Ljudje pred bolnišnico v Alepu čakajo na poročila o svojcih. Foto: Reuters
Ljudje pred bolnišnico v Alepu čakajo na poročila o svojcih. Foto: Reuters
V napadu je bilo ranjenih 107 ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah sirskih medijev so uporniki na Alep izstrelili več raket s strupenim plinom. Pri tem je bilo ranjenih 107 ljudi, vključno z otroki.

Nobena skupina za napad še ni prevzela odgovornosti. Rusija trdi, da so bile rakete izstreljene z demilitariziranega območja Idliba.

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da so napadalci uporabili klor. "Ne vemo, kateri plin je bil uporabljen, vendar zaradi simptomov sumimo na klor," je sporočil vodja sindikata zdravnikov Alepa Zaher Batal.

Bolniki so imeli težave z dihanjem, vnetjem oči, drgetanjem in omedlevanjem. Bolnišnice so čez noč sicer domov poslale veliko ljudi. Gre za prvi napad s plinom na civiliste v Alepu od začetka vojne pred več kot sedmimi leti, je še dejal Batal.

Rusija bombardirala Idlib
Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihova letala bombardirala položaje upornikov v pokrajini Idlib, ki so Alep napadli s klorom. Gre za prve letalske napade na Idlib, odkar sta septembra Rusija in Turčija tam vzpostavili demilitarizirano območje pod nadzorom vojsk obeh držav.

Turški mediji poročajo, da sta se obrambna ministra obeh držav že slišala preko telefona, več informacij za zdaj ni znanih. Turčija podpira nekatere izmed uporniških skupin na območju Idliba.

Uporniki zanikajo krivdo
Sirski uporniki so navedbe o krivdi zavrnili. Šlo naj bi za "laži, s katerimi se prikrivajo zločini režima nad sirskim prebivalstvom", je dejal tiskovni predstavnik Nacionalne osvobodilne fronte Nadži Mustafa. Abu Omar, tiskovni predstavnik skupine Failak al Šam, je Damask obtožil, da vzpostavlja kuliso za napade na mesta pod nadzorom upornikov.

Abdel-Salam Abdel-Razak iz uporniške skupine Nour el-Din al-Zinki je zatrdil, da uporniki nimajo kemičnega orožja, niti zmožnosti za proizvodjo.

Prevladujoča sila med vrsto uporniških frakcij na območju Idliba je sicer Tahrir al Šam, islamistična zveza, ki jo vodijo borci, ki so bili prej povezani z Al Kaido. Ta se še ni odzvala na dogajanje.

Razmere v Alepu v zadnjih letih mirne
Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da so napadi sirskih vladnih sil v soboto na vas blizu Idliba ubili dve ženski in sedem otrok.

V Alepu so razmere od decembra 2016, ko so sirske vladne sile prevzele polni nadzor nad mestom, sicer večinoma relativno mirne, tako, da je to prvi večji incident v zadnjih dveh letih v mestu.