V stolpnici Al Šaruk so delovale številne tiskovne agencije. Foto: Reuters
V stolpnici Al Šaruk so delovale številne tiskovne agencije. Foto: Reuters

Izrael je do zdaj uničil že več civilnih stavb. V današnjem zračnem napadu je porušil 14-nadstropno stolpnico Al Šaruk, v kateri so delovali številni tamkajšnji in tuji mediji. Gre za tretjo visoko stavbo, ki jo je Izrael v Gazi uničil od ponedeljka.

Izraelske sile so na stolpnico najprej odvrgle nekaj "opozorilnih" raket, ki stavbe ne uničijo, služijo pa kot opozorilo njenim prebivalcem, da se bo zelo kmalu stavba povsem porušila.

Kot je za Al Džaziro dejala novinarka Jumna Al Sajed, so bile v vsakem nadstropju po tri ali štiri pisarne različnih medijev, v pritličju pa sta bili restavracija in banka. Po besedah novinarke stavbe niso uporabljali Hamasovi borci.

Napad na to stolpnico naj bi bilo "jasno sporočilo izraelskih okupacijskih sil, da ne želijo, da bi kateri koli medij povedal resnico, kaj se dogaja v Gazi", je dejala novinarka Al Sajed.

Medtem Izrael trdi, da takšne stavbe uporabljajo Hamasove sile.

V Hamasovem napadu ubit šestletni deček

Po poročanju Al Džazire je medtem Hamas sporočil, da je v odziv na napad na omenjeno stolpnico v Izrael izstrelil 130 raket.

V Tel Avivu in drugih mestih so se oglasile opozorilne sirene. "Šestletni deček je bil ubit, ko je raketa iz Gaze zadela stanovanjsko poslopje v Sderotu," so sporočili reševalci. V tem mestu so morali oskrbeti še štiri ranjene, so dodali.

Nekaj teh raket se je prebilo skozi izraelsko protiraketno obrambo in padlo na obalno mesto Aškelon (na polovici poti med Gazo in Tel Avivom), od koder pa ni poročil o ranjenih.

V Gazi ubitih že 14 otrok

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je medtem napovedal, da bo izraelska vojska okrepila napade na palestinske vojaške cilje na območju Gaze. Premirje ni mogoče, dokler ni zagotovljena "trajna umiritev" razmer, je dejal.

Po navedbah izraelske vojske je palestinska stran z območja Gaze od ponedeljka izstrelila več kot tisoč raket. Tako na območju Gaze kot Izraela so opustošene številne hiše, uničeni so avtomobili, pri čemer je škoda neprimerno večja na palestinskem območju.

Pristojne oblasti v Gazi navajajo, da so izraelski letalski napadi uničili vsa policijska poslopja na obalnem območju. Izraelska vojska je medtem sama sporočila, da je ponoči zadela stavbo, v kateri so bili pripadniki vodstva Hamasove vojaške obveščevalne službe, napadla je tudi bivališča glavnih predstavnikov Hamasa.

V najintenzivnejšem obstreljevanju v zadnjih sedmih letih je bilo v Gazi po zadnjih podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ubitih najmanj 56 ljudi, med njimi 14 otrok in tri ženske. 335 ljudi je ranjenih.

Izraelske sile so tri Palestince ubile tudi na Zahodnem bregu.

Zadnje slovo od 16-letnega Palestinca Rašida Abuja Are, ki je umrl za posledicami ran, ki mu jih je s strelnim orožjem prizadejal izraelski vojak v kraju Akaba. Foto: EPA
Zadnje slovo od 16-letnega Palestinca Rašida Abuja Are, ki je umrl za posledicami ran, ki mu jih je s strelnim orožjem prizadejal izraelski vojak v kraju Akaba. Foto: EPA

Direktor bolnišnice Al Šifa v Gazi Mohamed Abu Silmija je za Al Džaziro dejal, da je zdravstveni sistem v Gazi zaradi izraelskih napadov že preobremenjen. Pri tem kot razlog navaja tudi 14-letno izraelsko-egiptovsko blokado enklave ter pandemijo covida-19. Kot je še dejal, jim zdravstvenih potrebščin in zdravil primanjkuje že zadnjih 15 let.

Gaza pod okupacijo in blokado, prebivalci večinoma begunci

Gaza je pod izraelsko-egiptovsko blokado od leta 2007, pod izraelsko vojaško okupacijo pa od leta 1967. Izrael je leta 2005 od tam sicer umaknil nezakonite judovske naseljence, a ohranja popoln vojaški nadzor nad mejami Gaze oziroma ločitveno črto med tem območjem in Izraelom, zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami. Pri tem redno izvaja napade in vojaške vdore.

Na obubožanem območju, ki meri zgolj 365 kvadratnih kilometrov, živi več kot dva milijona ljudi. Večinoma gre za begunce, ki so bili leta 1948 pregnani z ozemlja današnjega Izraela, in njihove potomce. Pogosto živijo le nekaj kilometrov od njihovih nekdanjih domov v Izraelu, do katerih pa vse od nastanka Izraela ne morejo.

Ponoči v Tel Avivu zavijale sirene

V noči na sredo so se v več mestih v Izraelu, vključno s Tel Avivom, oglasile sirene, nato je bilo na območje izstreljenih več raket. Prebivalci, ki jim ni uspelo pravočasno priti do podzemnih zaklonišč, so se zatekli pod mostove.

V mestu Lod sta bila ubita moški in deklica. Njun avtomobil je zadela raketa. V mestu Rišon Lezion je umrla ženska, v Aškelonu pa dve.

Oboroženo krilo Hamasa, Brigade Al Kasam, je sporočilo, da so izstrelili najmanj 15 raket proti izraelskemu mestu Dimona v puščavi Negev oziroma Nakab na jugu Izraela. V mestu je jedrska elektrarna.

Do zdaj je bilo v Izraelu ubitih sedem ljudi, ranjenih pa najmanj 100. Med ubitimi sta poleg omenjenega šestletnega otroka tudi izraelski vojak in indijski državljan, poroča Al Džazira.

Prizor iz Loda (Al Lida). Foto: Reuters
Prizor iz Loda (Al Lida). Foto: Reuters

Protesti po Izraelu

Medtem v mestih po Izraelu potekajo množični protesti palestinskih državljanov. V mestu Lod (Al Lid) je bil ubit Palestinec, zažgana je bila sinagoga in več deset avtomobilov. Župan mesta je razmere primerjal z državljansko vojno, poroča BBC. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v mestu razglasil izredne razmere.

V mestu živi 77.000 ljudi, od tega je tretjina državljanov palestinskega rodu. Izraelske oblasti so ukazale napotitev paravojaških enot obmejne policije z okupiranega Zahodnega brega.

Netanjahu je dejal, da bo Izrael uporabil "železno pest, če bo treba", da bi zaustavili proteste Palestincev, državljanov Izraela.

Napovedani so tudi protesti v Ramali na Zahodnem bregu, kjer naj bi protestniki nasprotovali tudi palestinski samoupravni oblasti, ki pogosto sodeluje z Izraelom, tudi v zatiranju protestov proti okupaciji.

Varnostni svet zaradi ZDA ni sprejel skupne izjave

Medtem Varnostni svet ZN-a na današnjem izrednem zasedanju o spopadih na Bližnjem vzhodu spet ni sprejel skupne izjave, v kateri bi pozval k umiritvi napetosti, so sporočili diplomati. Izjavo so znova blokirale ZDA.

Sorodna novica Izrael uničil stolpnico v Gazi; Hamas z raketami na Tel Aviv

ZDA po navedbah neimenovanega diplomata menijo, da že samo zasedanje tega organa pokaže zadostno mero zaskrbljenosti. "ZDA menijo, da izjava ne bi prispevala k umiritvi napetosti," pa je povedal drugi neimenovani diplomat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah več virov se je s sprejetjem skupne izjave, v kateri bi pozvali k umiritvi napetosti na Bližnjem vzhodu, strinjalo 14 od 15 članic Varnostnega sveta.

Odposlanec ZN-a za Bližnji vzhod Tor Wennesland je na zasedanju posvaril, da "so se razmere od ponedeljka zaostrile" in da "obstaja tveganje za spiralo nasilja", je dejal diplomatski vir.

Varnostni svet se je na prvem izrednem zasedanju o Bližnjem vzhodu sešel že v ponedeljek, ko so ZDA prav tako blokirale predlog deklaracije, v kateri bi vse strani pozvali, naj se odpovejo provokacijam.

Izbruh nasilja obsodila Putin in Erdogan

Izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu sta danes obsodila predsednika Rusije in Turčije, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan, ki sta strani pozvala k zmanjšanju napetosti. Kot so sporočili iz Kremlja, je Putin "resno zaskrbljen" zaradi spopadov in vse večjega števila mrtvih ter ranjenih.

Erdogan pa je Putinu dejal, da mora mednarodna skupnost Izrael "naučiti lekcijo, ki ga bo odvračala", za kar si bo Turčija prizadevala. Erdogan je tudi pozval k napotitvi mednarodnih mirovnih sil na območje, ki naj bi ščitile Palestince. To Turčija predlaga že od leta 2018.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je dejal, da mora mednarodna skupnost narediti vse, kar lahko, da se prepreči nov konflikt med Izraelom in Palestinci. Minister svari pred stopnjevanjem nasilja.

Zaskrbljenost zaradi naraščanja nasilja in neselektivnega obstreljevanja je danes izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je govoril z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom. Kot je sporočil na Twitterju, bi morala biti prednostna naloga deeskalacija napetosti in preprečevanje izgube življenj nedolžnih civilistov na obeh straneh.

K umiritvi razmer in zadržanosti je obe strani pozval tudi britanski premier Boris Johnson.

Sorodna novica Judovski naseljenec Palestinki: "Če jaz ne ukradem tvojega doma, ga bo nekdo drug"

ZDA branijo Izrael

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je izrazil trdno podporo Izraelu. Zunanji minister Antony Blinken je v telefonskem pogovoru z Netanjahujem obsodil Hamasove napade na Izrael, dejal pa tudi, da ima Izrael dolžnosti izogibati se civilnim žrtvam v svojih napadih.

Kot strašne je označil prizore mrtvih palestinskih civilistov, tudi otrok, obenem pa je branil napade Izraela na območje Gaze.

Blinken je sicer sporočil, da bo visoki diplomat zunanjega ministrstva ZDA, pristojen za izraelske in palestinske zadeve, Hady Amr takoj odpotoval na Bližnji vzhod in se srečal z izraelskimi in palestinskimi voditelji. V njegovem imenu in v imenu predsednika ZDA Joeja Bidna jih bo pozval k zmanjšanju napetosti.

Zaostrovanje spopadov

Dramatično stopnjevanje spopadov med Izraelom in palestinskimi skrajnimi skupinami na območju Gaze so sprožili nemiri, ki so v zadnjih dneh izbruhnili v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu, še posebej na območju Tempeljskega griča, na vrhu katerega stoji mošeja Al Aksa, tretji najsvetejši kraj za muslimane.

Obstreljevanje se je nadaljevalo, potem ko je Hamas zahteval umik izraelskih varnostnih sil z območja mošeje Al Aksa na zasedenem ozemlju Vzhodnega Jeruzalema po več dneh nasilja nad Palestinci. Izraelska vojska je več dni nadzorovala objekt, v katerem so bili palestinski verniki, ki so praznovali sveti mesec ramazan, in vanje streljala z gumo prevlečenimi naboji, solzivcem in dimnimi bombami. V Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu je bilo ranjenih več kot 700 Palestincev, poroča Al Džazira.

V Gazi ubitih že 14 otrok, v Izraelu šest ljudi