Pripadnik palestinske civilne zaščite na prizorišču enega od izraelskih napadov v mestu Gaza. Izrael zatrjuje, da so njegove tarče izključno Hamasova infrastruktura in voditelji. Foto: EPA
Pripadnik palestinske civilne zaščite na prizorišču enega od izraelskih napadov v mestu Gaza. Izrael zatrjuje, da so njegove tarče izključno Hamasova infrastruktura in voditelji. Foto: EPA

"Kanclerka je ostro obsodila raketne napade iz Gaze na Izrael in zagotovila solidarnost z Izraelom. Ponovila je, da se ima Izrael pravico braniti pred napadi," je po navajanju BBC-ja dejal njen govorec Steffen Seibert.

Merklova je v izjavi še dodala, da glede na civilne žrtve na obeh straneh upa, "da se bodo boji končali čim prej".

Spopadi med Izraelom in Hamasom se nadaljujejo

Macron in Al Sisi zaskrbljena zaradi stopnjevanja nasilja

Za to sta se na srečanju v Parizu zavzela tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov egiptovski kolega Abdel Fatah Al Sisi. Izrazila sta "globoko zaskrbljenost zaradi trajajočega stopnjevanja nasilja in obžalovanje zaradi številnih civilnih žrtev", so sporočili iz Elizejske palače.

Macron je ob tem ponovil podporo prizadevanju Egipta za posredovanje v bližnjevzhodni krizi. Tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal je sicer pred tem pojasnil, da poteka posredovanje, ki vključuje Egipt, Jordanijo in Nemčijo, Francija pa jih pri tem podpira.

"V zadnjih dneh poteka diplomatska ofenziva, ki se bo nadaljevala v prihodnjih urah," je še povedal Attal. Po navedbah diplomatskih virov so Združeni narodi danes ob pomoči Katarja in Egipta začeli posredovanje, da bi dosegli umiritev napetosti.

Blinken pozval Izraelce in Palestince k zaščiti civilistov

Tudi ameriški zunanji minister Anthony Blinken je tako Izraelce kot Palestince pozval k zaščiti civilistov, še posebej otrok. Zagotovil je, da bodo ZDA še naprej vodile intenzivna diplomatska prizadevanja za končanje "trenutnega kroga nasilja" in da so pripravljene pomagati, če si bosta strani želeli doseči ustavitev ognja. Blinken, ki se mudi na obisku na Danskem, je obenem ponovil stališče ZDA, da ima Izrael pravico do samoobrambe in da "ni mogoče enačiti teroristične skupine, ki nediskriminatorno izstreljuje rakete na civiliste, ter države, ki se brani pred temi napadi".

Pripadniki izraelskih topniških enot v bližini meje z Gazo. Foto: EPA
Pripadniki izraelskih topniških enot v bližini meje z Gazo. Foto: EPA

Netanjahu: Napadi se bodo nadaljevali, dokler ne bosta zagotovljena mir in varnost

V ponedeljek sta obe strani še naprej izvajali napade. Izraelska letala so bombardirala Hamasove predore, medtem ko so pripadniki Hamasa izstreljevali rakete na jug Izraela. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zvečer po posvetu s poveljniki vojske in obveščevalnih služb napovedal, da se bodo napadi na "teroristične tarče" nadaljevali. "Izraelska vojska to počne zelo dobro. V ponedeljek smo nevtralizirali poveljnika Islamskega džihada. Naredili bomo karkoli bo potrebno, da bomo vsem državljanom Izraela zagotovili mir in varnost," je dejal Netanjahu.

Palestinske oblasti: V nedeljo umrlo najmanj 42 ljudi, tudi deset otrok

Nedelja je bila sicer najhujši dan v izraelskem obstreljevanju Gaze, palestinske oblasti poročajo o najmanj 42 mrtvih. Izraelska vojska medtem trdi, da je palestinsko gibanje Hamas v zadnjem tednu izstrelilo več kot 3000 raket. V ponedeljek zgodaj zjutraj so izraelske zračne sile z izstrelitvijo 80 raket napadle več območij v Gazi kot odgovor na rakete, ki jih je Hamas pred tem izstrelil na južni del Izraela. Po poročanju oblasti v Gazi je bilo v nedeljskih zračnih napadih ubitih 42 ljudi, med njimi 16 žensk in deset otrok.

Kot je sporočila palestinska milica Hamas, je bil v napadu izraelskih zračnih sil ubit tudi poveljnik oboroženih sil Husam Abu Harbid, ki je poveljeval enotam na severnem delu Gaze.

V nedeljskem zračnem napadu izraelske vojske je bilo v Gazi ubitih 42 ljudi, med njimi 16 otrok. Foto: EPA
V nedeljskem zračnem napadu izraelske vojske je bilo v Gazi ubitih 42 ljudi, med njimi 16 otrok. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja je Izrael v nedeljo po polnoči izstrelil več raket na zelo naseljeno območje Gaze, pri čemer so se zrušili trije objekti, več ljudi je bilo ubitih. Opozorilne sirene so se oglasile tudi v Izraelu, kjer so se prebivalci skrili v zaklonišča, mnogo Palestincev pa na območju, ki je gosto naseljeno, objekti pa so slabo vzdrževani, ni imelo kam.

Raketa ubila mater in tri hčere

Palestinec Rijad Eshuntana je za agencijo Reuters izpovedal tragično zgodbo svoje mlade družine. Ko je svoje hčere ponoči dal spat, je izbral sobo, za katero je menil, da je "varnejša" pred eksplozijami. Nedeljske nočne napade je preživela le šestletna deklica Suzi, žena in preostale tri deklice pa napada niso preživele.

Sorodna novica Izrael ne meri na civilne tarče, medtem ko Hamas uporablja t. i. živi ščit.

"Ko je prvič odjeknilo, sem stekel v sobo, da bi pogledal dekleta," se je spominjal. "Žena je skočila in jih zgrabila, da bi jih odnesla iz sobe, sledil je drugi napad, ki je zadel to sobo (…) Strop se je zrušil, zasule so me ruševine."

V Gazi ubitih 188 ljudi, v Izraelu deset

Izraelska vojska je zatrdila, da so bili tarča najnovejšega napada vojaški rovi palestinskih milic. Enega od predorov jim je dejansko uspelo zrušiti, a se je skupaj z njim zrušil tudi objekt nad njim. Poledica napada so bile civilne žrtve.

V Montrealu spopadi med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki

V več kanadskih mestih se je v nedeljo zbralo več tisoč propalestinskih protestnikov, ki so po lastnih navedbah protestirali zaradi izraelske represije in vojnih zločinov na območju Gaze. V Montrealu, kjer so se zbrali tudi podporniki Izraela, so izbruhnili spopadi med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki, ki jih je policija prekinila tudi z uporabo solzivca. Kanadski premier Justin Trudeau je nasilje obsodil.

Izraelska vojska vseskozi trdi, da so cilj njihovih napadov voditelji palestinskih milic in vojaška infrastruktura v Gazi. Tako naj bi izvedli napad tudi na dom vodje Hamasa Jahja Sinvarja in njegovega brata Muhamada Sinvarja, ki so ga opisali kot logističnega vodjo in človeka, ki stoji za gibanjem. Med napadom ju po poročanju agencije AP verjetno ni bilo v zgradbi.

Skupno je bilo do zdaj v Gazi ubitih 188 ljudi, med njimi 55 otrok in 33 žensk, več kot 1230 je bilo ranjenih, poroča Hamas.

Od začetka novih spopadov, ki so se začeli prejšnji ponedeljek, je bilo na izraelski strani od ponedeljka ubitih deset ljudi, med njimi dva otroka.

Medsebojno obtoževanje Palestincev in Izraelcev

Guterres poziva k ustavitvi nasilja

Predsednik Združenih narodov António Guterres je opozoril, da bi se lahko novi spopadi stopnjevali v "neustavljivo krizo" v regiji, zato je pozval k takojšnji ustavitvi nasilja. V Gazi bi lahko v kratkem zmanjkalo goriva, kar pomeni, da bi energijo izgubile tudi bolnišnice in drugi objekti.

Namestnica posebnega koordinatorja za Bližnji vzhod Lynn Hasting je za BBC dejala, da je izraelske oblasti prosila za odobritev pomoči Združenih narodov (ZN) za okupirano območje, a so jih zavrnili, češ da je prenevarno.

Guterres je ob začetku zasedanja Varnostnega sveta ZN-a v nedeljo dejal, da je zgrožen ob naraščajočem številu palestinskih civilistov, tudi številnih žensk in otrok, ubitih v letalskih napadih Izraela na območje Gaze. Obenem obžaluje tudi smrti na izraelski strani zaradi raket, izstreljenih iz Gaze.

Sorodna novica Medsebojno obtoževanje Izraelcev in Palestincev v VS-ju. Kitajska obžaluje ameriško blokado.

ZDA so pripravljene posredovati pri sklenitvi miru

Združene držav Amerike, ki so tradicionalne zaveznice Izraela, so v Varnostnem svetu ZN-a v nedeljo izjavile, da so pripravljene prevzeti posredniško vlogo za premirje med Izraelom in Hamasom. V Beli hiši poudarjajo, da so v stiku s predstavniki sprtih strani na različnih ravneh, ameriška desnica odločno poziva k neomajni podpori Izraelu, Demokratska stranka in mediji pa so glede tega spet razdeljeni. V Washingtonu in nekaterih drugih ameriških mestih so potekali tudi protestni shodi v podporo Palestincem.

Ameriški predsednik Joe Biden ni želel komentirati možnosti selitve ameriškega veleposlaništva iz Jeruzalema nazaj v Tel Aviv, jasno in nedvoumno se še ni izrekel niti o palestinskem vprašanju.

K ustavitvi nasilja poziva tudi Unicef

Ob stopnjevanju izraelsko-palestinske krize je k prenehanju nasilja pozval tudi Unicef. Izvršna direktorica organizacije Henriette Fore je opozorila, da je bilo v zadnjem tednu v ubitih že 55 palestinskih otrok in dva otroka na strani Izraela, kar je po njenih besedah nesprejemljivo.

"Nasilje, ubijanje in sovraštvo se morajo nehati. Edina rešitev je diplomatska rešitev – v dobro vseh otrok in njihove prihodnosti," je dejala.

Predstavnika Izraela in Palestincev sta na izredni javni seji Varnostnega sveta ZN za izbruh in nadaljevanje zadnjega nasilja obtožila drugo stran. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je zatrdil, da je nasilje zakrivilo palestinsko gibanje Hamas, palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki pa je Izrael obtožil vojnih zločinov.