OPCW je objavil končno poročilo o napadu v Dumi. Foto: EPA
OPCW je objavil končno poročilo o napadu v Dumi. Foto: EPA

Organizacija je opozorila, da obstajajo glede napada na Dumo 7. aprila 2018 "utemeljeni razlogi za ugotovitev, da je bila uporabljena strupena kemikalija kot orožje", poroča BBC. "Ta strupena kemikalija je vsebovala reaktivni klor," so dodali.

Uporabo klora kot orožja prepoveduje konvencija o kemičnem orožju, ki jo je Sirija ratificirala leta 2013, prepoveduje jo tudi mednarodno humanitarno pravo.

Končni napad na zadnji žep IS-ja

Medtem so Sirske demokratične sile (SDF) sprožile napad na zadnje območje pod nadzorom t. i. Islamske države (IS) na vzhodu Sirije. "Začela se je zadnja bitka za to, kar je ostalo od IS-ja v Baguzu," je povedal poveljnik SDF-ja Adnan Afrin.


Ofenzivo so sprožili po evakuaciji vseh civilistov iz vasi Baguz nedaleč od iraške meje. "Vsi, ki so ostali tam, veljajo za sovražnike in pripadnike IS-ja," je dodal Afrin.


V zadnjih dneh je iz te vasi ob reki Evfrat odšlo več tisoč ljudi, v glavnem žensk in otrok. Preživeli po enomesečnem obleganju, ki so jih s tovornjaki prepeljali iz Baguza, so pripovedovali pretresljive zgodbe o stradanju, številni so potrebovali takojšnjo zdravstveno oskrbo.

Preiskovalci pa niso našli dokazov, da so uporabili živčne strupe, kot so trdili nekateri, niti dokazov, ki bi potrjevali trditve sirske vlade, da so uporniki v bližnjem poslopju proizvajali kemično orožje.

Iz OPCW-ja so sporočili, da so poročilo sestavili, potem ko so inšpektorji organizacije obiskali kraj napada dva tedna po napadu in tam zbrali vzorce, opravili pogovore s pričami in zbrali podatke.

Ugotovili so, da so dve jeklenki s strupenim plinom vrgli na stanovanjsko poslopje, te ugotovitve pa potrjujejo tiste iz vmesnega poročila iz julija lani.

V napadu na Dumo blizu Damaska, ki je bila takrat pod nadzorom upornikov, obkoljena pa z vladnimi silami, je bilo ubitih najmanj 43 ljudi.

Ni potrjena krivda za napad

OPCW medtem ni ugotovil, kdo je bil odgovoren za napad, saj za to ni imel mandata. Potem je organizacija sicer dobila mandat, da lahko preiskuje odgovornost za vse napade s kemičnim orožjem v Siriji od leta 2014, a to ni veljalo za preiskovalce napada v Dumi.

V času napada so zanj okrivili sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada, kar je sirska vlada zanikala. ZDA, Velika Britanija in Francija so z dogodkom upravičile letalske napade, ki so jih izvedle na položaje sirskih vladnih sil.

Zahod je za napad s klorom obtoževal sirsko vlado, ta pa upornike. Foto: EPA
Zahod je za napad s klorom obtoževal sirsko vlado, ta pa upornike. Foto: EPA