Segev v spremstvu varnostnikov na sodišču v Jeruzalemu julija lani. Foto: Reuters
Segev v spremstvu varnostnikov na sodišču v Jeruzalemu julija lani. Foto: Reuters

Segev je bil leta 1995 in 1996 minister za energijo in infrastrukturo. Glede na dogovor s tožilstvom bo zaradi "resnega vohunjenja in predaje informacij sovražniku" odslužil 11 let zaporne kazni, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Končno odločitev bo sodišče sicer sprejelo 11. februarja.

Aretirali so ga maja lani na obisku Ekvatorialne Gvineje in ga nato predali Izraelu. Obveščevalna služba Šin Bet ga je več kot mesec dni zadrževala v tajnosti in javnost šele sredi junija obvestila o njegovem priprtju.

Glede na obtožnico Šin Beta je Segev od leta 2012, ko je bival v Nigeriji, Iranu izdajal informacije in dvakrat tudi obiskal državo. Iranski agenti so mu priskrbeli sistem za enkriptirano komunikacijo, prek katerega je Iran obveščal o izraelskih energetskih virih, lokacijah izraelskih varnostnih služb in imenih odgovornih.

Izrael ima Iran za svojega glavnega sovražnika, saj v njegovem jedrskem in balističnem programu vidi grožnjo svojemu obstoju. Iran na drugi strani Izrael obtožuje sabotaž in umorov znanstvenikov, ki sodelujejo pri jedrskem programu.

Segev kot minister za energijo v pogovoru s takratnim premierjem Jicakom Rabinom. Foto: Reuters
Segev kot minister za energijo v pogovoru s takratnim premierjem Jicakom Rabinom. Foto: Reuters

Segev, po izobrazbi pediater, je bil leta 1992 izvoljen v parlament. Leta 1995 je kot predstavnik opozicije oddal ključni glas za podporo mirovnih sporazumov iz Osla, katerih končni cilj je še vedno neuresničena vzpostavitev suverene palestinske države. Tedanjemu premierju Jicaku Rabinu je Segevov glas omogočil drugi del sporazumov iz Osla spraviti skozi parlament. Za tem so ga imenovali za ministra za energijo in infrastrukturo.

Prvič aretiran zaradi tihotapljenja drog

Leta 2004 je bil prvič obsojen zaradi poskusa tihotapljenja ekstazija z Nizozemske, izkoriščajoč diplomatski potni list. Zaradi vzornega vedenja so ga leta 2007 predčasno izpustili iz zapora. Istega leta je ostal brez zdravniške licence. Ker v Izraelu ni več mogel opravljati zdravniškega poklica, se je preselil v Nigerijo, kjer je deloval kot zdravnik izraelskega diplomatskega osebja in judovske skupnosti v Abudži.