Gilad Erdan, veleposlanik Izraela pri ZN-u, je bil kritičen do resolucije. Foto: Reuters
Gilad Erdan, veleposlanik Izraela pri ZN-u, je bil kritičen do resolucije. Foto: Reuters

Varnostnemu svetu je po več kot mesecu dni vojne med Izraelom in Hamasom z 12 glasovi za, nobenim proti in tremi vzdržanimi uspelo potrditi resolucijo, ki sprti strani poziva k uvedbi humanitarnih premorov v spopadih v Gazi in poudarja potrebo po zaščiti civilistov, predvsem otrok. Vzdržale so se ZDA, Združeno kraljestvo in Rusija.

Resolucija, ki jo je predlagala nestalna članica Malta, poziva tudi k takojšnji izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas med napadi 7. oktobra.

Izraelsko zunanje ministrstvo je v odzivu v izjavi sporočilo, da "ni možnosti za daljše humanitarne premore, dokler je 239 talcev še vedno v rokah Hamasovih teroristov".

Izraelski veleposlanik pri ZN-u Erdan pa je bil do resolucije med drugim kritičen, ker ne omenja napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. Zatrdil je, da bo Izrael "še naprej deloval v skladu z mednarodnim pravom", poroča britanski BBC.

Podobno se je odzvala ameriška veleposlanica pri ZN-u Linda Thomas-Greenfield, ki je dejala, da je "zgrožena, ker nekaj članic tega sveta še vedno ne zmore obsoditi barbarskega terorističnega napada, ki ga je nad Izraelom izvedel Hamas".

Slovenija je sprejem resolucije pozdravila.