Kralj Abdulah II. v sredini oz. peti z desne, princ Hamza drugi z leve. Foto: Reuters
Kralj Abdulah II. v sredini oz. peti z desne, princ Hamza drugi z leve. Foto: Reuters

Hašemitska kraljeva družina je obiskala mavzolej, kjer so pokopani njihovi predniki, med njimi prvi jordanski emir Abdulah I. in tudi prejšnji kralj Husein, oče obeh sprtih sinov, kralja Abdulaha II. in princa Hamze. Člani družine so bili oblečeni v civilna oblačila, razen prestolonaslednika Huseina, ki je bil v vojaški uniformi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kralj Abdulah II. in princ Hamza naj bi s skupnim obiskom uradno zakopala bojno sekiro. Kraljevino Jordanijo je prejšnji teden močno pretresla kriza, v kateri so princa Hamzo, ki je bil do leta 2004 prestolonaslednik, obtožili pripravljanja državnega udara. V tej najhujši politični krizi Jordanije v zadnjih desetletjih je bilo aretiranih najmanj 16 ljudi, princu Hamzi pa so odredili hišni pripor.

Zunanji minister Ajman Safadi je skupino prevratnikov obtožil povezovanja s tujimi silami za destabilizacijo Jordana, a ni razkril, za katere tuje sile naj bi šlo, poroča Al Džazira.

Domnevno zarotništvo zavito v meglo

Abdulah II. je v sredo državljanom sporočil, da so krizo "zatrli v kali". Kriza ni bila toliko nevarna za stabilnost države, kolikor je bila boleča za kralja zaradi vpletenosti polbrata. Hamza je tudi napisal pismo, v katerem je po mediaciji strica obljubil zvestobo kralju. Preiskava dogajanja sicer še poteka.

Državni vrh je medijem prepovedal pisati o tej temi, prav tako so prepovedane tovrstne objave na družbenih omrežjih. Odbor Združenih narodov za človekove pravice je v petek sporočil, da so zaskrbljeni zaradi pomanjkanja transparentnosti glede domnevnega zarotništva.

Predsednika naj bi s skupno pojavitvijo v javnosti uradno zakopala bojno sekiro. Foto: Reuters
Predsednika naj bi s skupno pojavitvijo v javnosti uradno zakopala bojno sekiro. Foto: Reuters

Nesojeni prestolonaslednik večkrat kritičen do državnega vrha

Hamza je najstarejši sin pokojnega kralja Huseina in njegove četrte žene, v ZDA rojene kraljice Nur. Po smrti Huseina je prestol zasedel njegov najstarejši sin Abdulah II., ki je polbrata Hamzo v skladu z željami umrlega kralja imenoval za prestolonaslednika. A leta 2004 mu je odvzel ta naziv in ga podelil svojemu tedaj desetletnemu sinu.

Hamza je jordanskemu vrhu očital korupcijo, nepotizem in avtoritativno vladavino. Opozoril je, da nihče ne sme javno povedati svojega mnenja, ne da bi ga nadlegovali ali celo aretirali. Hamza je priljubljen predvsem med revnejšim prebivalstvom in nastopa precej populistično, v zadnjem času pa je okrepil svoje javne nastope in tudi kritike na račun kralja in njegove vlade.

Hašemiti so počastili svoje prednike. Foto: Reuters
Hašemiti so počastili svoje prednike. Foto: Reuters

Sto let od Transjordanije

Na današnji dan pred stotimi leti, 11. aprila 1921, je bil ustanovljen emirat Transjordanija pod britanskim protektoratom. Prvi emir iz rodbine Hašemitov Abdulah je naziv spremenil v kraljevino, ko je Transjordanija 25. maja 1946 postala neodvisna država. Leta 1949, po arabsko-izraelski vojni, ko je prevzela nadzor na obeh bregovih reke Jordan, je spremenila ime v Jordanijo.

Jordanija velja za otok stabilnosti med Izraelom, Zahodnim bregom, Sirijo, Irakom in Savdsko Arabijo. Na njenem ozemlju so nameščeni pripadniki ameriške vojske, država pa že desetletja gosti milijone palestinskih in v zadnjih letih tudi sirskih beguncev.