Human Rights Watch opozarja na sistematične zlorabe palestinskih otrok v rokah izraelskih sil. Foto: EPA
Human Rights Watch opozarja na sistematične zlorabe palestinskih otrok v rokah izraelskih sil. Foto: EPA
false
Otroke izraelske sile pogosto aretirajo zaradi sumov, da so metali kamne v izraelske vojake na zasedenih ozemljih. Foto: EPA

"Izraelske varnostne sile so uporabile neprimerno silo pri aretacijah ali pridržanjih palestinskih otrok, starih tudi komaj 11 let," piše v poročilu organizacije za zaščito človekovih pravic (HRW).

HRW po poročanju rt.com opozarja, da so izraelske varnostne sile "davile otroke, vanje metale šokgranate, jih pretepale v času pridržanja, jim grozile in jih zasliševale brez prisotnosti staršev ali odvetnikov, staršem pa tudi niso sporočile, kje so njihovi otroci".

Poročilo temelji na več intervjujih s palestinskimi dečki in deklico med 11. in 15. letom starosti, ki so jih izraelske sile aretirale med marcem in decembrom 2014.

Otroci so HRW-ju povedali, da jim izraelske oblasti niso dopustile, da pred zaslišanjem govorijo s staršem ali odvetnikom.

"Grozili so mi in me brcali"
11-letni Rašid je dejal, da so ga napadli s šokgranato (granata, ki proizvede močan pok in služi dezorientaciji žrtve, op. a.) in da so ga davili, ko so ga novembra lani aretirali zaradi metanja kamnov. Deček je še dejal, da so mu vojaki "na glavo poveznili črno vrečo, mu grozili, da ga bodo pretepli, in ga brcnili v golenico, ko so peljali na zaslišanje".

Rašidov oče je dejal, da je imel njegov sin po prihodu domov več dni nočne more. Štiri ali pet noči zapored se je sredi noči zbujal v krikih. Kot je dejal Rašid, je sanjal, da so ga aretirali "znova in znova", zaradi česar se je tudi bal hoditi v šolo.

15-letni Fares Šjuki je dejal, da so ga pripadniki varnostnih sil pretipali, ga udarjali in brcali. Pozneje so ga večkrat zaprli zaradi sumov, da je metal molotovke na judovsko naselbino v njegovi soseski, poroča rt.com. "Bilo je sedem policistov. Dejali so: če ne boš govoril, te bomo pretepli. Zavrnil sem in udarjali in zbrcali so me. To je trajalo kakih pet minut. Nato so me odpeljali v celico, kjer sem ostal do naslednjega popoldneva. Zasliševalec je nato dejal, da moram podpisati tri papirje, ki so bili v hebrejščini. Nisem jih mogel prebrati, a nisem okleval," je dejal fant.

Izraelske sile so s posebnim prijemom davile tudi 11-letnega Ahmada Abuja Sbitana, ko so ga aretirali pred vrati njegove šole.

Izraelske sile pretepajo tudi deklice, ugotavlja poročilo. Po pričevanju matere 14-letne Malak Al Katib so med aretacijo "štirje vojaki Malak pretepli z nečim, kar je podobno gumijevki", dokler ni izgubila zavesti. "Ko je bila na tleh, so jo brcnili, en vojak pa ji je stopil na vrat," je dodala mati.

Tudi Unicef opozarja na podobne zlorabe
Unicef je izdal podobno poročilo leta 2013, Izrael pa je takrat obljubil, da bo z Unicefom sodeloval pri zaustavitvi zlorab. A glede na nadaljnje poročilo iz leta 2014, je bilo storjeno bore malo.

Izraelska vojska je sporočila, da je leta 2013 v nočnih racijah aretirala 162 otrok. Po podatkih palestinske organizacije za varstvo človekovih pravic in podporo zapornikom Addameer je v izraelskih zaporih trenutno 164 palestinskih otrok, od katerih jih je 17 mlajših od 16 let. Od leta 2000 je bilo pridržanih več kot 8.000 palestinskih otrok.

Vodja HRW-ja Sarah Leah Whitson je pozvala ZDA, naj pritisnejo na svojega zaveznika Izrael, da preneha zlorabljati otroke. Te zlorabe so sistematične in še vedno trajajoče, je dejala Leah Whitson.

Izrael se na poročilo še ni odzval. A Izrael je reden kritik HRW-ja, ki ga obtožuje pristranskosti proti Izraelu.