Varnostni svet Združenih narodov v New Yorku. Foto: EPA
Varnostni svet Združenih narodov v New Yorku. Foto: EPA

Državna sekretarka Sanja Štiglic se je zasedanja v New Yorku, ki je v torek potekalo na ministrski ravni, udeležila v imenu Slovenije, ki je pred skorajšnjim prevzemom nestalnega sedeža v Varnostnem svetu ZN-a v njem opazovalka.

V svojem govoru je opozorila na nemogoče humanitarne razmere na območju Gaze zaradi vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Poudarila je, da je "nujno potrebna humanitarna prekinitev ognja ali premor, da se pomoč hitro, trajno in varno dostavi in razdeli tistim, ki jo potrebujejo". Zaradi kroničnega pomanjkanja osnovnih dobrin in dostopa do kritične infrastrukture je posvarila pred človeško katastrofo v Gazi.

Poudarila je, da bo Slovenija še naprej podpirala nepogrešljivo delo Agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA), tudi z nedavnim povečanim financiranjem agencije, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Izrazila je zaskrbljenost nad aktualnim dogajanjem na Bližnjem vzhodu in obsodila teroristični napad Hamasa na Izrael. "Slovenija podpira pravico Izraela do samoobrambe, ki pa mora biti skladna z mednarodnim pravom in slediti načelu proporcionalnosti," je poudarila.

Sorodna novica Slovenija v Varnostnem svetu dobila status opazovalke. Fajon: Mislim, da smo dobro pripravljeni.

Ob tem je Sanja Štiglic izrazila tudi polno podporo Slovenije prizadevanjem Združenih narodov z generalnim sekretarjem Antoniem Guterresem na čelu za zaščito civilistov in preprečevanje širšega konflikta na območju. Ob tem je regionalne akterje pozvala k sodelovanju in konstruktivnemu dialogu ter pozdravila vrh za mir v Kairu.

Opozorila je tudi na zdravstveno in humanitarno osebje na terenu, ki v spopadih plačuje najvišjo ceno za ohranitev človeškega dostojanstva. Slovenija se je ob tem pridružila pozivom k neodvisni preiskavi napada na bolnišnico Al Ahli v mestu Gaza, v katerem je bilo ubitih več sto ljudi. Pozvala je tudi k obuditvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa s ciljem doseganja trajne rešitve dveh držav.

Fajon v pogovoru za CNN posvarila pred širjenjem konflikta

Pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu je v torek v pogovoru za ameriško televizijo CNN posvarila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "To je strah nas vseh," je dejala glede morebitnega širjenja konflikta med Hamasom in Izraelom v regiji. Prepričana je, da je zato v dialog za iskanje rešitev treba vključiti države v regiji, tudi Iran.

Ob tem je izrazila obžalovanje zaradi civilnih žrtev na obeh straneh. Najprej je po njenem mnenju zato treba najti rešitev za pomoč civilistom in način, kako dostaviti humanitarno pomoč, nato pa je treba razpravljati tudi o preprečitvi širitve konflikta.

Ponovila je še poziv zunanjih ministrov EU-ja, ki so se v ponedeljek v Luxembourgu zavzeli za humanitarni premor v bojih med Izraelom in Hamasom, da bi se lahko v Gazo dostavilo humanitarno pomoč. O podpori EU-ja humanitarni prekinitvi spopadov bodo na vrhu v Bruslju konec tedna odločali voditelji držav članic.