Izraelski premier Benjamia Netanjahu (levo) in predsednik leve Modre in bele stranke Beni Ganc, ki bo vodenje izraelske vlade prevzel za njim. Foto: EPA
Izraelski premier Benjamia Netanjahu (levo) in predsednik leve Modre in bele stranke Beni Ganc, ki bo vodenje izraelske vlade prevzel za njim. Foto: EPA

Omenjeni judovski značaj bo nova vlada izvajala v skladu z deklaracijo o ustanovitvi izraelske države iz leta 1948, hkrati pa bodo okrepili izraelsko varnost in si prizadevali za mir.

Smernice poudarjajo tudi "neodtujljivo pravico judovskega naroda do suverene države v deželi Izrael, njegovi nacionalni in zgodovinski domovini". Načrti za aneksijo zasedenih ozemelj na Zahodnem bregu v smernicah dobesedno niso omenjeni.

Krizni kabinet za novi koronavirus

V ospredju programa bo tudi boj proti novemu koronavirusu, zaradi česar namerava vlada ustanoviti tudi krizni kabinet, ki bi državo med drugim popeljal iz hude gospodarske krize, v sredo zvečer objavljeni javni dokument povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Prvi bo prevzel vodenje vlade Netanjahu

Na mestu predsednika vlade bosta po načelu rotacije dosedanji premier in vodja desnega Likuda Benjamin Netanjahu ter predsednik leve Modre in bele stranke Beni Ganc. Premierski položaj bo za leto in pol najprej prevzel 70-letni Netanjahu, nato bo sledil 60-letni Ganc, ki bo za zdaj podpredsednik vlade in minister za obrambo. Predvideno je, da bo imela nova izraelska vlada 34 ministrov.

Poleg Likuda ter Modre in bele stranke vladajočo koalicijo podpirajo še ortodoksne verske stranke, dva poslanca socialdemokratske Delavske stranke, dva poslanca desne Derekh Eretz in ena poslanka liberalno desno-sredinske stranke Gesher.

Vladajoča koalicija ima tako v 120-članskem knesetu podporo 72 poslancev.

Benjamin Netanjahu na sodišče konec maja

Dosedanji premier Netanjahu je sicer uradno obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe zavrača. Sodni proces proti njemu naj bi se začel 24. maja.