nekdanji predsednik.

Izrael predstavil svoje argumente v Haagu