Uničenje po izraelskih napadih v Kan Junisu na jugu Gaze, kamor naj se glede na zahtevo izraelske vojske umaknejo prebivalci s severa Gaze. Foto: EPA
Uničenje po izraelskih napadih v Kan Junisu na jugu Gaze, kamor naj se glede na zahtevo izraelske vojske umaknejo prebivalci s severa Gaze. Foto: EPA

Izredno zasedanje Generalne skupščine ZN-a je bilo sklicano na pobudo arabskih držav po tem, ko Varnostni svet ZN-a ni bil sposoben potrditi pravno zavezujoče resolucije o krizi.

Nastope na izrednem zasedanju je začel palestinski predstavnik Rijad Mansur, ki je s solzami v očeh med drugim omenil, da je bilo v zadnjih treh tednih v Gazi ubitih 3000 otrok.

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je pozive k premirju zavrnil. Kot je dejal, mora predlog resolucije, o katerem bodo glasovali, na smetišče zgodovine, češ da ne obsoja terorističnih grozodejstev Hamasa. Resolucija najverjetneje ne bo dobila niti podpore evropskih držav.

Predlog resolucije sicer med drugim zahteva takojšnjo prekinitev ognja, spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava, dostavo pomoči v Gazo, izpustitev talcev in odpravo izraelskega ukaza o evakuaciji prebivalstva z določenih območij Gaze.

Ne omenja pa napadov Hamasa, ki so na izraelski strani zahtevali 1400 življenj, napadalci so zajeli tudi več kot 200 talcev. V izraelskem bombardiranju okupirane Gaze in napadih na okupirani Zahodni breg pa je bilo do zdaj ubitih več kot 7000 ljudi. Humanitarno stanje v oblegani palestinski enklavi je katastrofalno.

Zasedanje se bo zaradi velikega števila prijavljenih govornikov nadaljevalo še v petek, o resoluciji, ki nima teže mednarodnega zakona kot resolucije Varnostnega sveta ZN-a, pa se bo predvidoma glasovalo ob koncu dneva.

Hamas naj bi bil pripravljen izpustiti vse civilne talce v zameno za 6000 palestinskih zapornikov

Slovenija obsodila Hamas in pozvala k premirju

Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Sanja Štiglic je v imenu Slovenije pozvala k humanitarnemu premirju in izrazila skrb pred širitvijo konflikta.

Štiglic je v svojem govoru obsodila napade palestinskega gibanja Hamas, Izraelu pa priznala pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom. Ob tem je pozvala k spoštovanju humanitarnega prava in nujni obnovi mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu.

"Slovenijo zelo skrbi hitrost poslabšanja položaja in spopad se lahko hitro prelije v regijo," je dejala in pozdravila prizadevanja voditeljev, ki skušajo to preprečiti. Slovenija poziva k humanitarnemu premirju in odprtju varnega dostopa za pomoč Palestincem, je med drugim še povedala državna sekretarka.

V Gazi ubitih že več kot 7000 ljudi, od tega 3000 otrok

Al Maliki v Haagu pozval k prekinitvi ognja

Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki pa je v Haagu pozval k takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze in posvaril pred oviranjem dostave humanitarne pomoči. Izraelu je očital, da vodi vojno iz maščevanja, v kateri ni drugega cilja kot popolno uničenje Gaze.

"Tokrat je vojna, ki jo vodi Izrael, drugačna. Tokrat gre za vojno maščevanja. Najprej moramo končati to enostransko agresijo in nato pozvati k prekinitvi ognja," je Al Maliki izjavil na novinarski konferenci v predstavništvu palestinske uprave v Haagu. Poudaril je, da je prekinitev ognja nujna za dobavo humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepričan je, da se voditelji držav članic EU-ja danes na vrhu ne bodo zavzeli za popolno prekinitev ognja. "Prepričan pa sem, da bodo imeli zelo resno razpravo in da bodo razumeli razliko med humanitarnimi premori in prekinitvijo ognja. Humanitarni premor ne bo pripomogel k potrebni distribuciji humanitarne pomoči v Gazo," je dodal.

Rešitev dveh držav je po njegovem mnenju edina mogoča dolgoročna rešitev konflikta. "Težko bo preiti na rešitev dveh držav. Toda katera je druga možnost? Alternative nimamo," je dejal.

Al Maliki: Posreduje naj ICC

Ob tem je opozoril, da so razmere na območju Gaze zdaj že tako nevarne, da je potrebno takojšnje posredovanje tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Dodal je še, da palestinska uprava vselej sodeluje s tožilcem ICC-ja in mu zagotavlja vse potrebne informacije za ukrepanje.

Al Maliki je v Haag prispel v sredo in se sešel z najvišjimi uradniki sodišča, vključno z glavnim tožilcem ICC-ja Karimom Khanom. Med srečanjem ga je zaprosil, naj uvede preiskavo o morebitnih izraelskih vojnih zločinih v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Palestina se je leta 2015 uradno pridružila ICC-ju, sodišče pa je leta 2021 razsodilo, da njegove pristojnosti obsegajo vsa palestinska območja, tudi tista pod izraelsko okupacijo. Določitev ozemeljske jurisdikcije je bila potrebna, saj Izrael ni član ICC-ja.

Tudi Amnesty International poziva k prekinitvi ognja

Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in zagotovitvi dobave nujne pomoči v Gazo. Stanje tam je organizacija opisala kot "humanitarno katastrofo brez primere".

Amnesty International je glede izraelske kopenske ofenzive posvaril, da bi lahko imela "kataklizmične posledice za civiliste v Gazi". Organizacija je ob tem pozvala tudi h koncu 16-letne zapore Gaze, izpustitev vseh civilnih talcev v Gazi in Palestincev, ki jih je Izrael samovoljno pridržal, poroča Al Džazira.

Zunanji ministri Bahrajna, Egipta, Jordanije, Kuvajta, Maroka, Omana, Katarja, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov so sprejeli skupno izjavo, v kateri so sporočili, da pravica do samoobrambe ne upravičuje kršenja zakona in zanemarjanja pravic Palestincev.

Obsodili so tudi, kot so zapisali, prisilno razselitev prebivalcev Gaze in njihovo kolektivno kaznovanje.

Izrael je ob meji z Gazo nakopičil tanke in vojake. Foto: Reuters
Izrael je ob meji z Gazo nakopičil tanke in vojake. Foto: Reuters

Izraelska vojska vdrla v Gazo s tanki

Videoposnetek nočne akcije prikazuje oklepna vozila, ki se prebijajo čez peščeno mejno območje. Videti je tudi buldožer, ki izravnava del dvignjene brežine, medtem ko tanki bombardirajo območje. "Vojaki so medtem zapustili območje in se vrnili na izraelsko ozemlje," se je glasila izjava za javnost.

Tarča napada so bile po navedbah vojske "številne teroristične celice, infrastruktura in izstrelišča protitankovskih raket", so pojasnili.

Kot je sporočila izraelska vojska, so napad izvedli v pripravah naslednje faze boja, kar je verjetno sklicevanje na pričakovano kopensko ofenzivo, ki jo napovedujejo izraelski voditelji.

Posnetek vdora izraelskih tankov v Gazo. Foto: Reuters
Posnetek vdora izraelskih tankov v Gazo. Foto: Reuters

Ne gre sicer za prvi vstop izraelske vojske na območje Gaze od 7. oktobra, naj pa bi šlo po poročanje nekaterih medijev za največjo tovrstno operacijo v zadnjih tednih.

Predtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu v televizijskem govoru dejal, da se izraelske sile še naprej pripravljajo na kopensko ofenzivo, vendar pa ni povedal, kdaj naj bi se zgodila. "Kdaj, kako in koliko, ne bom podrobneje razlagal," je dejal.

Izrael je po presenetljivem napadu Hamasa na njegovo ozemlje vpoklical 360.000 rezervistov. Ob Gazi so nakopičeni tanki in vojaki, ki čakajo na ukaz za ofenzivo.

Izrael je prebivalce severa Gaze pozval, naj zapustijo območje in se zaradi lastne varnosti premaknejo proti jugu. A visoki predstavnik ZN-a je za BBC povedal, da se Palestinci, ki so zapustili svoje domove na severu in se umaknili, znova vračajo, potem ko so se razmere poslabšale tudi na jugu Gaze.

Izraelska vojska z oklepnimi vozili in pehoto ponoči vdrla v Gazo

Izrael: Gorivo v Gazi ima Hamas

Izraelska vojska medtem nadaljuje zračno obstreljevanje območja pod njeno okupacijo, kjer živi več kot 2,2 milijona Palestincev. Izrael izvaja tudi popolno zaporo območja, zaradi česar se prebivalci spopadajo z vsesplošnim pomanjkanjem, še posebej pereče pa je pomanjkanje goriva, ki naj bi ga po opozorilih Združenih narodov zmanjkalo danes.

Trditve Agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) o pomanjkanju goriva v Gazi v Izraelu zanikajo. Kot je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus, so predstavnikom UNRWA-ja pokazali, kje Hamas zadržuje gorivo. "Vse je znotraj območja Gaze," je zatrdil.

Po njegovih besedah je goriva dovolj za več dni, da bolnišnice in vodne črpalke delujejo. "Samo prednostne naloge so drugačne. Hamas ima raje vse gorivo za svoje bojne zmogljivosti, civilisti pa ostanejo brez njega," je dodal.

Sorodna novica Direktorica UNRWA: Česa takšnega v Gazi še nismo videli, povsod je kaos, obup, strah

WHO poziva Hamas k takojšnji izpustitvi vseh talcev

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je Hamas pozval, naj na podlagi humanitarnih in zdravstvenih razlogov takoj izpusti približno 220 talcev, ki jih zadržuje na območju Gaze od ugrabitve 7. oktobra na jugu Izraela.

Vnovičen poziv k izpustitvi talcev je Adhanom Ghebreyesus naslovil na Hamas v sredo zvečer po pogovoru z izraelsko nevladno organizacijo Hostages and Missing Families Forum (Forum družin talcev in pogrešanih oseb), ki predstavlja družine ugrabljenih. Sporočil je, da se je na srečanju iz prve roke seznanil z njihovo "tragedijo, travmo in trpljenjem", so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

"Hamas mora nujno zagotoviti dokaze o tem, da so talci še živi in da jim nudijo zdravstveno oskrbo, ter jih takoj vse izpustiti na podlagi humanitarnih in zdravstvenih razlogov," je dejal Adhanom Ghebreyesus in poudaril, da imajo številni talci, med katerimi so tudi starejši, ženske in otroci, zdravstvene težave, zaradi katerih morajo imeti stalno zdravstveno oskrbo. Zaradi travme ob ugrabitvi pa je tako zanje kot tudi za njihove svojce izredno pomembna psihosocialna podpora, je dodal.

Izraelski vojaki naj bi bili pripravljeni na kopensko ofenzivo in čakajo le še ukaz. Foto: Reuters
Izraelski vojaki naj bi bili pripravljeni na kopensko ofenzivo in čakajo le še ukaz. Foto: Reuters

Hamas mora predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa takoj omogočiti dostop do talcev, da ugotovijo njihovo zdravstveno stanje, je še poudaril Adhanom Ghebreyesus in zagotovil, da jim je WHO pripravljen nuditi vso potrebno zdravstveno podporo.

V imenu WHO-ja je zagotovil, da bodo storili vse za zadovoljitev zdravstvenih in humanitarnih potreb talcev ter poudaril, da je v tem konfliktu treba zaščititi vse civiliste.

WHO je še sporočil, da so med talci tudi zdravstveni delavci in do 30 otrok.

Izraelska vlada je v sredo sporočila, da je več kot polovica od 220 zajetih talcev tujih državljanov, ki imajo potne liste 25 različnih držav.

Tuje potne liste ima 138 talcev, številni med njimi pa imajo dvojno državljanstvo. Med talci je kar 54 tajskih državljanov.

Hamasovo oboroženo krilo je medtem sporočilo, da je bilo v izraelskih napadih ubitih približno 50 zajetih ljudi.

Izrael je še sporočil, da je bilo v napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra ubitih ali pogrešanih 328 ljudi iz 40 tujih držav. Skupno je bilo v teh napadih ubitih 1400 ljudi.

Ubitih že skoraj 3000 otrok

V izraelskih povračilnih napadih na območje Gaze je bilo po palestinskih podatkih do zdaj ubitih že 7028 Palestincev, med njimi 2913 otrok.

Unicef je obsodil "osupljivo" število žrtev med otroki. "Razmere v Gazi so vse večji madež na naši kolektivni vesti. Število mrtvih in ranjenih otrok je preprosto osupljivo," je dejala regionalna direktorica Unicefa za Bližnji vzhod in severno Afriko Adele Khodr. Opozorila je, da se bo to število še povečevalo, če se razmere ne bodo umirile in če v Gazo ne bo prišla nujno potrebna pomoč.

Biden dvomi o številkah mrtvih Palestincev

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ima Izrael pravico do obrambe po krvavih napadih Hamasa, vendar mora storiti vse za zaščito palestinskih civilistov na območju Gaze.

"Izrael ima pravico in dodal bi, da tudi odgovornost, da se odzove na pobijanje svojih ljudi," je dejal Biden novinarjem pred Belo hišo. Voditelje Hamasa je obtožil, da se strahopetno skrivajo za palestinskimi civilisti, a poudaril, da mora Izrael spoštovati vojno pravo.

Izrael ne preneha z bombardiranjem Gaze. Razdejanje je ogromno. Foto: Reuters
Izrael ne preneha z bombardiranjem Gaze. Razdejanje je ogromno. Foto: Reuters

"Izrael mora storiti vse, kar je v njegovi moči, čeprav je to težko, da zaščiti nedolžne civiliste," je dejal in pozval tudi k takojšnjemu prenehanju napadov judovskih naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu. "To je prilivanje olja na ogenj. Napadajo Palestince na krajih, do katerih so upravičeni, to se mora takoj končati," je dejal.

Biden je tudi dejal, da ne zaupa številkam o mrtvih v Gazi, ki jih sporočajo Palestinci.

Ob vse večjem mednarodnem pritisku za humanitarno prekinitev ognja je Biden na novinarski konferenci z gostujočim avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem še povedal, da v srednem telefonskem pogovoru od izraelskega premierja ni zahteval, da Izrael odloži morebitno kopensko ofenzivo na območje Gaze do osvoboditve izraelskih talcev, ki jih je zajel Hamas. "To je njihova odločitev," je dejal in pojasnil, da mu je dejal, da je treba, če je le mogoče, talce rešiti.

ZN-ov urad za koordinacijo humanitarnih zadev je medtem v odzivu na Bidnovo izjavo sporočil, da še naprej uporablja podatke, ki jih objavlja ministrstvo za zdravje v Gazi.

Palestinsko ministrstvo objavilo imena najmanj 7000 žrtev

Po Bidnovi izjavi, da ne zaupa številkam o mrtvih v Gazi, je ministrstvo za zdravje v Gazi objavilo imena najmanj 7000 ljudi, ki so bili ubiti v izraelskih napadih. Kot so sporočili, so to storili, da bi "ves svet poznal resnico o genocidni vojni, ki jo okupator izvaja proti našemu ljudstvu".

"Svet se mora zavedati, da je za vsako številko zgodba človeka, katerega ime in identiteta sta znana," so dodali.

Delegacija Hamasa v Moskvi

Delegacija palestinskega gibanja Hamas je medtem prispela v Moskvo na pogovore, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. "Lahko potrdim, da so predstavniki palestinskega gibanja Hamas na obisku v Moskvi. O njihovih srečanjih vas bomo obveščali," je v Moskvi dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Ob tem je zunanje ministrstvo potrdilo tudi, da je v mestu tudi namestnik iranskega zunanjega ministra Ali Bageri Kani.

Rusko ministrstvo je kasneje potrdilo, da so pogovori potekali o izpustitvi talcev in evakuaciji državljanov Rusije z območja Gaze. Pojasnilo je, da so potrdili "nespremenljivo stališče Rusije v prid izvajanju znanih odločitev mednarodne skupnosti, vključno z ustreznimi resolucijami Varnostnega sveta in Generalne skupščine ZN-a, ki predvidevajo oblikovanje suverene Palestine", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Medtem so v Kremlju sporočili, da se ruski predsednik Vladimir Putin s predstavniki Hamasa ne namerava srečati. "Vsi stiki potekajo na ravni zunanjega ministrstva," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin opozarja pred širjenjem konflikta

Putin je opozoril, da bi se lahko konflikt razširil zunaj Bližnjega vzhoda, ob tem pa dejal, da so ženske, otroci in starejši v Gazi kaznovani za zločine drugih ljudi.

"Naša današnja naloga, naša glavna naloga je zaustaviti prelivanje krvi in nasilje," je dejal Putin na srečanju z ruskimi verskimi voditelji različnih veroizpovedi.

"V nasprotnem primeru je nadaljnje stopnjevanje krize polno hudih, izjemno nevarnih in uničujočih posledic. Pa ne le za bližnjevzhodno regijo. Lahko bi se prelila daleč prek meja Bližnjega vzhoda," so besede Putina povzeli v Kremlju.

Javljanje Karmen W. Švegl iz Izraela