Kot poroča BBC, ki se sklicuje na "dobro obveščene vire", so Elnaz Rekabi pred vkrcanjem na letalo nazaj v Teheran v torek zasegli potni list in mobilni telefon.

Spletni novičarski portal Iran Wire poroča, da so Rekabi odpeljali na iransko veleposlaništvo v Seulu, da bi zagotovili, da jo lahko prepeljejo domov z minimalno pozornostjo.

Iran Wire, manjša protirežimska spletna stran, ob tem navaja anonimni vir, ki je povedal, da bodo 33-letno športnico posadili na letalo danes, en dan pred načrtovanim, da bi se tako ognili morebitnim protestom na mednarodnem letališču Imam Khomeini.

Iransko veleposlaništvo v Seulu je na Twitterju zapisalo, da “ostro zanikajo vse lažne novice in dezinformacije" glede Rekabi.

Elnaz Rekabi je tekmovala na Azijskem prvenstvu v Seulu, organizatorji dogodka, Mednarodna zveza športnega plezanja, pa primera še ni komentirala.

O Rekabi nihče ni slišal ničesar vse od tekme dalje, dokler ni bila na njenem Instagramu, kjer ima več kot 200.000 sledilcev, danes zjutraj objavljena zgodba z malce dvoumnim sporočilom.

“Najprej se opravičujem za vse skrbi, ki sem jih povzročila," se bere izjava. "Zaradi časovnice in naglega štarta je moj hidžab nenamerno postal problematičen. Trenutno sem z ekipo po programu na poti nazaj v Iran."

Iran v primežu protestov

Iran vse od smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju prejšnji mesec pretresajo množični protesti, v katerih je umrlo že več ljudi. Aminijevo je aretirala t. i. iranska moralna policija, ker ni pravilno nosila hidžaba.

Nekatere protestnice zdaj zažigajo svoje hidžabe in si strižejo lase, protestom pa so se v znak solidarnosti z Irankami pridružile množice po vsem svetu.

Rekabi je lani postala prva Iranka, ki je osvojila medaljo na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju, v Seulu pa je pristala tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu. Na posnetku se vidi, kako premaguje steno z lasmi, zvezanimi v čop.

Rekabi je sicer na Instagramu v zgodbah objavila fotografije s treninga v hidžabu.