Nemčija je zavrnila ameriško prošnjo in bo operacije v Siriji izvajala v dozdajšnjem obsegu. Med njimi so tudi poleti izvidniških letal tornado. Foto: EPA
Nemčija je zavrnila ameriško prošnjo in bo operacije v Siriji izvajala v dozdajšnjem obsegu. Med njimi so tudi poleti izvidniških letal tornado. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je danes pojasnil, da bo Nemčija še naprej zagotavljala polete izvidniških letal tornado, tanker in inštruktorje za urjenje vojakov v Iraku, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Ko pravim, da namerava vlada nadaljevati tekoče ukrepe v okviru koalicije proti IS-ju, potem to ne pomeni kopenskih enot," je bil v zavrnitvi ameriškega poziva jasen Seibert.

Nemško vlado je za napotitev enot v petek zaprosil ameriški posebni odposlanec za Sirijo James Jeffrey.

ZDA zaprosile za podporo SDF-u

"Želimo, da bi kopenske enote iz Nemčije delno nadomestile naše vojake na severu Sirije v okviru mednarodne koalicije," je po pogovorih z nemškimi predstavniki za DPA in časopis Welt am Sonntag dejal Jeffrey.

Kot je pojasnil, gre za podporo Sirskim demokratičnim silam (SDF) pod kurdskim vodstvom v boju proti ostankom IS-ja na severu Sirije, in sicer z inštruktorji ter logističnim in tehničnim podpornim osebjem.

Mešani odzivi v Nemčiji

Eden vodilnih politikov Krščanskodemokratske stranke (CDU) in zaveznik kanclerke Angele Merkel, Johann Wadephul, je ob tem pozval k pozorni proučitvi ameriške prošnje. Prošnje ne bi smeli "refleksno zavrniti", je za DPA danes dejal namestnik vodje poslanske skupine CDU/CSU Wadephul.

Zeleni in Levica so nasprotno zahtevali, da Berlin prošnjo Washingtona zavrne, še navaja DPA.

Ameriški predsednik Donald Trump je lani razglasil zmago nad IS-jem in ukazal umik vseh 2.000 ameriških vojakov iz Sirije. Vendar pa je na severu Sirije, ki ni pod nadzorom sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ostalo manjše število ameriških enot. Washington si zdaj prizadeva pridobiti večjo vojaško podporo drugih članic mednarodne koalicije proti IS-ju.