ZDA so že konec maja poslale na Bližnji vzhod 1.500 vojakov. Foto: Reuters
ZDA so že konec maja poslale na Bližnji vzhod 1.500 vojakov. Foto: Reuters

"Zadnja iranska napada upravičujeta zanesljive in verodostojne obveščevalne podatke, ki smo jih dobili glede sovražnega ravnanja iranskih sil in povezanih skupin, ki ogrožajo ameriško osebje in interese na območju," je sporočil vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Patrick Shanahan.

ZDA dodatne sile pod poveljstvom generala Franka McKenza pošiljajo na Bližnji vzhod izključno za obrambne namene, za obrambo pred zračnimi, pomorskimi in kopenskimi grožnjami na Bližnjem vzhodu, trdijo.

Proti Perzijskemu zalivu so poslale tudi bojno skupino ladij z letalonosilko Abraham Lincoln in bojno skupino bombnikov B-52, pa tudi protiraketni sistem patriot.

ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo nove vojake

Washington je na Bližnji vzhod že konec maja poslal 1.500 vojakov, napotitev dodatnih tisoč vojakov pa naj bi bila odgovor na četrtkova domnevna napada na norveški in japonski tanker v Omanskem zalivu, za kar ZDA krivijo Iran, ki to vztrajno zanika.

Ameriško obrambno ministrstvo je pred tem objavilo več novih fotografij, ki naj bi dokazovale, da za omenjenim napadom v Omanskem zalivu stojijo iranske sile.

Teheran bo oplemenitil še več urana

Iran je v ponedeljek sporočil, da bo oplemenitil več urana, kot mu to dovoljuje jedrski sporazum s svetovnimi silami iz leta 2015, do zdaj se je sicer tega sporazuma držal. Ameriški predsednik Donald Trump je sporazum označil za 'katastrofo' in je od njega odstopil, sankcije proti Iranu pa obnovil – z njimi grozi tudi vsem zaveznikom, ki bi morebiti poslovali z Iranom.

V ponedeljek je morala Trumpova vlada braniti sporazum. "Pozivamo Iran, naj še naprej spoštuje svoje zaveze do mednarodne skupnosti in ne skuša priti do jedrskega orožja," je dejala v odzivu na napoved Irana o povečanju zalog obogatenega urana tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Morgan Ortagus.

Kitajsko opozorilo ZDA

Kitajski zunanji minister Vang Ji je pozval Iran, naj se ne odpove zlahka jedrskemu sporazumu iz leta 2015. "Vse strani pozivamo, naj ostanejo razumne in zadržane, naj se vzdržijo dejanj, ki bi vodila v stopnjevanje napetosti v regiji ali povzročila nove, ter naj ne odpirajo Pandorine skrinjice," je Vang dejal v Pekingu na novinarski konferenci s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualemom. "Še posebej ZDA bi morale spremeniti svojo prakso velikega pritiska," je dodal.

Tudi Moskva vse strani pozvala k zadržanosti

"Raje ne bi videli korakov, ki bi privedli do dodatnih napetosti v že tako nestabilni regiji," je povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je poudaril, da "že dolgo gledamo neprestane poskuse ZDA, da okrepijo politični, psihološki, ekonomski in vojaški pritisk na Iran". "Takšno ravnanje je po mojem mnenju provokativno. Tega ne moremo oceniti drugače kot namerno izzivanje vojne," je dejal.