Protesti v Iranu po smrti Mahse Amini potekajo že tri tedne. Na fotografiji prizori iz Teherana 19. septembra. Nika Šahkarami je bila pogrešana od 20. septembra. Foto: Reuters
Protesti v Iranu po smrti Mahse Amini potekajo že tri tedne. Na fotografiji prizori iz Teherana 19. septembra. Nika Šahkarami je bila pogrešana od 20. septembra. Foto: Reuters

Najstničina mati Nasrin Šahkarami je v videoposnetku, ki ga je danes poslala opozicijskim medijem v tujini, obtožila oblasti, da so njeno hčerko umorile.

"Sama sem videla truplo svoje hčerke. Na zadnjem delu glave je bilo videti, da je doživela zelo močan udarec, saj ji je razpadla lobanja. Tako je bila ubita," je dejala.

Hkrati je opozorila, da so jo oblasti večkrat poskušale poklicati, vendar se ni hotela oglasiti. "Klicali so tudi ostale družinske člane, češ da bodo naredili to in ono, če se ne bom oglasila in povedala to, kar si oblasti želijo," je še dodala.

Oblasti: Obdukcija pokazala več zlomov, bila je vržena z višine

Iranske oblasti zanikajo vpletenost v umor in povezavo njene smrti s trenutnimi protesti v državi. V sredo so začele preiskavo smrti 16-letnice, doslej pa naj bi aretirale že osem ljudi. Opravile so tudi obdukcijo trupla, poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzema francoska agencija AFP.

Iransko sodstvo je sporočila, da je Nika tiste noči, ko je izginila, odšla v stavbo, kjer je bilo osem gradbenih delavcev. Naslednje jutro naj bi jo našli mrtvo na dvorišču pred zgradbo. Uradna obdukcija je pokazala, da je Nika utrpela "več zlomov ... v medenici, glavi, zgornjih in spodnjih okončinah, rokah in nogah, kar kaže, da je bila oseba vržena z višine". Pravosodni uradnik Mohamad Šahriari je za državne medije dejal, da to dokazuje, da njena smrt ni povezana s protesti.

Družina: Umrla v pridržanju, oblasti so ugrabile truplo

Njena družina trdi nasprotno. Nika je po protestih 20. septembra, na dan, ko je postala pogrešana, prijatelju sporočila, da beži pred iransko policijo. Njena teta Ataš Šahkarami je za BBC Persian zatrdila, da jo je iranska revolucionarna garda obvestila, da je bila pet dni v njihovem pridržanju, preden so jo predali zaporniškim oblastem.

Mediji, med drugim BBC Persian in Iran Wire, so poročali, da je družina smela videti truplo Nike le v mrtvašnici in je niso smeli pokopati v njenem rojstnem kraju v provinci Lorestan. Namesto tega naj bi oblasti njeno truplo "ugrabile", kot navaja BBC, ter jo na skrivaj pokopale v ponedeljek, na dan njenega 17. rojstnega dne, v vasi več deset kilometrov stran.

Navedbe uradne obdukcije na glavo postavlja tudi mrliški list, ki ga je izdala mrtvašnica v Teheranu in do katere se je dokopal BBC Persian, v katerem piše, da je umrla zaradi "več poškodb po udarcih s trdim predmetom".

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."

Sorodniki spremenili pričanje pod prisilo?

Prav tako naj bi oblasti aretirale njenega strica in teto. Teta Araš Šakharami je sicer pozneje nastopila na televiziji in ponovila ugotovitve oblasti, da je dekle padlo z večnadstropne stavbe. Njena sestra je v videoposnetku, ki ga je danes na spletu objavil Radio Farda, perzijska postaja s sedežem v Pragi, dejala, da je teta govorila pod prisilo oblasti.

Na smrt Nike Šahkarami se je odzvala tudi nevladna organizacija Iran Human Rights (IHR) s sedežem v Oslu, ki je odgovornost za njeno smrt prav tako pripisala oblastem. "Nasprotujoče si trditve Islamske republike o smrti dekleta na podlagi posnetkov in prisilnih priznanj njenih sorodnikov so nesprejemljive," je sporočila organizacija in pozvala k neodvisni preiskavi.

Protesti po smrti Mahse Amini

Množični protesti v Iranu so izbruhnili sredi septembra, potem ko je umrla 22-letna Mahsa Amini, ki jo je 13. septembra aretirala t. i. moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Njena družina trdi, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt.

ZDA uvedle nove sankcije

ZDA so medtem uvedle sankcije proti sedmim visokim iranskim uradnikom zaradi njihove vloge pri nasilnem zatiranju protestov po smrti Mahse Amini, med drugim proti notranjemu ministru Ahmadu Vahidiju, ministrici za komunikacije Eisi Zarepur in petim visokim varnostnim uradnikom zaradi zaprtja dostopa do interneta in nenehnega nasilja nad miroljubnimi protestniki, je sporočilo ministrstvo za finance ZDA.

Sorodna novica "Nadzor nad ženskimi telesi je ključen v ideologiji Islamske republike, problem je tudi patriarhat"