Foto: EPA
Foto: EPA

Rakete avangard po navedbah Moskve spadajo v novo generacijo zmogljivih raket, ki lahko dosežejo cilje skoraj po vsem svetu in presegajo vse obstoječe protiraketne obrambe, kot je na primer tista, ki so jo ZDA namestile v Evropi.

"Obrambni minister Sergej Šojgu je predsedniku Putinu poročal, da od 10. ure po moskovskem času deluje prvi pehotni polk, ki je opremljen z novim strateškim nadzvočnim sistemom avangard," je sporočilo obrambno ministrstvo.

Kje je nameščen polk, niso sporočili, je pa decembra lani ruska vojska napovedala, da bodo te rakete najprej namestili v pokrajini Orenburg na Uralu.

Rusija pravi, da je pri razvoju orožja zdaj prehitela Zahod. Foto: EPA
Rusija pravi, da je pri razvoju orožja zdaj prehitela Zahod. Foto: EPA

Raketa avangard naj bi bila sposobna letenja s 27-kratno hitrostjo zvoka oziroma več kot 33.000 kilometrov na uro, pri tem pa tudi manevrirati, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Sposobna naj bi bila tudi nositi jedrsko orožje.

Putin raketo primerja s Sputnikom

Putin je raketo, ki so jo z dosegom 4.000 kilometrov uspešno preizkusili decembra lani, takrat primerjal z izdelavo "prvega umetnega satelita v Zemljini orbiti", s čimer je mislil na umetni satelit Sputnik iz leta 1957, ki je bil takrat simbol tehnološke nadvlade Sovjetske zveze nad ZDA v obdobju hladne vojne.

Povedal je tudi, da gre za medcelinsko, in ne balistično raketo in da naj bi se bila sposobna izogibati vsej dosedanji protiraketni obrambi.

Putin je sicer raketo avangard predstavil že v svojem letnem nagovoru marca lani, ko je dejal, da gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja".

Rusija zadnja leta, ko so odnosi z Zahodom na najnižji ravni, pospešeno razvija novo orožje. Doslej se je že večkrat pohvalila, da je razvila nepremagljivo orožje. Putin je ta teden dejal, da pri razvoju orožja Rusija več ne lovi Zahoda, temveč se prvič v sodobni zgodovini dogaja nasprotno.