Katar želi med drugim otežiti oziroma onemogočiti poročanje medijev o razmerah, v katerih živijo in delajo migrantski delavci. Foto: Reuters
Katar želi med drugim otežiti oziroma onemogočiti poročanje medijev o razmerah, v katerih živijo in delajo migrantski delavci. Foto: Reuters

Mediji, kot je recimo BBC, prav tako ne bodo smeli snemati nastanitvenih kapacitet za migrantske delavce, poroča Guardian. V glavnem mestu Doha bodo televizije lahko snemale le na treh lokacijah.

Prepovedano je tudi snemanje "blizu ali v" vladnih poslopjih, univerzah, krajih čaščenja in bolnišnicah. Tudi snemanje "zasebnega premoženja", celo z dovoljenjem lastnika, bo prepovedano.

Gre za niz pogojev, ki jih bodo morali mediji sprejeti, če bodo želeli dobiti dovoljenje za snemanje. Pogoji bodo veljali tudi za fotografe, novinarji tiskanih medijev, ki ne bodo delali videoposnetkov svojih sogovornikov, pa niso izrecno omenjeni.

Omejitve bodo močne otežile poročanje o zlorabah migrantskih delavcev ali snemanje intervjujev glede vprašanj, o katerih ljudje ne želijo govoriti javno, kot so pravice LGBT-skupnosti.

Pravila določajo tudi, da se mediji strinjajo, da ne bodo objavljali poročil, ki bi lahko bila "neprimerna ali žaljiva do katarske kulture, islamskih načel", ali ki "bi lahko povzročila etnične ali verske motnje". Katarske oblasti medijem, ki bi ta pravila kršili, grozijo s civilnim in kazenskim pregonom.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da sodeluje s katarskimi oblastmi in pristojnimi organizacijami za zagotovitev najboljših delovnih razmer za medije, ki bodo poročali s prvenstva.

V Katarju so v preteklosti že bili prijeti novinarji, ki so poročali o vprašanjih, ki so bila za tamkajšnje oblasti sporna. Leta 2015 je bila aretirana skupina BBC-jevih novinarjev, ki so nato dve noči preživeli v zaporu, ker so preiskovali nastanitvene razmere za migrantske delavce. Lani novembra sta bila aretirana še dva norveška novinarja, ki sta preiskovala pogoje, v katerih so delali migrantski delavci, ki so delali na prizoriščih nogometnega prvenstva.