V Izraelu so v dveh letih že štirikrat izvedli splošne volitve, koalicijska pogajanja pa so po zadnjih volitvah 23. marca zašla v slepo ulico. Predsednik Reuven Rivlin je mandat za sestavo vlade podelil vodji opozicije Jairju Lapidu iz centristične stranke Ješ Atid. V sredo se izteče njegova 28-dnevna priložnost – če ne sestavi vlade, sledijo nove volitve.

Naftali Bennett (levo), vodja izraelskih ultranacionalistov in sin ameriških priseljencev, naj bi nasledil dolgoletnega premierja Benjamina Netanjahuja (desno). Foto: Reuters
Naftali Bennett (levo), vodja izraelskih ultranacionalistov in sin ameriških priseljencev, naj bi nasledil dolgoletnega premierja Benjamina Netanjahuja (desno). Foto: Reuters

57-letnega Lapida že podpira koalicija centrističnih in levičarskih strank. Vendar je za absolutno večino zanj ključen dogovor z ultranacionalisti Jamina pod vodstvom nekdanjega Netanjahujevega obrambnega ministra Naftalija Bennetta.

"Danes sporočam, da si nameravam z vsemi močmi prizadevati za vzpostavitev vlade s predsednikom Ješ Atida Jairom Lapidom," je dejal Bennett v govoru v nedeljo zvečer. "Imeli bomo pete volitve ali pa našo vlado enotnosti," je dodal.

Bennett naj bi v skladu z dogovorom prevzel premierski položaj, pozneje pa bi ga na položaju zamenjal Lapid.

Netanjahu obtožil Bennetta "prevare stoletja"

Netanjahu je v odzivu na televiziji dejal, da je Bennett storil "prevaro stoletja", saj naj bi obljubil, da se ne bo pridružil Lapidu. Nova vlada pa naj bi pomenila grožnjo za varnost in prihodnost Izraela.

Dejal je, da še vedno obstaja možnost za vzpostavitev desne vlade. Njegova stranka Likud je Bennettu in še eni stranki v soboto zvečer poslala ponudbo za sklenitev koalicije s tremi premierji, vendar so ponudbo zavrnili.

Netanjahu je na čelu Izraela že rekordnih 12 let, vse od leta 2009, trenutno pa proti njemu poteka tudi postopek zaradi domnevne korupcije, a krivdo zanika.

Koalicija potrebuje podporo Palestincev – Bennett želi graditi judovske naselbine

Raznolike članice prihodnje koalicije imajo le malo skupnega, razen želje po koncu 12-letnega mandata Netanjahuja.

Zavezništvo bi v parlamentu potrebovalo podporo arabskih poslancev, palestinskih državljanov Izraela. To se ne zdi verjetno, saj vodja ultranacionalistov Bennett želi razširiti gradnjo po mednarodnem pravu nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu ter Zahodni breg tudi priključiti Izraelu.

Sporazum med Lapidom in Bennettom naj bi bil sicer že skoraj zagotovljen, ko se je 10. maja začelo izraelsko bombardiranje Gaze in Hamasovo raketiranje Izraela. Takrat je Bennett sredi spopadov sporočil, da se ne bo pridružil koaliciji z levico in centristi. Prav tako je sodelovanje odpovedala stranka Arabcev Raam.

Izraelski zunanji minister v Egiptu. Na pogovorih tudi vodja Hamasa?

Medtem je na obisku v Kairu trenutni izraelski zunanji minister Gabi Aškenazi, kjer s svojim egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem razpravlja o vzpostavitvi "trajne prekinitve ognja" med Izraelom in Hamasom. Kot je Aškenazi sporočil na Twitterju, je to prvi uradni obisk izraelskega zunanjega ministra v Egiptu po 13 letih.

Aškenazi (levo) na obisku pri Šukriju. Foto: Reuters
Aškenazi (levo) na obisku pri Šukriju. Foto: Reuters

"Govorili bomo o vzpostavitvi trajne prekinitve ognja s Hamasom, mehanizmu za zagotavljanje humanitarne pomoči in obnovi Gaze s ključno vlogo mednarodne skupnosti," je na Twitterju ob prihodu v Kairo zapisal Aškenazi. Dodal je, da je izraelska vlada "popolnoma zavezana" vrnitvi izraelskih vojakov, ki so v Hamasovih zaporih, v domovino.

Visoki predstavniki egiptovskih varnostnih služb so sicer danes za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da naj bi bil na pogovorih v Kairu tudi vodja Hamasa Ismail Hanija.

Egiptovska delegacija v Izrael in Gazo

Obenem naj bi se na obisk v Izrael in na palestinska območja odpravila egiptovska delegacija pod vodstvom vodje egiptovske obveščevalne službe Abasa Kamela. Med drugim naj bi z Netanjahujem in drugimi pristojnimi oblastmi govoril o trajni prekinitvi ognja. Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi pa naj bi mu naložil tudi, da konča politične delitve med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah, navaja AFP.