Izrael si po okupaciji leta 1967 lasti celotno ozemlje Jeruzalema, tudi vzhodni, palestinski del. Foto: Reuters
Izrael si po okupaciji leta 1967 lasti celotno ozemlje Jeruzalema, tudi vzhodni, palestinski del. Foto: Reuters

Odprtja se je udeležil češki premier Andrej Babiš, in sicer dva tedna po tem, ko je Izrael Češki poslal 5000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna v okviru t. i. programa cepilne diplomacije, ki so ga medtem ustavili zaradi pravnih pomislekov.

Babiš se je dogodka v četrtek udeležil z izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahujem. Češka je po njegovih besedah "strateški partner" Izraela. Spomnil je, da je leta Češkoslovaška Izraelu leta 1948, ko je ta postal država, poslala vojaška letala. Odprtje urada v Jeruzalemu je češki premier označil za "še eno prelomnico v našem sodelovanju" in za "dokaz, da se zavedamo pomembnosti tega veličastnega mesta".

Palestinsko zunanje ministrstvo je po poročanju Al Džazire potezo Prage označilo za "očiten napad na palestinsko ljudstvo in njegove pravice ter za jasno kršitev mednarodnega prava". Odprtje urada v Jeruzalemu naj bi poleg tega škodovalo prizadevanjem za mir.

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Geit pa je v Kairu poudaril, da je Vzhodni Jeruzalem glede na mednarodno pravo okupirano ozemlje. Izrael si namreč lasti celotno ozemlje Jeruzalema, tudi Vzhodni Jeruzalem, ki ga je vojaško okupiral leta 1967 in si ga pozneje protipravno priključil.

Češko zunanje ministrstvo medtem pravi, da urad v Jeruzalemu ni veleposlaništvo in da je namen njegovega odprtja krepitev strateškega partnerstva Češke z Izraelom ter izboljšanje storitev za češke državljane na tistem območju.

V Pragi so še sporočili, da odprtje urada v Jeruzalemu ne bo vplivalo na voljo Češke za "nadaljnji razvoj političnih in gospodarskih odnosov s palestinsko oblastjo".

Palestinci medtem vztrajajo, da bi moral biti Vzhodni Jeruzalem glavno mesto neodvisne palestinske države.

V Evropski uniji je ravno Češka ena najtrdnejših podpornic Izraela. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je prejšnji mesec sporočilo, da je Češka ena izmed držav, ki meni, da sodišče ne bi smelo preiskovati vojnih zločinov na zasedenih palestinskih ozemljih.

Babiš je v četrtek dejal, da Češka Palestine, ki ima v ZN-u status države opazovalke nečlanice, nima za državo in da zato ICC nima pristojnosti preiskovanja na tem območju .

Veleposlaništvo odprli ZDA, Gvatemala, Kosovo

Do zdaj sta sicer le dve državi podprli veleposlaništvi v Jeruzalemu, ZDA, potem ko je nekdanji predsednik Donald Trump v nasprotju z mednarodnim pravom decembra 2017 priznal izraelsko suverenost nad celotnim Jeruzalemom, in Gvatemala.

Prejšnji mesec pa je z Izraelom diplomatske odnose vzpostavilo Kosovo, ki je prav tako priznalo Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. Kot poroča Associated Press, pa je kosovsko zunanje ministrstvo sporočilo, da so tudi oni odprli veleposlaništvo v Jeruzalemu.

Kosovo je tako postalo prva evropska in prva pretežno muslimanska država, ki je odprla veleposlaništvo v Jeruzalemu.