Ladja je povsem zaprla Sueški prekop. Foto: EPA
Ladja je povsem zaprla Sueški prekop. Foto: EPA

Vodja egiptovskega organa, ki upravlja prekop, Osama Rabie, je na vprašanje, kdaj bi lahko ladjo znova splavili, odgovoril, da je mogoče "danes ali jutri, odvisno od odzivnosti ladje na plimovanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavil je tudi delo vlačilcev in bagrov, da bi osvobodili premec in vijake ladje. V petek ob 22.30 so se vijaki lahko znova zavrteli, a ne s polno hitrostjo. Zaradi plimovanja so se pozneje znova ustavili. Povedal je, da so začeli nato znova z bagri odstranjevati zemljino. "Tip zemljine, s katero imamo opravka, je zelo zahteven," je povedal.

Zagotovil je, da blokada ni povzročila niti škode niti onesnaženja.

Dodal je, da na prehod prekopa, ki povezuje Rdeče in Sredozemsko morje, čaka več kot 300 ladij. Portal, specializiran za novice o pomorstvu, Lloyd's List, ocenjuje, da zapora zadržuje blago v vrednosti 9,6 milijarde ameriških dolarjev na dan.

Rabie pa je ocenil, da Egipt za vsak dan, ko je prekop zaprt, izgubi od 12 do 14 milijonov dolarjev dohodkov.

Ob tem se je ZDA, Kitajski in Združenim arabskim emiratom zahvalil za podporo.

V Sueškem prekopu je v torek nasedla 400 metrov dolga in 59 metrov široka ladja za prevoz zabojnikov MV Ever Given. Ladja, ki jo upravlja tajvanska družba, pluje pa pod panamsko zastavo, je obrnjena počez in v celoti zapira prekop. Takoj po nesreči so poročali, da naj bi ladjo zajel močan veter, zaradi česar se je obrnila, zadela dno in nasedla.