Kavčič je šel v Irak v svoji organizaciji in kot neodvisni novinar. Foto: Radio Študent
Kavčič je šel v Irak v svoji organizaciji in kot neodvisni novinar. Foto: Radio Študent

Kavčič je kot samostojni novinar v Irak, natančneje v pokrajino Sindžar, odšel že pred začetkom leta 2022. Vodja konzularne službe pri ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je povedal, da je bila Kavčiču prostost odvzeta na eni od kontrolnih točk iraške vojske v bližini Sindžarja, kjer je proučeval usodo jazidske skupnosti skupaj z nemško kolegico, ki je bila prav tako odpeljana v Bagdad, kjer sta zdaj oba v pridržanju.

"Mi smo v stiku z iraškim ministrstvom za zunanje zadeve, pa tudi z njihovim veleposlaništvom, ki nas pokriva z Dunaja. Po obeh linijah posredujemo svoj interes, da čim prej navežemo stik s priprtim Slovencem, da pojasnimo vse tisto, kar je morda ostalo še v dvomu, torej, kaj je tam počel, zakaj je bil tam, da je novinar. In da ponudimo svojo pomoč takoj, ko bo mogoče, ko bo dovoljeno, da ga naš kolega diplomat pospremi iz Iraka domov," je pojasnil Šter.

Poziv k čimprejšnji izpustitvi

29-letni Kavčič je z Radiem Študent, za katerega občasno dela in ima tudi njegovo novinarsko izkaznico, zadnjič stik vzpostavil 17. aprila, nekaj dni pozneje pa naj bi govoril še s svojo družino. Glede na navedbe nemških medijev naj bi bila z nemško novinarsko kolegico aretirana 20. aprila.

"Zdaj je tudi v nemških medijih znano, da je odvetnik nemškega konzulata v Bagdadu stopil v stik z njegovo sojetnico Marlene Foster. Vemo, da sta zaprta v zaporu v Bagdadu, da sta živa in – kolikor nam je znano – zdrava. Več pa nam še vedno ni znano," je povedal urednik aktualnopolitične redakcije na Radiu Študent Gal Krizmanič.

Kavčičevi sodelavci skupaj s številnimi organizacijami po svetu pozivajo k čimprejšnji izpustitvi novinarjev.

"Zelo je pa pomembno, da v takem primeru pridržana oseba ne ostane z mislijo, da je nihče ne išče oziroma da je ostala popolnoma sama, zato si tako prizadevamo, da bi te aktivnosti čim prej prišle do realizacije oz. da bi bil s pridržanim navezan kontakt in da bi lahko pojasnili vse tisto, kar Iračane še zanima s tem v zvezi, in da bi se seveda Matej lahko odpravil na svobodo," je dejal Šter in dodal, da je Kavčič že prejel informacijo, da si prizadevajo priti do njega.

Kavčič je z nemško kolegico preučeval usodo preganjane skupnosti Jazidov. Foto: Reuters
Kavčič je z nemško kolegico preučeval usodo preganjane skupnosti Jazidov. Foto: Reuters

Upanje na premik po praznikih

Po besedah Andreja Štera na MZZ-ju nimajo podatka o tem, da bi bilo z njegovim zdravjem karkoli narobe. Je pa za reševanje njegovega položaja zelo neugoden čas, ker so v muslimanskih krajih prazniki. "Tudi Iračani so povedali, da zdaj tri dni nimajo uradnih aktivnosti. Nekako računamo, da se bo konec tega tedna po vsej verjetnosti kaj premaknilo, upamo seveda, da se bo na bolje," je še dejal vodja konzularne službe.

Krizmanič je pojasnil, da so za aretacijo Kavčiča izvedeli iz iraških medijev, ki so o tem poročali prvi, vendar še vedno ni jasno, zakaj so mu iraške oblasti odvzele prostost. Po nekaterih podatkih naj bi mu potekel vizum, a to ni potrjeno.

Ob tem je še pozval iraške oblasti, da upoštevajo njegov status novinarja, saj oporekajo temu, da bi bil novinar.

V Iraku zaprt slovenski novinar