Sodišče je skrajno desničarskemu politiku Ben Ariju prepovedalo kandidaturo. Foto: EPA
Sodišče je skrajno desničarskemu politiku Ben Ariju prepovedalo kandidaturo. Foto: EPA

Arabski skupni listi Raam-Balad je sodišče dovolilo kandidaturo na volitvah, čeprav je volilna komisija, sestavljena iz delegatov strank, ki so v zdajšnjem parlamentu, stranki prepovedala kandidaturo. Izrael je v preteklosti že sodil dvema članoma stranke zaradi domnevnih stikov s palestinskimi oboroženimi skupinami in pomoči Hezbolahu v času libanonske vojne leta 2006.

Prav tako je sodišče razveljavilo odločitev volilne komisije in dovolilo kandidaturo profesorju Oferju Kasifa, edinemu judovskemu kandidatu pretežno arabske stranke Hadaš, poroča The Times of Israel.

Sorodna novica Izrael: Volilna komisija arabskima strankama prepovedala nastop na volitvah

Vrhovno sodišče je sočasno razsodilo, da je Mihael Ben Ari iz majhne stranke Judovska moč v svojih izjavah izkazoval protiarabski rasizem, zato mu je preprečilo kandidaturo. "Arabci so naš sovražnik, želijo nas uničiti. Seveda obstajajo zvesti Arabci, a teh je en odstotek ali manj. Na žalost je velika večina zvestih svojim bratom v Gazi," je maja lani po poročanju The Times of Israel dejal Ben Ari.

Državni tožilec Avihaj Mandelblit je pred sojenjem sodišče pozval, naj zaradi dolge zgodovine Ben Arijevega ekstremnega rasizma, politiku preprečijo kandidaturo.

Sodišče je na istem sojenju dovolilo kandidaturo strankarskemu kolegu Benu Gviru. Gvir in predstavnik Raam-Balada Abu Madighem sta se po sojenja zapletla v prepir, v katerem je judovski predstavnik arabskega označil za terorista, ta pa prvega za izmečka.

Dozdajšnji premier Netanjahu kljub obtožbam o korupciji velja za prvega favorita. Foto: Reuters
Dozdajšnji premier Netanjahu kljub obtožbam o korupciji velja za prvega favorita. Foto: Reuters

Minister za pravosodje Ajelet Šaked je po razsodbi dejal, da je blokada Ben Arija in sočasni blagoslov "stranke, ki podpira teror, zgrešeno vmešavanje v srce izraelske demokracije".

Stranka Judovska moč je sicer del ultranacionalističnega združenja strank, ki je prejšnji mesec sklenilo predvolilno zavezo vladajoče stranke Likud premierja Benjamina Netanjahuja. Zavezništvo je kritizirala celo ameriška lobistična skupina AIPAC, sicer odločno na strani Netanjahuja, ki je stranko Judovska moč označila za rasistično.

Nekdanji vojaški general izziva Netanjahuja

Netanjahujevo pot proti petemu mandatu, s čimer bi postal premier z najdaljšim mandatom na čelu Izraela, je s kandidaturo izzval nekdanji vrhovni general oboroženih sil Benny Gantz. Zadnja anketa javne televizije Kan je pokazala, da bi stranka Likud osvojila 31 sedežev v 120-članskem knesetu, Modra in bela stranka Gantza pa bi tesno sledila s 30 sedeži.

Medsebojne obtožbe Netanjahuja in Gantza o korupciji, fanatizmu, opuščanju nacionalne varnosti in podpiranja sovražnikov Izraela so postale običajen del kampanje. Prav zaradi obtožb korupcije od policije in državnega tožilca je premier izgubil del podpore in po sestanku s koalicijskimi partnerji decembra lani razpisal predčasne volitve.

Raam-Balad: Oba kandidata hujskaško proti Arabcem

Stranka Raam-Balad, ki v zdajšnjem parlamentu zaseda osem mest, je po sojenju sporočila, da je vrhovno sodišče ohranilo svojo "temeljno pravico do zastopanja volivcev, medtem ko Netanjahu in Gantz tekmujeta, kdo lahko bolj hujskaško nastopi proti arabski javnosti". Arabsko prebivalstvo predstavlja okoli petino prebivalstva Izraela.