Poškodovani objekt Natanz v Iranu. Foto: Reuters
Poškodovani objekt Natanz v Iranu. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila prejšnji teden v četrtek v skladišču kompleksa Natanc, ki je eden od osrednjih iranskih kompleksov za bogatenje urana in na katerem so potekala gradbena dela. Podrobnosti niso znane, saj so pristojne oblasti skopo sporočile, da gre za nesrečo in da je bi vzrok odkrit.

Sprva so sicer zatrdili, da je izbruhnil ogenj v industrijskem delu kompleksa, a so ameriški in evropski analitiki opozorili, da se je eksplozija zgodila ne delu, ki je namenjen bogatitvi urana. "Ni bilo žrtev ... ampak škoda je obsežna s finančnega vidika," je v nedeljo dejal tiskovni predstavnik iranske jedrske organizacije Behruz Kamalvandi in pojasnil, da bi lahko nesreča upočasnila razvoj in proizvodnjo centrifug. Na fotografiji, ki jo je objavil Guardian (glej tvit ob strani), je na levi strani viden poškodovani objekt v primerjavi s stanjem pred nesrečo.

Organizacija je pred tem objavila fotografijo domnevnega prizorišča nesreče, na kateri je enonadstropna stavba s poškodovano streho, počrnelimi stenami in uničenimi vrati. Državna televizija je pozneje pokazala drugi kot stavbe, na katerem se zdi škoda manj obsežna.

Sledili še dve eksploziji

Po eksploziji v Natanzu sta v soboto sledili še dve industrijski nesreči, zaradi česar so se pojavila ugibanja, ali je država nemara tarča organiziranega napada.

Pri odzivu na dogodke v Iranu sta bila izjemno previdna tako izraelski zunanji minister Gabi Aškenazi kot minister za obrambo Benny Gantz, ki je pomenljivo izjavil: "Čisto vsaka nesreča, ki se zgodi v Iranu, ni nujno vedno povezana z nami," poroča Guardian. Aškenazi pa je na forumu v Jeruzalemu dejal, da ima Izrael dolgoročno politiko, ki ne dovoljuje jedrske oborožitve: "Bolje je, da se ne omenjajo naše trenutne akcije v Iranu." Te naj bi bili predvsem kibernetske narave.

Vodja Iranske revolucionarne garde je sicer pred dnevi izjavil, da je Iran zgradil t. i. raketna mesta po celotni dolžini Perzijskega in Omanskega zaliva, tako na morju kot ob njem, ki bodo "prava nočna mora za sovražnike Irana".

Po odstopu ZDA od iranskega jedrskega sporazuma maja 2018 je tudi Teheran postopoma začel opuščati zaveze mednarodnega dogovora, ki so ga sklenili leta 2015 z namenom, da bi Iranu preprečili razvoj jedrskega orožja. Teheran je že napovedal, da bo razvil napredne centrifuge za še hitrejšo bogatitev visoko koncentriranega urana, čeprav so mednarodni inšpektorji zatdili, da je Iran zautsavil vse tovrstne aktivnosti.