Izrael redno bombardira sosednjo Sirijo. Foto: Reuters
Izrael redno bombardira sosednjo Sirijo. Foto: Reuters

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo na območju letališča v Alepu na severozahodu Sirije in bližnjega vojaškega letalskega oporišča Al Nairab slišati več eksplozij. Zagorelo naj bi skladišče streliva, na obeh letališčih pa je nastala ogromna gmotna škoda.

Letališče v Alepu zaradi napada trenutno ne deluje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rami Abdel Rahman, vodja omenjene organizacije, je pojasnil, da so bila tarča napada skladišča streliva, ki naj bi jih uporabljale proiranske milice. Izraelska vojska se na poročila o napadu še ni odzvala.

Izrael sicer redno obstreljuje cilje v sosednji Siriji, s čimer naj bi želel preprečiti širjenje vpliva Irana v tej državi.

Kader Adnan. Foto: Reuters
Kader Adnan. Foto: Reuters

Umrl znani palestinski zapornik

Medtem je v izraelskem priporu umrl palestinski pripadnik gibanja Islamski džihad Kader Adnan, ki je skoraj tri mesece gladovno stavkal, odkar so ga izraelske sile februarja pridržale na okupiranem Zahodnem bregu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske oblasti so po poročanju CNN-a sporočile, da je bil prijet zaradi suma članstva v teroristični organizaciji, podpore terorizma in hujskanja.

44-letni oče devetih otrok iz mesta Araba blizu Dženina na Zahodnem bregu je z gladovno stavko protestiral proti pridržanju. Sojenja ni doživel. Po poročanju BBC-ja naj bi se to začelo ta mesec.

Adnan je bil sicer v življenju 12-krat aretiran, v izraelskih zaporih pa je preživel osem let, večinoma zaradi t. i. administrativnih pridržanj. V skladu s takšnim pridržanjem Izrael aretira kogar koli, ne da bi jim povedal zakaj. Ljudje niso seznanjeni z obtožnico ali dokazi proti njim, tudi do sodnika ne pridejo. Izrael lahko administrativna pridržanja podaljšuje za šestmesečna obdobja brez obtožnice ali sojenja.

Adnan je skupaj gladovno stavkal petkrat, zaradi česar je bil med Palestinci znan.

Al Džazira navaja izraelsko organizacijo za človekove pravice HaMoked, ki pravi, da Izrael trenutno na tak način drži zaprtih več kot 1000 Palestincev, kar je največ po letu 2003.

Skupaj je glede na aprilske podatke v izraelskih zaporih 4900 palestinskih političnih zapornikov. V zaporih je tudi 160 otrok in 30 žensk, 554 zapornikov prestaja dosmrtno zaporno kazen, sporoča palestinska nevladna organizacija za podporo zapornikov in človekove pravice Addameer.

Kmalu po njegovi smrti je bilo z območja okupirane Gaze proti Izraelu izstreljenih več raket. Po navedbah izraelskih sil so tri rakete "padle na odprta območja".

Palestinski premier Mohamed Štaje je smrt Adnana označil za "namerni umor". Svoje obtožbe je pojasnil s tem, da je Izrael "zavrnil njegove prošnje za izpustitev in ga zadrževal v celici, kljub njegovemu kritičnemu zdravstvenemu stanju". Gibanje Islamski džihad, ki ga EU in ZDA štejejo za teroristično organizacijo, pa je v odzivu na Adnanovo smrt opozoril, da bo Izrael "plačal za ta zločin".

Sorodna novica "Izrael vsako leto aretira in na vojaških sodiščih preganja od 500 do 700 palestinskih otrok"