Izraelska volilna komisija je prepovedala kandidiranje pretežno arabskim strankam, kandidaturo pa je dovolila skrajno desnemu judovskemu kandidatu. Foto: Reuters

Volilna komisija je odločitev glede arabskih strank sprejela po peticiji treh desničarskih skupin v parlamentu, vključno z vladajočo stranko Likud premierja Benjamina Netanjahuja.

Na zaslišanju pred komisijo se je stranki Balad in Združena arabska lista ter profesorja Oferja Kasifa (Cassif), edinega judovskega kandidata pretežno arabske stranke Hadaš, obtožilo izražanja podpore terorizmu ali zanikanja pravice Izraela do obstoja kot judovske države.

"Kdor podpira terorizem, ne bo v izraelskem knesetu (parlamentu, op. p.)," je sporočil Netanjahu.

Kot poroča Washington Post, so lahko v Izraelu diskvalificirane stranke in posamezniki, če zavrnejo Izrael kot judovsko in demokratično državo, spodbujajo rasizem ali izražajo podporo sovražni državi ali teroristični organizaciji.

V Izraelu je okoli 1,7 milijona državljanov arabskega oziroma palestinskega rodu, ki predstavljajo 21 odstotkov vseh državljanov, sam vrh izraelske politike pa jih pogosto označuje kot "demografsko grožnjo" judovski večini, ki naj bi bila nujna za judovski značaj Izraela.

Kritiki so odločitev komisije označili za nerazumno in rasistično. Novinar izraelskega časnika Haaretz Gideon Levi je za ukrep komisije zapisal, da gre za "odvraten prikaz rasizma". Prepoved je sprožila nove strahove med Izraelci palestinskega rodu, da bodo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami dodatno marginalizirani.

Izraelski premier Netanjahu je na Facebooku zapisal, da Izrael ni država vseh njegovih državljanov, ampak da je država Judov. V Izraelu je sicer več kot 20 odstotkov državljanov palestinskega rodu. Gre za potomce maloštevilnih Palestincev, ki ob ustanovitvi Izraela leta 1948 niso bili pregnani. Takrat je bilo namreč zaradi vzpostavitve judovske večine nove države pregnanih okoli 750.000 avtohtonih Palestincev. Foto: Reuters

Balad in Združena arabska lista, ki sta želeli na volitvah nastopiti skupaj, ter Kasif se nameravajo pritožiti na vrhovno sodišče. To bo nato sprejelo končno odločitev, ali bodo lahko kandidirali na volitvah 9. aprila.

Pravni center za pravice arabske manjšine v Izraelu Adalah je prepoved označil za politično motivirano in dodal, da odraža preganjanje vseh tistih, "katerih stališča niso sprejemljiva za izraelsko politično desnico".

Netanjahu: Izrael ni država vseh njegovih državljanov

Generalni direktor organizacije Adalah Hasan Džabarin je dejal, da trajajo poskusi diskvalifikacije arabskih kandidatov že dolgo, a da je tokrat prvič, da so kandidiranje prepovedali judovskemu kandidatu z levimi političnimi stališči.

To pojasnjuje z dogovorom med Netanjahujem in skrajno desno stranko Judovska moč (Ocma Jehudit) in lani sprejetim nacionalističnim zakonom, ki je Izrael razglasil za judovsko nacionalno domovino in na prvo mesto postavil judovske skupnosti.

Netanjahu je medtem na kritiko izraelske igralke Rotem Sela, češ da vlada Arabce v državi obravnava kot manjvredne, odvrnil, da "Izrael ni država vseh njegovih državljanov". "Najprej, pomemben popravek: Izrael ni država vseh njegovih državljanov. Glede na zakon o nacionalni državi, ki smo ga sprejeli, je Izrael nacionalna država judovskega naroda in samo njega," je po poročanju izraelskega časnika Jerusalem Post zapisal premier.

Dovoljenje za kandidaturo vodji stranke ekstremistov

Volilna komisija pa je nekaj ur pred prepovedjo arabskih strank sprejela odločitev, da vodji Judovske moči Mihaelu Ben Ariju dovoli kandidaturo. Da bi se mu to preprečilo, so pozvale levičarske stranke, to pa je predlagal tudi državni tožilec Avihaj Mandelblit.

Judovska moč vključuje tudi podpornike ekstremističnega rabina iz ZDA Meirja Kahaneja, katerega prvotna stranka Kah je bila v Izraelu prepovedana, ZDA pa so jo označile za teroristično organizacijo, poroča Washington Post.

Vodja stranke Hadaš Ajman Odeh je dejal, da je ironično, da se "kahaniste", ki verjamejo, da bi moral biti Izrael le za Jude in da bi morali arabske državljane prisilno preseliti, zdaj predstavlja kot legitimne, medtem ko se, kot je dodal, zagovornikom miru preprečuje kandidiranje na volitvah v parlament.