Povorka s truplom enega od ubitih Palestincev v Dženinu. Foto: EPA
Povorka s truplom enega od ubitih Palestincev v Dženinu. Foto: EPA

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so ubili borca, ki so ju iskali zaradi "terorističnih dejavnosti" in osebo, ki jih je napadla s kovinsko palico. Dodali so, da so se spopadli s strelci.

V streljanju je bilo poleg ubitih ranjenih 20 Palestincev, od tega štiri huje, poroča BBC.

V četrtkovi operaciji so izraelske posebne enote, pripadniki agencije za notranjo varnost (notranja varnost se nanaša tudi na zasedena ozemlja zunaj Izraela) Šin Bet in obmejne policije sredi dneva vdrle v središče Dženina.

Prišli naj bi z dvema avtomobiloma in se ustavili sredi ulice. "Odprli so vrata, eden od njih pa je v glavo ustrelil Nidala Kazema," je za Reuters dejal očividec.

Drug Palestinec, ki naj bi bil pripadnik oboroženega krila palestinskega gibanja Hamas, Jusef Šreim je skušal pobegniti, a so ga pripadniki posebne enote začeli loviti, medtem pa so, kot pravi očividec, na slepo streljali po ulici. Zaradi tega je bil ubit 16-letnik, ki naj ne bi bil vpleten.

Videoposnetek s prizorišča kaže moškega, ki leži na tleh in je očitno že huje ranjen ali mrtev, nato pa je od blizu ustreljen v glavo.

Drug video kaže, kako množica meče kamne v avto, v katerem so pripadniki izraelskih sil. Sliši se več strelov, množica pa pobegne.

Ubita Kazem in Šreim sta po poročanju BBC-ja visoka pripadnika palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad. Najstniku je bilo ime Omar Avadin, četrti ubiti pa je bil 37-letni Luaj Al Zugair, je sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudeine je obsodil "brutalni umor" štirih Palestincev. Po njegovih besedah dejanja Izraela dokazujejo, da ga ne zanima umiritev razmer.

Tudi gibanje Hamas je izraelski napad označil za "zločin", na katerega bodo odgovorili. Povračilne ukrepe je napovedal tudi Islamski džihad.

Do zadnje smrtonosne izraelske racije je prišlo le nekaj dni pred napovedanim srečanjem predstavnikov Izraela, palestinske samoupravne oblasti, Egipta, Jordanije in ZDA v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk na temo deeskalacije napetosti.

Letos so izraelske sile ubile že 83 Palestincev, tako borcev kot civilistov, v palestinskih napadih pa je bilo na izraelski strani letos ubitih 14 ljudi, večinoma civilistov.

Leta 2022 je bilo v izraelskih racijah ubitih več kot 170 Palestincev, številni so bili civilisti.