Moški s palestinsko zastavo na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Moški s palestinsko zastavo na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

"Kršitelji zakonov ne smejo mahati s terorističnimi zastavami in spodbujati terorizma. Zato sem odredil odstranitev zastav, ki podpirajo teroristična dejanja in hujskajo proti Izraelu," je na konferenci dejal novi minister za nacionalno varnost, ki nadzira tudi policijo.

Ben-Gvirova odredba sledi izpustitvi palestinskega zapornika Karima Junija, ki je bil leta 1983 obsojen zaradi ugrabitve in uboja izraelskega vojaka na Golanski planoti in je bil prejšnji teden v domači vasi sprejet kot junak, pri čemer je v rokah držal palestinsko zastavo in mahal z njo.

Izraelska zakonodaja sicer palestinskih zastav ne prepoveduje, vendar pa imata policija in vojska pravico, da jih odstranijo, če te "ogrožajo javni red".

Izraelske oblasti v praksi že dolgo omejujejo izobešanje palestinskih zastav v Izraelu. Palestinci to obravnavajo kot zatiranje palestinske identitete in pravice do izražanja, poroča Al Džazira.

Palestinske zastave tudi na protestih v Tel Avivu

V soboto so v Tel Avivu potekali protesti proti Netanjahujevi vladi. Foto: Reuters
V soboto so v Tel Avivu potekali protesti proti Netanjahujevi vladi. Foto: Reuters

V soboto so v Tel Avivu znova potekali protesti proti novi skrajno desni vladi premierja Benjamina Netanjahuja, katere del je tudi Ben-Gvir, vodja nacionalistične Judovske nacionalne fronte.

Na protestih v Tel Avivu se je zbralo več kot 20.000 ljudi. Protestniki so Netanjahujevo vlado označili za "fašistično" in se zavzeli za enakost in sožitje med Palestinci in Izraelci. Na shodu je bilo videti tudi več palestinskih zastav.

Netanjahu je obsodil proteste. "Sinoči sem na demonstracijah videl slike, na katerih so ministra za pravosodje primerjali z nacističnimi voditelji. Na demonstracijah so bile vidne tudi zastave Palestinske osvobodilne organizacije in napisi, na katerih je pisalo 'Osvobodite Palestino izpod sionistične kolonialne vladavine'," je zapisal na Twitterju.

Skrajno desna vlada načrtuje sporne reforme

Nova vlada načrtuje obsežne reforme, od širjenja nezakonitih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu do oslabitve moči sodstva pred sojenjem premierju zaradi korupcije ter izvajanja socialnih reform, ki so vznemirile tudi pripadnike skupnosti LGBTQ+ v državi.