V izraelski akciji v Dženinu je bilo ubitih devet Palestincev. Foto: EPA
V izraelski akciji v Dženinu je bilo ubitih devet Palestincev. Foto: EPA

Iz Izraela so sporočili, da so njihove sile izvedle najmanj dva kroga zračnih napadov na pripadnike palestinskega gibanja Hamas. Te so izvedli v odgovor na dve raketi, ki sta bili iz Gaze izstreljeni proti jugu Izraela, a ju je izraelska zračna obramba prestregla.

O mrtvih in ranjenih za zdaj ni poročala nobena stran, prav tako pa Hamas ni prevzel odgovornosti za izstrelitev raket.

Vendar pa sta tako Hamas kot gibanje Islamski džihad obljubila, da se bosta odzvala na četrtkovo izraelsko racijo v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev. Pozneje v četrtek je sicer v ločenih nemirih blizu Ramale pod izraelskimi streli umrl še en Palestinec.

MZZ obžaluje civilne žrtve

V odzivu na izraelsko racijo je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nenehnega nasilja na Zahodnem bregu. "Obžalujemo civilne žrtve v operaciji izraelskih varnostnih sil v Dženinu. Civiliste je treba zaščititi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je poudaril MZZ in dodal, da podpira vsa prizadevanja za deeskalacijo napetosti.

Tudi Združeni narodi so pozvali h končanju "neskončnega kroga nasilja" na zasedenem Zahodnem bregu. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi velikega porasta števila smrtnih žrtev med izraelskimi operacijami na Zahodnem bregu. Letos je bilo že 28 smrtnih žrtev, lani pa 152," je na Twitterju zapisal urad ZN-a za človekove pravice (OHCHR).

Posebna poročevalca ZN-a na zasedenih palestinskih ozemljih sta medtem ostro obsodila racije v Dženinu. "Do tega nasilja ne bi prišlo, če bi Izrael nemudoma in brezpogojno končal svojo nezakonito, pol stoletja staro okupacijo, kot to zahteva mednarodno pravo. Ponovno opozarjamo, da je Izrael dolžan zagotoviti zaščito, varnost in blaginjo Palestincev, ki živijo pod njegovo okupacijo," sta dejala strokovnjaka, ki pa nista govorila v imenu ZN-a.

Globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu so izrazile tudi ZDA, glavna zaveznica Izraela. "Vsekakor smo zaskrbljeni zaradi tega stopnjujočega se cikla nasilja, pa tudi zaradi raket, ki so bile očitno izstreljene iz Gaze," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby in ravno tako pozval k deeskalaciji razmer.

Ramala grozi s prekinitvijo sodelovanja

Po raciji so palestinske oblasti sporočile, da prekinjajo sodelovanje z Izraelom na varnostnem področju, ki predvideva izmenjavo obveščevalnih podatkov z namenom preprečevanja napadov in usklajevanja večjih operacij na okupiranih območjih pod delnim nadzorom Palestincev. Eden od ciljev je tudi preprečiti, da bi na teh območjih prevladale militantne skupine.

V Washingtonu so se kritično odzvali na napovedano prekinitev sodelovanja in sporočili, da to ni pravi korak. Pred tem je palestinsko predsedstvo obsodilo molk mednarodne skupnosti glede nasilne racije izraelskih sil.

Po navedbah palestinske ministrice za zdravje Mai Alkaile je izraelska vojska namreč vdrla v vladno bolnišnico Dženin in uporabila solzivec na otroškem oddelku, prav tako pa naj bi preprečevala reševalnim vozilom, da bi prispela do ranjenih. Izraelska vojska je navedbe o uporabi solzivca v bolnišnici odločno zanikala.