Nekdanji in prihajajoči izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: EPA
Nekdanji in prihajajoči izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: EPA

Netanjahujeva stranka Likud je v nedeljo sporočila, da bo Avi Maoz, vodja (in edini poslanec) ultranacionalistične stranke Noam, novi minister za "judovsko identiteto", njegova naloga pa bo krepljenje judovske identitete med Izraelci.

Imenovanje je del Netanjahujevih prizadevanj za sestavo koalicije s svojimi ultraortodoksnimi in ultranacionalističnimi zavezniki po zmagi na parlamentarnih volitvah 1. novembra.

Analitiki predvidevajo, da bo Netanjahu sestavil eno najbolj konservativnih, versko gorečnih in nacionalističnih vlad v zgodovini Izraela, poroča AP.

Avi Maoz je vodja dokaj marginalne stranke Noam. Foto: EPA
Avi Maoz je vodja dokaj marginalne stranke Noam. Foto: EPA

"Vračanje duše državi"

Maoz, judovski skrajnež in naseljenec na Zahodnem bregu, je zagrizen nasprotnik LGBT-pravic in služenju žensk v vojski, prav tako nasprotuje poučevanju arabščine v izraelskih šolah in zanika legitimnost neortodoksnega judovstva, vključno z reformističnim in konservativnim gibanjem.

Obe gibanji sta v Izraelu sicer marginalni, sta pa prevladujoči v ZDA in že dolgo državo finančno in diplomatsko podpirata.

Maoz je dejal, da je dogovor z Likudom “prvi korak pri vračanju duše državi”. Maozova stranka Noam je na zadnjih volitvah kandidirala skupaj z Itamarjem Ben-Gvirom in Cionistično stranko Bezalela Smotricha, ki je v 120-članskem parlamentu osvojila 14 stolčkov.

Stranka Likud mora koalicijsko pogodbo še potrditi z vsemi potencialnimi partnerji, nato pa oblikovati vlado.

Do imenovanja Maoza sicer prihaja le tri dni po tem, ko je Netanjahu sklenil koalicijsko pogodbo s skrajno desno stranko Judovska moč, katere ultranacionalistični voditelj Itamar Ben-Gvir bo tako verjetno postal novi minister za javno varnost.