Pritožba je
Pritožba je "v skladu s politiko države Palestine, katere cilj je ohraniti značaj svetega mesta Jeruzalem z njegovo edinstveno duhovno, versko in kulturno razsežnostjo", je dejal palestinski zunanji minister Riad Al Malki. Foto: Reuters
ICJ
"Zadeva bo deloma odvisna od vprašanja o palestinski državnosti, to pa še nikoli ni bilo pred Meddržavnim sodiščem," meni odvetnik Wilde. Foto: Reuters

Ameriško veleposlaništvo v Jeruzalemu po trditvah Palestine krši dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961, je v izjavi sporočil ICJ. Konvencija namreč narekuje, da morajo biti veleposlaništva ustanovljena na ozemlju države gostiteljice in da "poseben status Jeruzalema" pomeni, da so ZDA kršile svoje mednarodne obveznosti, ko so preselile svoje veleposlaništvo, poroča Al Džazira. Palestina od sodišča zahteva, naj potezo ZDA označi za nezakonito in jim naroči umik veleposlaništva.

Tako Izrael kot Palestina zahtevata Jeruzalem za prestolnico svojih držav. Palestinci zahtevajo Vzhodni Jeruzalem, na katerem Izrael nezakonito gradi judovska naselja. Izrael vztraja, da mu zaradi zgodovinskih, verskih in političnih razlogov pripada celotni Jeruzalem, ki ga je razglasil "za večno in nedeljivo prestolnico judovske države".

Zahodni del mesta je Izrael osvojil v vojni leta 1948, ko je po razglasitvi neodvisnosti dobil vojno s petimi arabskimi državami, vzhodni del mesta pa je zasedel leta 1967 v t. i. šestdnevni vojni. Združeni narodi zasedbo označujejo za protizakonito, kar pa Izrael zavrača. Palestincem, živečim v Vzhodnem Jeruzalemu, je Izrael dodelil poseben status. Tako kljub pripojitvi tega dela mesta k Izraelu niso izraelski državljani, ampak imajo, kot opozarja Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA), status "stalnih prebivalcev" Izraela.

Sodba odvisna od državnosti Palestine
Mednarodni odvetnik z Univerze v Londonu Ralph Wilde je poudaril, da je ICJ dolžan razsoditi, ali Palestina velja za državo. "Zadeva bo deloma odvisna od vprašanja o palestinski državnosti, to pa še nikoli ni bilo pred Meddržavnim sodiščem," je povedal Wilde Al Džaziri in dodal, da je "razsodba mogoča le, če sodišče sklene, da Palestina izpolnjuje mednarodni pravni preizkus za državnost".

Palestinski zunanji minister Riad Al Malki je dejal, da je pritožba "v skladu s politiko države Palestine, katere cilj je ohraniti značaj svetega mesta Jeruzalem z njegovo edinstveno duhovno, versko in kulturno razsežnostjo". Al Malki je spomnil, da je Generalna skupščina Združenih narodov leta 2012 Palestini odobrila status države nečlanice in s tem priznanje državnosti.

Decembra je predsednik ZDA Donald Trump ukazal, da se ameriško veleposlaništvo v Izraelu preseli iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar se je zgodilo maja.

ICJ priznal Palestino kot državo nečlanico
ICJ je sodišče Združenih narodov za reševanje sporov med državami. Čeprav je Palestino Generalna skupščina ZN-a leta 2012 priznala kot državo nečlanico, njene državnosti ne priznavajo niti Izrael niti ZDA.