Princ Hamzah bin Husein. Foto: AP
Princ Hamzah bin Husein. Foto: AP

V posnetku, ki ga je BBC-ju izročil njegov odvetnik, princ Hamzah bin Husein, polbrat jordanskega kralja Abdulaha II., jordanske voditelje obtožuje korupcije, nesposobnosti in nadlegovanja. Dogodka se je zgodil po vrsti odmevnih aretacij, ki naj bi bile povezane z domnevnim poskusom državnega udara.

Več ljudi naj bi aretirali zaradi domnevne zarote proti kralju, videoposnetki pa kažejo okrepljeno navzočnost policije na območju kraljeve palače na obrobju Amana.

Podrobnosti o dogajanju naj bi po poročanju jordanskih medijev oblasti razkrile danes, pri tem pa poudarjajo, da je stabilnost države skrajna meja, ki je ni mogoče prečkati.

Princa le "opozorili"?

Vojska zanika, da bi bil princ Hamzah v hišnem priporu. Potrdili pa so, da so mu ukazali, naj neha z dejanji, ki bi se lahko izkoristila za napad na "varnost in stabilnost" Jordanije.

Pretresi v Jordaniji se dogajajo, potem ko naj bi princ obiskal plemenske poglavarje, pri katerih naj bi si pridobil nekaj podpore. Princ Hamzah zanika kakršno koli zlohotno dejanje in pravi, da ni bil del nobene zarote.

Medtem so regionalne velesile, vključno z Egiptom in Savdsko Arabijo, izrazile podporo kralju Abdulahu. ZDA, zaveznice Jordanije v boju proti Islamski državi (IS), so monarha označile za ključnega partnerja, ki ima polno podporo Washingtona. Jordanija, ki nima veliko naravnih virov, je bila v pandemiji gospodarsko močno prizadeta, poleg tega je v državo pribežalo tudi na deset tisoče beguncev iz sosednje Sirije, zaradi česar narašča nezadovoljstvo prebivalstva.

Jordanski kralj Abdulah. Foto: AP
Jordanski kralj Abdulah. Foto: AP

Ostro nad stanjem v monarhiji

V posnetku princ Hamzah pravi, da mu je poveljnik generalštaba ukazal, da ne on, ne njegova družina ali osebje ne smejo zapustiti palače al-Salaam na obrobju Amana ali komunicirati z javnostjo. Razlog naj bi bile kritike vlade in kralja, ki jih je izrazil na sestankih, na katerih je bil prisoten.

Zanikal je, da bi bil del "kakršne koli zarote ali hudodelske organizacije", vendar je dejal, da se je hašemitska kraljevina "zataknila v korupciji, nepotizmu in zmedi" in da nihče ne sme kritizirati oblasti.

Pri tem je vnovič ošvrknil oblasti. "Nisem tisti, ki je odgovoren za razpad v vladanju, za korupcijo in nesposobnost, ki prevevata našo državno strukturo zadnjih 15–20 let, stanje pa se samo še slabša. Nisem tisti, ki je odgovoren za pomanjkanje vere naših državljanov v institucije. Vse skupaj je doseglo točko, ko nihče več ne sme govoriti ali izražati svojega mnenja, ne da bi ga ustrahovali, aretirali, nadlegovali ali mu grozili," je bil oster.

Jordanski kraljevi par, kralj Abdulah in kraljica Rania na obisku pri prvem paru Francije. Foto: AP
Jordanski kraljevi par, kralj Abdulah in kraljica Rania na obisku pri prvem paru Francije. Foto: AP

Politične aretacije na tako visoki ravni so v Jordaniji izjemno redke, je pa močna obveščevalna agencija od začetka pandemije pridobila dodatna pooblastila, s čimer si je država pridobila kar nekaj kritik organizacij za človekove pravice. Kot poroča BBC-jev dopisnik, gre očitno za krizo v monarhiji, za katero pa se zdi, da je močno ušla izpod nadzora.

Nesojeni kralj

41-letni Hamzah bin Husein je najstarejši sin pokojnega kralja Huseina in njegove najljubše žene, kraljice Nur. Šolal se je v Veliki Britaniji, v elitnem internatu Harrow School in na kraljevi vojaški akademiji v Sandhurstu, preden je študij nadaljeval na ameriški univerzi Harvard in služil v jordanskih oboroženih silah.

Leta 1999 je bil imenovan za jordanskega prestolonaslednika in bil ljubljenec kralja Huseina, ki ga je v javnosti pogosto označeval za "punčico svojega očesa".

A ko je kralj Husein leta 1999 pri 63 letih umrl za rakom, je takrat 19-letni Hamzah veljal za premladega in premalo izkušenega, da bi se povzpel na prestol, zato je kraljevi naziv pripadel njegovemu starejšemu polbratu Abdulahu, ki je leta 2004 Hamzahu odvzel naziv kronskega princa. To je močno potrlo tudi kraljico Nur, ki je upala, da bo kralj postal njen sin.

Med tistimi, ki so jih v veliki akciji oblasti aretirale v soboto, so še nekdanji finančni minister Basem Avadalah in član kraljeve družine Sharif Hasan bin Zaid. Avadalah, v ZDA šolani ekonomist, je bil kraljev zaupnik in vplivna figura jordanske gospodarske reforme, ki pa je bil pogosto frustriran zaradi vladne birokracije, ki je zavirala njegove velikopotezne načrte.

V Jordaniji domnevni poskus državnega udara