Kaotični prizori iz bolnišnice Al Šifa. Foto: Reuters
Kaotični prizori iz bolnišnice Al Šifa. Foto: Reuters

Izraelska vojska (IDF) je sporočila, da se je hiša Hanije, političnega voditelja Hamasa, "uporabljala za teroristično infrastrukturo, v njej pa so se pogosto dobivali tudi voditelji Hamasa in iz nje vodili teroristične napade na izraelske civiliste in vojsko". Na začetku novembra so že uničili eno njegovo hišo. Hanija je sicer zapustil Gazo leta 2019, od takrat živi med Turčijo in Katarjem, poroča Al Džazira. Politbiro, ki ga vodi Hanija, je najvišji organ odločanja Hamasa in ima 15 članov.

Izraelska vojska je še sporočila, da je v operaciji v begunskem taborišču Al Šati, kjer se je Hanija rodil leta 1963, odkrila in uničila skrivališče orožja in opreme za boje na morju, kot so potapljaške obleke in eksplozivna sredstva. Našli so tudi pasove z razstrelivom, protitankovske rakete in obveščevalne dokumente.

Izraelski vojak prikazuje orožje in opremo, ki so jih po njihovih trditvah našli v bolnišnici. Foto: Reuters
Izraelski vojak prikazuje orožje in opremo, ki so jih po njihovih trditvah našli v bolnišnici. Foto: Reuters

Po palestinskih volitvah leta 2005, na katerih je zmagal Hamas, je palestinski predsednik Mahmud Abas leta 2006 Hanijo imenoval za premierja. Leto dni pozneje ga je odstavil, ko je Hamas po večdnevnih bojih Abasovo gibanje Fatah pregnal z območja Gaze. Od takrat Hamas nadzira Gazo, Abas pa vodi palestinsko upravo na zasedenem Zahodnem bregu. Hanija je odstavitev zavrnil kot neustavno.

Z buldožerji v Al Šifo

Izraelska vojska sicer še kar nadaljuje racije v bolnišničnem kompleksu Al Šifa, kjer trdi, da je odkrila vojaško opremo, poveljniške in nadzorne centre Hamasa. Prav tako naj bi med preiskavo bolnišnice na računalnikih in drugi opremi odkrila informacije in posnetke o talcih, ki jih je Hamas zajel v Izraelu.

"Vojaki preiskujejo eno stavbo za drugo in vsako nadstropje posebej," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske in ponovil, da je v bolnišničnem kompleksu dobro skrita teroristična infrastruktura. Ob tem je dodal, da si Izrael prizadeva razkriti natančen obseg terorističnega omrežja, za to pa bi vojska lahko potrebovala več tednov.

Ministrstvo za zdravje v Gazi pa opozarja, da so izraelske sile v Al Šifi uničile radiološki oddelek, oddelek za opekline in oddelek za dializo. Prav tako naj bi zasliševale zdravnike, paciente in razseljene v bolnišnici.

Eno od talk našli mrtvo

Izraelska vojska trdi, da je v poslopju ob bolnišnici Al Šifa našla truplo ene od talk. Šlo naj bi za 65-letno rakavo bolnico Yehudit Weiss, katere mož Shmuel je bil ubit v napadu Hamasa 7. oktobra, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo.

Direktor bolnišnice Al Šifa Mohamed Abu Salmija je medtem znova opozoril, da so razmere tragične, bolniki pa zdaj že kričijo od žeje. Poročal je, da izraelske sile bolnišnico še vedno obkrožajo s tanki in brezpilotnimi letali, prav tako pa naj bi razstrelile glavni vodovod.

Po njegovih navedbah je v bolnišnici več kot 650 bolnikov, 500 zdravstvenih delavcev in več kot 5000 razseljenih oseb. "Obstreljevanje se nadaljuje, nihče se ne more premikati iz ene stavbe v drugo, s kolegi pa smo izgubili komunikacijo," je še dodal.

Iz bolnišnice Al Šife: »Ljudje bodo pomrli«

Novinar AFP-ja v bolnišnici je povedal, da v izraelski operaciji v Al Šifi sodeluje več sto vojakov in da ti "streljajo v vse smeri". Preden se je prekinila telefonska povezava z njim, je povedal tudi, da je vojska v bolnišnico zdaj zapeljala tudi z buldožerji.

Izraelska vojska je Hamas obtožila, da v sistemu predorov pod bolnišnico Al Šifa skriva poveljniški in nadzorni center. Ameriški obveščevalci so tej trditvi pritrdili, predstavniki Hamasa pa jo vztrajno zanikajo. Izraelska vojska je v sredo objavila posnetek, na katerem je videti avtomatsko orožje, granate, strelivo in neprebojne jopiče, ki so bili po njihovih besedah najdeni v neznani stavbi v kompleksu bolnišnice. Posnetka ni mogoče neodvisno preveriti. Vojska tudi ni omenila, da je pod bolnišnico našla kakšne predore.

Golob: Pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe

Slovenski premier Robert Golob je obsodil napade na bolnišnico Al Šifa v Gazi. Kot je sporočil prek omrežja X, tam "pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe, katerih glavna žrtev je civilno prebivalstvo". "Ostro obsojam napade na osrednjo bolnišnico v Gazi Al Šifa. Prizori umiranja novorojenčkov so pretresljivi in vzbujajo sočutje prav pri vsakem človeku. Prav tako ostro obsojam nesorazmerno uporabo sile," je Goloba navajal vladni profil.

Premier je prepričan, da "v primeru Al Šife pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe, katerih glavna žrtev je civilno prebivalstvo". Še enkrat je poudaril, da je nujna takojšnja ustavitev spopadov.

Golob je sporočil še, da je glede na "vedno večjo humanitarno katastrofo in vedno hujše napade na bolnišnice" predlagal, da Slovenija sodeluje v italijanskem projektu vojaške bolniške ladje, ki bo pomagala pri zdravljenju žrtev spopadov v Gazi. Ladja italijanske mornarice Vulcano, namenjena zdravljenju ranjencev iz Gaze, je pretekli teden s 30 člani medicinskega osebja izplula iz pristanišča Civitavecchia.

Operacija izraelske vojske v pristanišču v Gazi. Foto: Reuters
Operacija izraelske vojske v pristanišču v Gazi. Foto: Reuters

18 bolnišnic nehalo delovati

V severnem delu Gaze sicer le še ena od 24 bolnišnic sprejema nove bolnike in ranjence ter ostaja operativna, so sporočili Združeni narodi. 18 bolnišnic je že prenehalo delovati, pet pa lahko bolnikom, ki so jih že predtem sprejeli, nudi le zelo omejeno oskrbo. Palestinski Rdeči polmesec je tudi opozoril, da se ne more več odzivati na stotine klicev po pomoči.

Izraelska vojska zavzela nadzor nad pristaniščem v Gazi

V zračnih napadih, ki jih izraelske sile izvajajo v Gazi, je po podatkih medijev v četrtek umrlo približno 50 ljudi. Izrael števila žrtev ni komentiral, dejal je le, da ciljajo infrastrukturo Hamasa in skušajo ob tem minimalizirati število žrtev med civilisti.

Izraelska vojska je ob tem sporočila, da je od Hamasa prevzela operativni nadzor nad pristaniščem mesta Gaza. Dodala je, da so pristanišče zavzeli po nekajdnevni vojaški operaciji oklepnih in pomorskih sil ob podpori letalstva ter da je bilo v spopadih ubitih deset pripadnikov Hamasa.

Hamas so obtožili, da ga je pod krinko civilnega pristanišča uporabljal kot "center za urjenje komandosov za načrtovanje in izvajanje pomorskih terorističnih napadov".

Gre sicer za majhno ribiško pristanišče, kjer je dejavnost omejena zaradi zapore območja Gaze, ki jo je Izrael uvedel leta 2007, ko je nadzor v območju prevzel Hamas.

Pred bolnišnico Al Šifa so se zatekli številni razseljeni. Foto: Reuters
Pred bolnišnico Al Šifa so se zatekli številni razseljeni. Foto: Reuters

Borrell na bližnjevzhodni turneji

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je začel petdnevno turnejo po Bližnjem vzhodu, med katero bo poleg Izraela obiskal še Palestino, Bahrajn, Savdsko Arabijo, Katar in Jordanijo. Izrael je pozval, naj zaradi Hamasovega oktobrskega napada "ne podleže besu" in da "ena grozota ne opravičuje druge".

"Razumem vaš bes, a prosim vas, naj vas ne prevzame. Mislim, da vam to najboljši prijatelji Izraela lahko povedo," je dejal.

Türk: Izbruhi bolezni in lakota neizogibni

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je opozoril na vse večjo nevarnost, da se vojna z območja Gaze razširi na zasedeni Zahodni breg. "Že zdavnaj smo presegli fazo zgodnjega opozarjanja," je dejal Türk v Ženevi državam članicam ZN-a, ki jih je seznanil s svojimi nedavnimi obiski na Bližnjem vzhodu.

V Mariboru shod za svobodno Palestino

Na Glavnem trgu v Mariboru se je na shodu za svobodno Palestino zbralo več sto ljudi. Protestniki od slovenske vlade zahtevajo, da se dejavno zavzame za takojšnjo prekinitev izraelske invazije v Gazi in zaustavitev genocida nad tamkajšnjim prebivalstvom, da prizna Palestino kot samostojno državo ter da uvede sankcije proti izraelskemu apartheidovskemu režimu.

"Sprožam najglasnejši mogoči alarm zaradi eksplozivnih razmer na zasedenem Zahodnem bregu," je poudaril. Izrazil je globoko zaskrbljenost zaradi okrepitve nasilja in hude diskriminacije Palestincev v delu Zahodnega brega, ki ga zaseda Izrael, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom. Opozoril je, da so zato tamkajšnje razmere potencialno eksplozivne.

Pozval je k prenehanju izraelske okupacije palestinskih ozemelj. "Palestinci imajo pravico do samoodločbe. Izrael ima pravico do obstoja," je poudaril. "Svoboda Izraelcev je neločljivo povezana s svobodo Palestincev. Palestinci in Izraelci so drug drugemu edino upanje za mir," je še poudaril.

Potem ko je pretekli teden med obiskom v Egiptu in Jordaniji ter po pogovorih s humanitarnimi delavci tako Hamas kot Izrael obtožil vojnih zločinov v sedanji vojni, je Türk danes v Ženevi zaradi "izredno resnih obtožb o večkratnih in hudih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava" še poudaril potrebo po podrobni mednarodni preiskavi, saj morajo storilci odgovarjati.

Türk je opisal tudi humanitarno katastrofo na območju Gaze, ki je od začetka sedanje vojne ob vsakodnevnem bombardiranju tudi pod zaporo. Opozoril je, da se "zdijo obsežni izbruhi nalezljivih bolezni in huda lakota neizogibni".

Izraelska misija pri Združenih narodih v Ženevi je pojasnila, da so Türku prošnjo zavrnili, ker "niso videli dodane vrednosti" njegovega obiska. Izraelski predstavniki so namreč prepričani, da je Türk že med zadnjim obiskom v regiji jasno pokazal, da ima do dogajanja izdelano stališče, zato dialog z njegovo pisarno ne bi prinesel ničesar pomembnejšega.

Uničenje po izraelskem napadu. Foto: AP
Uničenje po izraelskem napadu. Foto: AP

Biden previden optimist glede izpustitve talcev Hamasa

Ameriški predsednik Joe Biden je predtem izrazil "previden optimizem" glede izpustitve talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7. oktobra zajelo palestinsko gibanje Hamas.

Na vprašanje, ali je izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju postavil kakšen rok glede napadov v Gazi, je ameriški predsednik po srečanju s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom odgovoril: "Mislim, da se bo ustavilo, ko Hamas ne bo več mogel moriti Izraelcev, jih zlorabljati in početi drugih groznih stvari."

Ponovil je, da je pozval Izraelce, naj bodo zelo previdni pri vojaških operacijah v bližini glavne bolnišnice v Gazi, Al Šifa, vendar zatrdil, da je Hamasova namestitev poveljniškega centra pod bolnišnico vojni zločin. Tudi tokrat ni pozval k vzpostavitvi premirja v Gazi, saj je dejal, da Hamas še vedno predstavlja grožnjo za Izrael in da se skušajo izraelske sile izogniti civilnim žrtvam, prav zato so se od zračnih napadov premaknile k bolj ciljno usmerjeni kopenski ofenzivi.

Sorodna novica Izrael zavrnil resolucijo Varnostnega sveta: "Je brez stika z realnostjo in brez pomena"

Glede napovedi, da bo Izrael zasedel Gazo, pa je Biden dejal, da bi bila to "velika napaka".

Biden je ob vsem povedanem tudi zatrdil, da še vedno verjame, da je najboljša rešitev za mir na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav, Izraela in Palestine.

Herzog: Zadržati bo treba "zelo močne sile"

Izraelski predsednik Isaac Herzog je medtem dejal, da bo morda treba v bližnji prihodnosti v Gazi "zadržati zelo močne sile", da bi preprečili ponovni vzpon Hamasa. "Če se bomo mi umaknili, kdo bo potem prevzel oblast? Ne smemo pustiti praznine. Razmisliti moramo o tem, kakšen bo mehanizem, trenutno je v zraku veliko idej," je dejal Herzog. "Toda nihče ne želi, da se Gaza znova spremeni v teroristično oporišče."

Herzog je še dodal, da izraelska vlada razpravlja o številnih zamislih, kako bi Gazo upravljali po koncu vojne, in dodal, da predvideva, da bodo nekaj besede pri tem imele tudi ZDA in sosede v regiji.

Lapid Netanjahuja pozval k odstopu

Izraelski opozicijski voditelj Jair Lapid pa je medtem Netanjahuja pozval k odstopu zaradi "slabega vladnega vodenja vojne proti Hamasu". Lapid je predlagal oblikovanje nacionalne vlade za obnovo, ki jo lahko vodi stranka Likud, a ne Netanjahu.

ZN zavrača enostransko razglašena varna območja v Gazi

Vodje številnih agencij Združenih narodov in drugih humanitarnih organizacij so zavrnili kakršno koli vpletenost v t. i. varna območja za civiliste, ki jih je na območju Gaze predlagal ali vzpostavil Izrael. Njihova vzpostavitev bi bila mogoča le s soglasjem vseh strani, so v Ženevi sporočili vodje agencij ZN-a in organizacij.

Med skoraj 20 podpisniki so bili tudi vodje Svetovne zdravstvene organizacije, Visokega komisariata za begunce, Mednarodne organizacije za migracije ter Sklada ZN-a za otroke. "Nobeno varno območje ni zares varno, če ga razglasi le ena stran in ga uveljavlja s prisotnostjo vojske," so zapisali v skupni izjavi. Pojasnili so, da nobena od organizacij ZN-a ni sodelovala pri vzpostavitvi teh območij ali poskrbela za prihod razseljenih oseb vanje.

Erdogan Izrael označil za teroristično državo

Turški predsednik je še okrepil kritiko Izraela, ki ga je označil za "teroristično državo". Kritičen je bil tudi do podpornikov Tel Aviva na Zahodu, ki da podpirajo njegova dejanja na območju Gaze.

"Jasno pravim, da je Izrael teroristična država," je dejal v nagovoru članom svoje stranke v turškem parlamentu. Ob tem je ošvrknil tudi ZDA in druge zahodne podpornice Izraela, češ da ne gre pozabiti "tistih, ki odkrito podpirajo pokole, in tistih, ki jih na vse načine poskušajo legitimirati".

Vojno v Gazi je označil za konflikt "med križem in polmesecem", s čimer je nakazal, da se krščanski, zahodni podporniki Izraela bojujejo z muslimanskim svetom. Ponovil je tudi svojo že večkrat izrečeno oceno, da se na območju Gaze dogaja genocid.

Erdoganov zadnji napad na Izrael je eden njegovih najostrejših do zdaj in sovpada s stopnjevanjem izraelskih operacij v Gazi.

V odzivu na kritike Erdogana je izraelski premier Netanjahu dejal, da je pravzaprav turški predsednik tisti, ki podpira "teroristično državo Hamasa".

Razseljeni dve tretjini prebivalstva

V sredo je sicer v Gazo iz Egipta prvič od začetka spopadov prispel prvi tovornjak z gorivom, ki bo namenjeno predstavnikom Združenih narodov.

Od 7. oktobra je v Gazi umrlo približno 11.500 ljudi, med njimi je 40 odstotkov otrok. Ker je Izrael ukazal, da se morajo vsi Palestinci s severa enklave preseliti v južni del, je razseljenih dve tretjini izmed 2,3 milijona prebivalcev.

Razmere v bolnišnici Al Šifa katastrofalne