Mike Pompeo na srečanju z Benijem Gancem. Foto: Reuters
Mike Pompeo na srečanju z Benijem Gancem. Foto: Reuters

Pred pogovori je na novinarski konferenci na letališču v Tel Avivu dejal, da je prišel na pogovore o Trumpovi viziji miru. Glede januarja objavljenega bližnjevzhodnega mirovnega načrta je dodal, da je treba na njem še delati in da morajo pri tem doseči napredek. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je je zahvalil Pompeu za obisk sredi krize zaradi pandemije novega koronavirusa, kar je označil za dokaz moči zavezništva med državama. To je tudi prvi obisk Izraela predstavnika katere koli države, potem ko je Jeruzalem kot ukrep za zajezitev pandemije sprejel prepoved vstopa v državo tujcem.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

Pompeo, ki je bil v tujini nazadnje 23. marca na obisku v Afganistanu, je v izjavi obtožil Iran, da kljub pandemiji nadaljuje spodbujanje nasilja v regiji. Netanjahu mu je pritrdil ter se zahvalil Trumpovi administraciji za odločno stališče do "mojstrov iranskega nasilja". Pompeo, ki je na letališču nosil zaščitno masko v modro-belo-rdečih barvah ameriške zastave z zvezdicami, na srečanju z izraelskim premierjem pa sta bila oba brez mask, je napovedal, da bo z izraelskimi predstavniki govoril tudi o ukrepih za boj proti covidu-19 in vlogi izraelske tehnologije in medicinskega znanja v tem boju.

Izrael je imenoval kot velikega parterja ZDA v tem boju, saj deli informacije v nasprotju z nekaterimi drugimi državami, ki jih skušajo zamegliti in skriti, je dejal. S tem je posredno ponovil kritiko Kitajske. Izraelska televizija je medtem poročala, da naj bi Pompeo skušal med obiskom doseči, da bi Izrael omejil gospodarske odnose s Kitajsko.

Ameriški državni sekretar se je sestal tudi z novim Netanjahujevim koalicijskim partnerjem Benijem Gancem, ki vodi sredinsko Modro in belo stranko. Zaradi obiska Pompea so na četrtek preložili prisego nove izraelske vlade. Iz State Departmenta so sporočili, da je obisk zelo varen in da Pompea med obiskom ne bo spremljal ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman zaradi "milejših simptomov bolezni zgornjih dihal". Na testu mu niso potrdili okužbe z novim koronavirusom, a so se kljub temu odločili, da ga iz previdnostnih razlogov ne bo spremljal.