Izraelski zdravnik in nekdanji minister Gonen Segev je obtožen vohunjenja za Iran. Foto: Reuters Foto:
Izraelski zdravnik in nekdanji minister Gonen Segev je obtožen vohunjenja za Iran. Foto: Reuters Foto:

62-letni Segev, po poklicu zdravnik, je v 90. letih prejšnjega stoletja dve leti delal kot minister za energetiko in infrastrukturo. Po koncu politične kariere je stopil na poslovno pot, ki pa se je zalomila leta 2005, ko je bil zaradi tihotapljenja mamil in ponarejanja diplomatskega potnega lista obsojen na pet let zapora. Hkrati pa je ostal tudi brez zdravniške licence.

Iz zapora je bil zaradi "vzornega vedenja" predčasno izpuščen leta 2007, nato pa je odšel v Nigerijo, kjer je še naprej delal kot zdravnik in kjer naj bi ga rekrutirala iranska tajna služba. In Gonen je očitno privolil v sodelovanje.

Šin Bet: Segev Irancem izdajal pomembne podatke
Kot je v ponedeljek sporočila izraelska notranja varnostna služba Šin Bet, je bil Gonen aretiran prejšnji mesec, ko je obiskal Izrael. Med zaslišanjem se je izkazalo, da se je Segev leta 2012 srečal z osebjem na iranski ambasadi v Nigeriji, poleg tega pa je še dvakrat potoval v Iran. Šin Bet trdi, da je Gonen Irancem dal informacije, ki se nanašajo na izraelski energetski sektor, varnostno pomembne kraje, predal pa jim je tudi podatke o nekaterih posameznikih, ki delajo v varnostnih strukturah Izraela.

Zato je v petek tožilstvo v Jeruzalemu proti Segevu vložilo obtožnico, v kateri ga med drugim obtožuje "pomoči sovražniku med vojno in vohunjenja proti državi Izrael". Odvetniki Segeva trdijo, da celotna obtožnica "slika drugačno sliko, kot jo skuša prikazati Šin Bet".

Iran sovražnik Izraela
Iran je od islamske revolucije leta 1979, ko so se na oblast zavihteli islamski verski voditelji, zaprisežen sovražnik Izraela. Iran Izraelu odreka pravico do obstoja in mu grozi z uničenjem, saj ga ima za nelegitimnega "okupatorja muslimanske zemlje". Zato Izrael vseskozi poudarja, da Iran ne sme priti do jedrskega orožja. Nad naraščajočim vplivom Irana so zaskrbljene tudi druge države v regiji.