Ben-Gvir je bil leta 2007 obsojen zaradi rasističnega hujskanja in podpore organizaciji Kah, ki jo je vodil rabin Meir Kahane in je bila v Izraelu označena za teroristično organizacijo. Foto: Reuters
Ben-Gvir je bil leta 2007 obsojen zaradi rasističnega hujskanja in podpore organizaciji Kah, ki jo je vodil rabin Meir Kahane in je bila v Izraelu označena za teroristično organizacijo. Foto: Reuters

Sporazum o sestavi vlade še ni dokončen, saj gre le za prvo v nizu koalicijskih pogodb, ki jih bo moral še s tremi potencialnimi partnerji skleniti Netanjahu, preden znova postane izraelski premier.

Netanjahujeva konservativna stranka Likud, ki je bila na čelu zmagovitega nacionalističnega bloka na parlamentarnih volitvah v začetku novembra, je prvi koalicijski sporazum sklenila s skrajno desno Judovsko močjo spornega izraelskega politika Itamarja Ben-Gvira, ki je že nekaj časa napovedoval, da si želi zasesti položaj ministra za javno varnost, pod katerega spada tudi vodenje policije.

"Nocoj smo naredili velik korak k popolnemu koalicijskemu sporazumu, k oblikovanju popolne, povsem desne vlade," je dejal Ben-Gvir po sklenitvi sporazuma z Likudom.

Sorodna novica "Izrael se ni prelevil v normalno državo, izid volitev je pokazal njegov resnični obraz"

V skladu s koalicijskim dogovorom se bo ministrstvo za javno varnost preimenovalo v ministrstvo za nacionalno varnost in dobilo nova pooblastila. Kot minister bo Ben-Gvir nadzoroval delo policije in tudi paravojaških mejnih varnostnih sil, ki delujejo skupaj z izraelsko vojsko na palestinskih ozemljih.

Izraelu se tako napoveduje najbolj desna vlada v njegovi zgodovini, kar bi lahko pripeljalo do dodatnega zaostrovanja v že tako napetih odnosih s Palestinci, pa tudi z mednarodno skupnostjo zaradi spornih novih ministrov, kot je Ben-Gvir, na katerega z nelagodjem gledajo tudi v ZDA, sicer največjem zavezniku Izraela.

Ben-Gvir je bil namreč v mladosti več kot 50-krat obtožen nasilja ali sovražnega govora. V zadnjem času je izraelskim varnostnim službam očital, da ne uporabljajo dovolj sile pri preprečevanju palestinskih nemirov.

Pozval je tudi k priključitvi celotnega zasedenega Zahodnega brega k Izraelu, pred volitvami pa je dejal, da se ne bo opravičil za svoje pretekle pozive k izgonu vseh Arabcev iz države, čeprav zatrjuje, da so se njegova skrajna stališča medtem spremenila.