Macron je libanonsko glavno mesto obiskal že 6. avgusta. Foto: Reuters
Macron je libanonsko glavno mesto obiskal že 6. avgusta. Foto: Reuters

Tokratni obisk je sledil le nekaj ur po tem, ko so libanonski voditelji v ponedeljek dosegli dogovor o imenovanju diplomata Mustafe Adiba za novega premierja, ta pa naj bi se lotil reševanja globoke politične in gospodarske krize v Libanonu.

Libanonski predsednik Michel Aoun je Adibu podelil mandat za sestavo nove vlade, potem ko je za to dobil podporo 90 poslancev 128-članskega parlamenta. Adib je obljubil, da bo v rekordnem času oblikoval vlado ter nemudoma začel izvajati reforme. Za začetek bi rad sklenil dogovor z Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči.

Macron: Pomoč pod pogojem niza reform

Macron je ob prihodu poudaril, da ni na njem, da kakor koli potrjuje izbiro novega premierja, dodal pa je, da se želi prepričati, da bo nova vlada reformirala sistem javnih naročil, sodstvo, energetski in bančni sektor ter se borila proti korupciji. Če bodo ti nujni koraki hitro sprejeti, se bo lahko mednarodna skupnost s Francijo na čelu "zavezala pomoči Libanonu in njegovim ljudem".

Med Macronovim obiskom so nekateri protestniki vzklikali "Ne Adib!", saj ga vidijo kot nadaljevanje dozdajšnjega stanja v državi, poroča BBC.

Številne Libanonce izbira Adiba, tesnega sodelavca Diaba in "človeka sistema", ki ga je izbrala stara politična elita, ni prepričala in ocenjujejo, da so z imenovanjem pohiteli le, da bi ugodili Macronu. "Ko politični razred govori o uvedbi civilne države, me to spomni na vraga, ki govori o kreposti, nima smisla," je dejal politolog z Ameriške univerze v Bejrutu Hilal Khasan.

Macron pozval k hitremu oblikovanju vlade v Libanonu

Libanonskega veleposlanika v Nemčiji, 48-letnega Adiba, so za novega premierja v nedeljo predlagali nekdanji predsedniki libanonskih vlad, med njimi tudi vodja največje libanonske sunitske stranke Saad Hariri.

Premier mora glede na libanonsko zakonodajo prihajati iz vrst sunitov.

Prejšnja libanonska vlada pod vodstvom Hasana Diaba je odstopila 10. avgusta po katastrofalni eksploziji amonijevega nitrata v bejrutskem pristanišču, v kateri je umrlo najmanj 200 ljudi, tisoče ljudi je bilo ranjenih, velik del mesta pa je bil uničen ali poškodovan.

Macron je libanonsko glavno mesto obiskal že 6. avgusta, dva dneva po eksploziji. Obljubil je humanitarno pomoč, obenem pa od Libanona terjal nujne reforme za izhod iz globoke gospodarske krize, v kateri se je že pred eksplozijo znašla ta država.

Macron znova v Libanonu