Izrael vzdolž meje z Libanonom gradi devet metrov visok zid. Na posnetku pogled na libanonsko vas Kfar Kila. Foto: Reuters
Izrael vzdolž meje z Libanonom gradi devet metrov visok zid. Na posnetku pogled na libanonsko vas Kfar Kila. Foto: Reuters
Metula
Izraelska vojska je zaprla več mejnih prehodov med Izraelom in Libanonom. Foto: Reuters
Kfar Kila
Libanonsko stran meje nadzira mirovna misija Združenih narodov Unifil. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da bodo operacijo izvajala na izraelski strani in ne bo posegala v Libanon. Hezbolah se na navedbe še ni odzval. Libanonska vojska sporoča, da je situacija ob meji, kjer so nameščene okrepljene mirovne misije Združenih narodov (Unifil), mirno.

Izraelska vojska je objavila videoposnetek odkopavanja predora in transporta opreme na neznanih lokacijah. Kasneje so objavili še fotografijo predora, za katerega trdijo, da je vhod vanj pod hišo v libanonski obmejni vasi Kfar Kela in se konča v izraelskem najsevernejšem mestu Metula. Reuters avtentičnosti posnetka in fotografije ni potrdil.

"Organizacija Hezbolah nadaljuje svoje dejavnosti, ki jih podpira in financira Iran, za gradnjo teroristične infrastrukture proti izraelskim civilistom," je sporočila izraelska vojska po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus je sporočil, da so nekatere točke na meji zaprte. Operacija naj bi trajala več tednov. Kot je še sporočila vojska, naj predori še ne bi bili v uporabi, predstavljajo pa "takojšnjo nevarnost" za izraelske civiliste in so resna kršitev izraelske suverenosti, poroča Reuters.

Izrael gradi ograjo
Izrael sicer za zaščito pred napadi Hezbolaha na severni meji gradi devet metrov visoke "tehnične ovire". V dveh letih naj bi ta zid zgradili na celotni meji z Libanonom. Dolg bo okoli 130 kilometrov.

V ponedeljek se je izraelski premier Benjamin Netanjahu v Bruslju srečal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, po navedbah vira iz izraelske vojske je bilo srečanje namenjeno obveščanju o poteku zdajšnje operacije. "Kdorkoli želi škodovati Izraelu, bo plačal visoko ceno," je premier dejal po vrnitvi v Izrael.

Napetosti med Izraelom in Hezbolahom, ki sta se nazadnje spopadla leta 2006, so se v zadnjih mesecih znova močno povečale.