Nadzorna točka v mestu Sindžar. Fotografija je simbolična. Foto: AP
Nadzorna točka v mestu Sindžar. Fotografija je simbolična. Foto: AP

Kavčič se je na območje odpravil na začetku leta, po neuradnih informacijah pa naj bi ga skupaj z nemško novinarko aretirali v četrtek. Sodelavci na Radiu Študent so izrazili zaskrbljenost, da aretirani novinar nima možnosti komuniciranja, saj so bili z njim nazadnje v stiku v torek.

Slovenska konzularna služba je bila obveščena o domnevni aretaciji. Slovensko veleposlaništvo v turški prestolnici Ankara, ki je pristojno tudi za Irak, poskuša vzpostaviti stik z iraškimi oblastmi, je za portal N1 potrdil vodja konzularne službe na ministrstvo za zunanje zadeve Andrej Šter.

Radio Študent je o aretaciji obvestil tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki je stopilo v stik z mednarodnimi novinarskimi organizacijami.

Kavčič, samostojni novinar in sodelavec Radia Študent, je v Sindžarju pripravljal reportažo o manjšinski skupnosti Jezidov. Skrajna sunitska skupina Islamska država je leta 2014 na gori Sindžar izvedla genocid nad Jezidi. Pobitih je bilo 5000 ljudi, 400.000 je bilo razseljenih, še danes pa je pogrešanih oz. zasužnjenih najmanj 2800 jezidskih žensk in otrok, navaja humanitarna mreža Relief Web.

Na severu Iraka je sicer pred tednom dni Turčija začela vojaško operacijo. Zračna in kopenska ofenziva je po navedbah Ankare uperjena proti Delavski stranki Kurdistana (PKK), ki jo Turčija uvršča med teroristične organizacije.