ZDA glede Izraela izkoriščajo položaj stalne članice VS ZN-a. Foto: Reuters
ZDA glede Izraela izkoriščajo položaj stalne članice VS ZN-a. Foto: Reuters

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta zatrdil, da je nasilje zakuhalo palestinsko gibanje Hamas, palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki pa je Izrael obtožil vojnih zločinov.

"Nasilje je premišljeno dejanje Hamasa, da dobi politično moč," je dejal Erdan in pojasnil, da gre za notranjepolitične manevre med Palestinci, ker je predsednik Mahmud Abas preložil volitve. Svoj nastop na virtualnem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a je začel s prikazom fotografije 16-letne palestinske izraelske državljanke, ki jo je ubila Hamasova raketa.

Hamas, ki obvladuje območje Gaze, trdi, da so raketni napadi na Izrael odgovor na vdor izraelskih varnostnih sil na območje mošeje Al Aksa v Jeruzalemu sredi napetosti zaradi deložacij palestinskih družin iz mesta.

Erdan se je zahvalil ZDA za podporo in ZN pozval, naj Hamas obsodi. "Hamas meri na civiliste, Izrael meri na teroriste," je dejal in zagotovil, da si Izrael zelo prizadeva, da se izogne civilnim žrtvam. Med približno 200 Palestinci, ki so umrli v izraelskih zračnih napadih, je umrlo tudi 55 otrok, na izraelski strani pa je bilo doslej približno deset žrtev.

Zasedanje Organizacije islamskega sodelovanja (OIC)

V nedeljo je izraelske napade na Palestince kot barbarske v Kairu obsodila 57-članska Organizacija islamskega sodelovanja (OIC). Islamske države zahtevajo takojšen konec izraelske ofenzive na Gazo, ki bo imela resne posledice za regionalno in svetovno varnost.

Al Maliki je Izrael obtožil izvajanja politike apartheida in vojnih zločinov. VS ZN je pozval, naj takoj ukrepa za zaustavitev agresije. Izrazil je obžalovanje zaradi žrtev na izraelski strani, hkrati pa VS ZN prosil, naj pri ukrepanju upošteva razmerje moči. "Izrael vedno pravi, da se brani in poziva svet, naj obuje njegove čevlje. Vendar pa Izrael ne nosi čevljev, ampak vojaške škornje," je dejal palestinski zunanji minister.

V New Yorku se je za razpravo prijavilo veliko držav, vendar pa zaradi stališča ZDA ni pričakovati ukrepanja.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield ni zahtevala takojšnje prekinitve ognja, dejala pa je, da je predsednik ZDA Joe Biden v stiku z vsemi stranmi, vključno s Katarjem, ki ima tesne odnose s Hamasom in Egiptom, ki meji na Gazo. "ZDA so pripravljene ponuditi podporo, če se bosta strani odločili za prekinitev ognja. Verjamemo, da imajo Izraelci in Palestinci enako pravico do življenja v varnosti," je dejala Američanka.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je pozval k nujnemu srečanju Bližnjevzhodne četverice (ZN, EU, Rusija in ZDA) na ministrski ravni skupaj s predstavniki držav iz regije. Poudaril je, da je treba takoj ustvariti pogoje za ponovni zagon mirovnega dialoga med Palestinci in Izraelci. Ta dialog zahteva zavrnitev enostranskih ukrepov, kot je uničevanje palestinskih stanovanj, nadaljevanje aktivnosti naseljevanja, deložacij arabskega prebivalstva ter provokacij in spodbujanja k nasilju. Rusija je pripravljena gostiti srečanje med izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Kitajski zunanji minister Vang Ji je še pred izrednim odprtim zasedanjem Varnostnega sveta ZN-a o položaju na Bližnjem vzhodu izrazil obžalovanje, da ZDA blokirajo izjavo Varnostnega sveta ZN-a o nasilju med Izraelci in Palestinci.

"Na žalost zaradi obstrukcije ene same države, Varnostni svet ne more govoriti z enotnim glasom. ZDA pozivamo, naj prevzamejo svojo odgovornost," je dejal in Varnostni svet ZN pozval k trdnim ukrepom vključno z izrazom podpore rešitvi dveh držav. Wang je tudi izrazil pripravljenost, da Kitajska gosti mirovne pogovore med Izraelci in Palestinci.

ZDA so kot največji zaveznik Izraela preložile zasedanje Varnostnega sveta ZN-a in ne kažejo pripravljenosti na izjavo, ki bi obsodila nasilje obeh strani. Predsednik ZDA Biden, ki je pod pritiskom republikancev, ki so na strani Izraela, in demokratov, ki so razdeljeni, je dejal, da deluje v ozadju, izjava Varnostnega sveta ZN-a pa bi lahko zadeve poslabšala.

Guterres: "Ta nesmiseln krog prelivanja krvi se mora nemudoma ustaviti"

Spirala nasilja ima lahko hude in neobvladljive posledice za celotno regijo, je posvaril Guterres. Foto: EPA
Spirala nasilja ima lahko hude in neobvladljive posledice za celotno regijo, je posvaril Guterres. Foto: EPA

"Ta nesmiseln krog prelivanja krvi, nasilja in uničevanja se mora nemudoma ustaviti," je ob začetku zasedanja Varnostnega sveta ZN-a pozval generalni sekretar ZN-ja Antonio Guterres. V nasprotnem primeru regiji grozi "neobvladljiva" kriza, je posvaril Guterres.

Kot je nadaljeval, je zgrožen ob naraščajočem številu palestinskih civilistov, tudi številnih žensk in otrok, ubitih v letalskih napadih Izraela na območje Gaze. Obenem obžaluje tudi smrti na izraelski strani zaradi raket, izstreljenih iz Gaze, je dodal.

Prav tako skrb vzbujajo spopadi med izraelskimi varnostnimi silami in Palestinci na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu, je dejal Guterres in med drugim omenil morebiten pregon nekaterih palestinskih družin iz njihovih tamkajšnjih domov, kar je bil eden od sprožilcev sedanjega nasilja, najhujšega v zadnjih sedmih letih.

Ponovno je med drugim kritiziral sobotni napad Izraela na stolpnico, v kateri se nahajata sedeža ameriške tiskovne agencije AP in televizije Al Jazeera ter izrazil veliko zaskrbljenost ob spopadih in izgredih judovskih in arabskih nasilnih skupin v več izraelskih mestih.

Spirala nasilja ima lahko hude in neobvladljive posledice za celotno regijo, je posvaril Guterres, ki kot edino rešitev vidi pot dialoga in pogajanj s ciljem t. i. rešitve dveh držav.

ZDA kot glavna zaveznica Izraela so ostale na minulih dveh zasedanjih v veliki meri izolirane, a so kot stalna članica lahko blokirale sprejetje skupnega stališča.

Žrtve izraelskih napadov so številni civilisti, med njimi več deset otrok. Foto: Reuters
Žrtve izraelskih napadov so številni civilisti, med njimi več deset otrok. Foto: Reuters

Nasilje na območju Gaze ne pojenja

Palestinski militanti so nadaljevali z obstreljevanjem Izraela. O nasilju, ki ne poneha, bo danes razpravljal tudi Varnostni svet Organizacije Združenih narodov (ZN).

V več zračnih napadih v nedeljo zgodaj zjutraj je Izrael napadel tudi dom Jahje Sinvarja, političnega in vojaškega vodje Hamasa v Gazi, je sporočilo to gibanje, ki vlada v palestinski enklavi pod izraelsko okupacijo. Izraelska vojska je napadla tudi hišo njegovega brata. Pred tem so sporočili, da so streljali še na hišo Halila Al Haja, ki je namestnik vodje Hamasovega političnega urada. Tarče napadov so bili tudi drugi visoki predstavniki Hamasa.

V drugem napadu so izraelske sile ubile nevrologa, po nekaterih poročanjih pa tudi njegovo družino. V novih napadih je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ubitih še 42 ljudi, poroča Reuters. Med žrtvami je bilo 10 otrok - mediji so sprva poročali, da jih je bilo 13. Številni ljudje so ranjeni. Al Džazira poroča, da sta bili uničeni še dve stanovanjski stavbi.

Izraelska letala so z napadi povzročila velik krater, zaradi katerega je zaprta ena glavnih cest do največje bolnišnice v Gazi Al Šifa, kar otežuje delo reševalnim vozilom. Al Džazira poroča, da so izraelska letala v nedeljo zjutraj izvedla 150 napadov, od tega najmanj 60 v mestu Gaza.

Žrtve izraelskih napadov pod ruševinami. Foto: Reuters
Žrtve izraelskih napadov pod ruševinami. Foto: Reuters

Netanjahu: Operacije še ni konec

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto zvečer dejal, da je "Izrael še vedno sredi operacije, ki je še ni konec in ki se bo nadaljevala, dokler bo treba", poroča Reuters. V nedeljo je napovedal, da zaostritvi odnosov z militanti iz Gaze kljub diplomatskim potezam za obnovitev miru še ni videti konca.

Medtem je glavni vodja Hamasa, ki se nahaja v Dohi v Katarju, Ismail Hanija dejal, da se "uporniki ne bodo predali".

Netanjahu je poleg tega tudi zavrnil kritike zaradi sobotnega letalskega napada na stolpnico v Gazi, v kateri sta imeli sedež ameriška tiskovna agencija AP in katarska mreža Al Džazira ter še več drugih medijev. Kot je dejal, je bila to "povsem legitimna tarča", saj je bila v stavbi po njegovih navedbah "obveščevalna pisarna za palestinsko teroristično organizacijo (Hamas), ki načrtuje in organizira teroristične napade na izraelske civiliste".

Žrtev izraelsko-palestinskega nasilja vse več

V Gazi ubitih več kot 180 ljudi, tudi več kot 50 otrok

Do zdaj je tako v Gazi od ponedeljka umrlo najmanj 181 ljudi, vključno z najmanj 52 otroki, ranjenih je več kot 1000 ljudi. Izraelska vojska je na okupiranem Zahodnem bregu medtem ubila najmanj 13 Palestincev, ranjenih je več sto, veliko s pravim strelivom.

Iz Izraela pa poročajo o desetih žrtvah, vključno z dvema otrokoma, poroča Reuters. V Beršebi se je deset ljudi poškodovalo med tekom v zaklonišče pred raketami iz Gaze.

Nova bombardiranja

Danes je že drugi dan zapored, ko so izraelske zračne sile ubile več otrok. V soboto je namreč Izrael v napadu na begunsko taborišče Al Šati ob mestu Gaza ubil 10 ljudi, od tega osem otrok, vsi so bili člani iste družine. Preživel je le petmesečni Omar Al Hadidi, ki ima zlomljeno nogo, umrli pa so njegovi mama, štirje bratje in sestre, teta in štirje bratranci, poroča BBC.

Izrael v Gazi napada številne civilne stavbe. Gmotna škoda je ogromna. Foto: EPA
Izrael v Gazi napada številne civilne stavbe. Gmotna škoda je ogromna. Foto: EPA

Izraelska vojska je bombardirala še eno stolpnico, tokrat 15-nadstropni stolp Al Džala, v katerem so delovali številni mediji, tudi tuji, med drugim Al Džazira in ameriška tiskovna agencija AP. Že v sredo pa so izraelska letala porušila 14-nadstropno stolpnico Al Šaruk, v kateri so prav tako delovali številni tamkajšnji in tuji mediji.

Izraelska vojska je sporočila, da so palestinske skupine, med njimi predvsem Hamas in Islamski džihad, od ponedeljka v Izrael izstrelile okoli 2300 raket. Okoli 1000 jih je prestregla izraelska obramba, 380 pa jih je padlo v sami Gazi, še sporoča izraelska vojska.

Na drugi strani je Izrael proti Gazi izvedel več kot 1000 zračnih in topniških napadov, eno najgosteje naseljenih območij na svetu pa naj bi obstreljevali tudi z morja.

Izrael Gazo z dvema milijonoma prebivalcev okupira od leta 1967 in nadzira njene meje, zračni prostor in ozemeljske vode. Skupaj z Egiptom ima vse prebivalce Gaze pod blokado že od leta 2007.

Ta teden je glavna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda dejala, da sodišče "zelo podrobno spremlja" zadnje dogajanje. Sodišče sicer že izvaja preiskavo domnevnih vojnih zločinov iz prejšnjih spopadov med Izraelom in Gazo, Izrael pa ne priznava pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča.

V Berlinu so se propalestinski shodi sprevrgli v izrede

Demonstracije v podporo Palestincem, ki so v soboto potekale v četrti Neukölln v Berlinu, so se sprevrgle v izgrede, v katerih je bilo ranjenih in poškodovanih 93 policistov, je danes sporočila berlinska policija. Prijeli so 59 ljudi, še 150 pa kazensko ovadili, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Shod je bil prijavljen, za varnost pa je skrbelo skoraj 900 policistov.Izgredi so po poročanju dpa izbruhnili, ko je policija skušala shod končati zaradi nespoštovanja proticovidnih ukrepov. Protestniki so se temu uprli in začeli policiste obmetavati z granitnimi kockami, kamenjem, steklenicami in drugimi predmeti. Policija jim je odgovorila s solzivcem.

Zunanji ministri EU-ja bodo razpravljali v torek

Na temo dogajanja na zasedenih palestinskih ozemljih in v Izraelu se bodo na izredni videokonferenci sestali zunanji ministri članic Evropske unije.

Kot je napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, bodo skušali najti načine, kako bi EU kar najbolj pripomogel h končanju nasilja.

Borrell je sporočil, da se je za sklic izrednega zasedanja ministrov odločil zaradi "nesprejemljivega števila civilnih žrtev".

Izrael krepi obstreljevanje Gaze