Savdski novinar Hašokdži je po pritiskih zapustil Savdsko Arabijo in odšel v ZDA. Foto: Reuters
Savdski novinar Hašokdži je po pritiskih zapustil Savdsko Arabijo in odšel v ZDA. Foto: Reuters
Savdski konzulat v Carigradu
Savdska Arabija naj dokaže, da je Hašokdži zapustil njen konzulat v Carigradu, zahteva Turčija. Foto: Reuters

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je dejal, da so predstavniki ministrstva o primeru že govorili z Riadom. "Pozivamo vlado Savdske Arabije, da podpre temeljito preiskavo izginotja gospoda Hašokdžija in da je transparentna glede odkritij preiskave," je v ponedeljek sporočil Pompeo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izrazil zaskrbljenost zaradi izginotja novinarja. "Upajmo, da se bo zadeva rešila sama od sebe. Trenutno nihče ne ve nič o tem, ampak se širijo precej slabe zgodbe. Ni mi všeč," je dejal.

K temeljiti preiskavi je medtem pozvala tudi Evropska unija. EU podpira stališče ZDA glede izginotja savdskega novinarja Džamala Hašokdžija in pričakuje "temeljito preiskavo", je v Lizboni dejala podpredsednica komisije in visoka predstavnica EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "100-odstotno podpiramo ameriško stališče. Pričakujemo temeljito preiskavo in popolno transparentnost savdskih oblasti o tem, kaj se je zgodilo," je dejala Federica Mogherini.

Tudi Združeni narodi so izrazili resno zaskrbljenost ob izginotju novinarja ter pozvali Turčijo in Savdsko Arabijo, naj izvedeta preiskavo. "Če se izkaže, da so poročila o njegovi smrti in izrednih okoliščinah, ki so privedla do tega, resnična, je to zares šokantno," je izjavila tiskovna predstavnica Visokega komisarja ZN-a za človekove pravic Ravina Šamsadani.

Sledila naj bi preiskava v konzulatu
59-letni novinar Džamal Hašokdži je izginil med obiskom na konzulatu prejšnji torek, kamor je šel po dokument, ki potrjuje, da se je ločil od nekdanje žene, da bi se lahko poročil s svojo turško zaročenko, poroča BBC. Po domnevah turške policije je bil tam ubit. Turške oblasti so zato v ponedeljek zahtevale preiskavo prostorov konzulata.

Danes je Ankara sporočila, da so savdske oblasti privolile v preiskavo konzulata. "Savdske oblasti so sporočile, da so odprte za sodelovanje in da se v poslopju konzulata lahko izvede preiskavo," je sporočil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy. Dodal je, da bodo prostore preiskali v okviru uradne preiskave, ki poteka intenzivno, ni pa povedal, kdaj.

Savdska Arabija trdi, da je Hašokdži izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay pa je te navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.

Po pritiskih odšel v ZDA
Hašokdži je nekdanji urednik časopisa Al Vatan in kratkotrajnega savdijskega informativnega televizijskega kanala. Več let je veljal za zaveznika savdske kraljeve družine, bil je tudi svetovalec višjih savdskih uslužbencev.

Potem ko je bilo aretiranih več njegovih prijateljev in je časopis Al Hajat ukinil njegove kolumne, opozorjen pa naj bi bil tudi, naj preneha objavljati na družbenem omrežju Twitter, kjer ima 1,6 milijona sledilcev, je Hašokdži iz Savdske Arabije odšel v ZDA.

Tam je pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post, še naprej pa se je pojavljal tudi na arabskih in zahodnih televizijah. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana in vpletanja Riada v vojno v Jemnu.