V Izraelu se Netanjahujevi nasprotniki že veselijo novega obdobja. Foto: Reuters
V Izraelu se Netanjahujevi nasprotniki že veselijo novega obdobja. Foto: Reuters

Nova koalicija ima sicer v 120-članskem knesetu tesno večino 61 poslancev in Netanjahu je skupaj s svojimi privrženci upal, da se bo na koncu zgodilo presenečenje in nova vlada zaupnice ne bo dobila.

Temu je bilo namenjeno tudi zavlačevanje z glasovanjem; nova koalicija si je namreč želela, da bi kneset o novi vladi glasoval že v sredo, a so v Netanjahujevem Likudu poskrbeli, da so o tem razpravljali in glasovali danes.

Netanjahu: Prevara stoletja

Netanjahu je namreč upal, da mu bo uspelo najti kakšnega "odpadnika" v prihodnji vladni koaliciji, da bi jo tako preprečil.

Zamenjavo vlade opisuje kot "prevaro stoletja", njegovi privrženci pa so izvajali velike pritiske, da bi preprečili spremembo oblasti.

Protestniki tudi zažigajo fotografije Bennetta in ga označujejo za izdajalca. Varnostne službe so opozarjale tudi pred morebitnim izbruhom nasilja.

Po dveh letih štafeto prevzema Lapid

Nova vladna koalicija je sicer sestavljena iz kar osmih strank.

Naftali Bennett prihaja iz skrajno desne stranke Jamina. Foto: Reuters
Naftali Bennett prihaja iz skrajno desne stranke Jamina. Foto: Reuters

Prvi dve leti jo bo vodil 49-letni Bennett, ki prihaja iz skrajno desne stranke Jamina, nato pa predvidoma dve leti Jair Lapid iz sredinske stranke Ješ Atida, ki je na volitvah sicer zasedla drugo mesto za Likudom.

Prvič pa bo v izraelski vladi tudi arabska stranka. Vlada v parlamentu za potrditev potrebuje navadno večino.

Netanjahu se bo tako moral po več kot desetletju posloviti s položaja premierja Izraela, ki ga je zasedel leta 2009. Predtem je izraelsko vlado vodil že med letoma 1996 in 1999.

Proti vodji desne stranke Likud sicer trenutno poteka sojenje zaradi korupcije.

Izrael ima po 12 letih Netanjahuja novo vlado