Dim ob zadnjih bojih nad vasjo Baguz. Foto: AP
Dim ob zadnjih bojih nad vasjo Baguz. Foto: AP

SDF je sporočil, da so uničili kalifat in zavzeli vse ozemlje, ki je bilo še v rokah Islamske države. Uporniki so prevzeli nadzor nad vasico Baguz ob reki Evfrat, kjer so vztrajali zadnji džihadisti.

"Baguz je osvobojen. Dosegli smo zmago nad Islamsko državo," je tvitnil tiskovni predstavnik zavezništva Mustafa Bali. Borci kurdsko-arabskega zavezništva so ob pomembni zmagi v Baguzu razobesili svojo rumeno zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirske demokratične sile so napad na zadnjo zaplato ozemlja pod nadzorom Islamske države sprožile na začetku marca. V zadnjih dneh so ofenzivo upočasnili zaradi velikega števila civilistov, ki so se skrivali v zgradbah, šotorih in predorih, poroča BBC. Pri tem so z območja evakuirali na tisoče civilistov in borcev Islamske države, ki so se predali.

Z Zahoda se vrstijo pohvale

Ameriški odposlanec William Roebuck je pozdravil padec "kalifata". "Kritičen mejnik v boju proti IS-ju prinaša ključen strateški udarec in poudarja neomajno zavezo naših lokalnih partnerjev in svetovne koalicije, da premagamo IS," je dejal.

Britanska premierka Theresa May je v odzivu pohvalila britanske vojake in koalicijske partnerje. "Osvoboditev zadnjega okupiranega ozemlja je zgodovinski mejnik, ki ne bi bil mogoč brez njihove zaveze, profesionalizma in poguma," je sporočila v izjavi. Dodala pa je svarilo, da se ne sme pozabiti, kakšno grožnjo predstavlja IS.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da treba ohraniti boj proti terorizmu. Na Twitterju je zapisal, da je bila uničena resna nevarnost za Francijo, a hkrati dodal, da "grožnja ostaja in boj proti terorističnim skupinam se mora nadaljevati".

Sirske demokratične sile razglasile konec kalifata

Od septembra ubitih 630 civilistov

Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, je medtem sporočil, da je bilo ofenzivi SDF-ja proti džihadistom, ki se je začela septembra lani, ubitih 630 civilistov, med njimi 209 otrok in 157 žensk.

Ubitih je bilo tudi 730 borcev SDF-ja in 1.600 džihadistov, navaja observatorij, ki podatke zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu.

Islamska država je poleti 2014 po zavzetju delov Sirije in Iraka, na katerih je razglasila kalifat, obsegala dve tretjini ozemlja obeh držav oziroma 88.000 kvadratnih kilometrov.

Skrajneži so od takrat veliko večino ozemlja izgubili. Baguz je bil zadnje pomembnejše območje v Siriji, ki je še bilo v njihovih rokah.

V videoposnetku v priloženem tvitu lahko vidite razdejano oporišče IS-ja pri Baguzu.