Sodni proces v Haagu. Foto: Reuters
Sodni proces v Haagu. Foto: Reuters

V Palači miru svoje argumente najprej predstavlja Južna Afrika, v petek pa bo na vrsti še Izrael. Odvetnica Južne Afrike Adila Hasim je pred sodniki dejala: "Trdimo, da je Izrael prekršil drugi člen konvencije o preprečevanju genocida in storil dejanja, ki spadajo v opredelitev genocida. Njihova dejanja kažejo na sistematični vzorec ravnanja, iz katerega je mogoče sklepati, da gre za genocid." Hasim je še opozorila, da je cilj izraelskega bombardiranja "uničenje palestinskega življenja" in da so izraelske vojaške operacije v Gazi tamkajšnje prebivalce pahnile na rob lakote. "Stanje je tako slabo, da strokovnjaki napovedujejo, da bo v Gazi zaradi lakote in bolezni umrlo več ljudi kot zaradi neposrednih vojaških akcij," je poudarila.

Drugi odvetnik Tembeka Ngcukaitobi je opozoril na retoriko izraelskih političnih voditeljev in vojaških poveljnikov, češ da so z izjavami "razglašali svoje genocidne namene". "Te izjave nato ponavljajo vojaki na terenu v Gazi, ko uničujejo Palestince in tamkajšnjo infrastrukturo," je dodal.

Pred sodiščem so se zbrali propalestinski protestniki. Foto: Reuters
Pred sodiščem so se zbrali propalestinski protestniki. Foto: Reuters

"Noben oborožen napad na državno ozemlje, ne glede na to, kako resen je, ne more biti opravičilo za kršitve konvencije. Izraelski odziv na napad 7. oktobra je prestopil vse meje in privedel do kršitve konvencije," pa je med obravnavo dejal južnoafriški minister za pravosodje Ronald Lamola.

Južna Afrika v tožbi, ki jo je vložila konec decembra, Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki je bila sprejeta leta 1948, in izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. V tožbi je Pretoria med drugim navedla, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

Pretoria poziva sodišče, naj odredi ustavitev ofenzive

Ta država zato Meddržavnemu sodišču predlaga sprejetje takojšnjih začasnih ukrepov, ki bi zaščitili Palestince pred nepopravljivo škodo, saj lahko do konca razsodbe mine več let. Južna Afrika tudi poziva sodišče, naj odredi ustavitev izraelske ofenzive v Gazi in prisilnega razseljevanja tamkajšnjih prebivalcev ter zagotovitev dostopa do humanitarne pomoči, saj trdi, da Izrael enklavi ne zagotavlja hrane, vode in zdravil. Opozarja tudi na nenehno bombardiranje, v katerem je po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi umrlo več kot 23.000 ljudi.

Tako Južna Afrika kot Izrael sta podpisnika konvencije o preprečevanju genocida. Novembra je južnoafriška vladajoča stranka ANC v tamkajšnjem parlamentu tudi podprla predlog o prekinitvi diplomatskih odnosov z Izraelom, dokler ta ne privoli v premirje v Gazi.

Danilo Türk o začetku tožbe proti Izraelu na meddržavnem sodišču v Haagu
Podporniki Palestincev. Foto: Reuters
Podporniki Palestincev. Foto: Reuters

Izrael in ZDA obtožbe zavračajo

Izraelske oblasti so v odzivu na današnji začetek obravnave tožbe Pretorio označile za "pravno roko" Hamasa. Po besedah tiskovnega predstavnika izraelskega zunanjega ministrstva Liora Haiata gre v tem primeru za eno največjih manifestacij hinavščine v zgodovini.

Izrael se je že ob napovedi tožbe nanjo odzval z zgroženostjo in obtožbe zavrnil. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnile tudi ZDA, medtem ko večina zahodnih držav do zdaj še ni oblikovala jasnega stališča.

"Izrael bo nastopil pred Meddržavnim sodiščem, da bi ovrgel absurdno obrekovanje Južne Afrike, saj Pretoria politično in pravno ščiti Hamasov posiljevalski režim," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnile tudi ZDA, ob tem pa so Izrael pozvale, naj stori več za zaščito palestinskih civilistov. "Obtožbe, da je Izrael zagrešil genocid, so neutemeljene. Pravzaprav tisti, ki napadajo Izrael, še naprej odkrito pozivajo k uničenju Izraela in množičnemu pomoru Judov," je dejal predstavnik State Departmenta Matt Miller.

Sorodna novica Slovenija bo na ICJ-ju sodelovala v postopku glede očitanih kršitev Izraela

V sredo zvečer se je oglasil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je izrazil nasprotovanje idejam nekaterih desničarskih članov vlade, vključno s finančnim ministrom Bezalelom Smotričem in ministrom za nacionalno varnost Itamarjem Ben Gvirjem, ki trdita, da bi morali Palestinci prostovoljno zapustiti Gazo in s tem omogočiti Izraelcem, da se tam naselijo. "Želim jasno povedati: Izrael nima namena trajno okupirati Gaze ali preseliti njenega civilnega prebivalstva," je Netanjahu zapisal na omrežju X. Ob tem je dodal: "Izrael se bojuje proti teroristom Hamasa, in ne proti palestinskemu prebivalstvu, to pa počne v skladu z mednarodnim pravom."

Britanski premier Rishi Sunak tožbo vidi kot neutemeljeno in napačno, je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade in dodal, da tožba ne bo vodila do miru na Bližnjem vzhodu, ob tem pa ponovil, da podpira pravico Izraela do samoobrambe.

Gaza je tarča stalnih izraelskih napadov. Foto: AP
Gaza je tarča stalnih izraelskih napadov. Foto: AP

Žbogar: Slovenija bo še počakala

Večina zahodnih držav do zdaj ni oblikovala jasnega stališča. Slovenija na tožbo gleda "z velikim zanimanjem", je v ponedeljek na Radiu Slovenija dejal vodja slovenske misije v Varnostnem svetu Združenih narodov Samuel Žbogar. "Ko bo sodišče odločilo, ali bo tožbo sploh vzelo v obravnavo, se bomo tudi sami odločili, kako ravnati v zvezi s tem," je dodal. Tožbo je označil za pomembno, več pa bo Slovenija povedala po prvi obravnavi pred Meddržavnim sodiščem. Gibanje za pravice Palestincev je Slovenijo pozvalo, naj se pridruži tožbi, v pismu zunanji ministrici Tanji Fajon so k temu pozvali številni slovenski kulturniki.

Tožbo Južne Afrike je podprla Organizacija islamske konference, v kateri je 57 držav islamskega sveta. Podprle so jo tudi Brazilija, Bolivija, Kolumbija in Namibija.

Sodišče ne more prisiliti države k uresničitvi sodb

Sodišče v Haagu bi lahko odredilo judovski državi, naj ustavi napade na Gazo, a je malo verjetno, da bi Izrael sodbo upošteval. Odločitve Meddržavnega sodišča so namreč za države zavezujoče in se nanje ni mogoče pritožiti, vendar pa jih samo sodišče ne more uveljaviti oziroma ne more prisiliti držav, da jih izvajajo.

V Haagu javna obravnava tožbe proti Izraelu