Pogled na območje Givat Hamatos, kjer so nekdaj v počitniških prikolicah bivali etiopski in ruski Judje. Foto: Reuters
Pogled na območje Givat Hamatos, kjer so nekdaj v počitniških prikolicah bivali etiopski in ruski Judje. Foto: Reuters

Izrael naj bi novo naselbino želel vzpostaviti v Givat Hamatosu, območju vzhodno od Vzhodnega Jeruzalema, s čimer bi povezali več naselbin na priključenem palestinskem ozemlju in dodatno otežili povezave Palestincem med Vzhodnim Jeruzalemom in Zahodnim bregom.

Izraelska organizacija Peace Now, ki bedi nad projekti, povezanimi z nezakonitimi naselbinami, je sporočila, da je izraelska deželna uprava danes odprla razpise za več kot 1200 novih domov v Givat Hamatosu.

Iskanje novih najemnikov domovanj v naselbinah naj bi se končalo le nekaj dni pred načrtovano inavguracijo novega ameriškega predsednika Joeja Bidna, nekaj mesecev pozneje pa naj bi začeli gradnjo na tem anektiranem palestinskem ozemlju.

"Gre za smrtonosen udarec možnostim za mir. Izrael izkorišča zadnje tedne administracije Donalda Trumpa," je za Al Džaziro dejal tiskovni predstavnik organizacije Brian Reeves. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je ob tem izrazil "globoko zaskrbljenost" nad načrti Izraela.

Pompeo namerava kot prvi ameriški sekretar obiskati naselbino

V tem tednu naj bi Bližnji vzhod znova obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki naj bi načrtoval tudi obisk ene izmed naselbin na Zahodnem bregu, česar njegovi predhodniki niso storili, poroča Al Džazira. Palestinski premier Mohamed Štajeh je ob tem tvitnil, da gre za "nevaren precedens", ki bi legaliziral naselbine.

Nova naselbina bi Palestincem dodatno otežila prehajanje

Palestinsko vodstvo je medtem obsodilo načrte za novo naselbino in sporočilo, da bi izgradnja Givat Hamatosa odrezala povezavo s palestinskim mestom Betlehem ter še dodatno otežila dostop iz južnega dela Zahodnega brega v Vzhodni Jeruzalem. "Gre za nadaljevanje trenutne izraelske politike uničevanja rešitve dveh držav," je potezo obsodil Nabil Abu Rudeina, tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Prehod med Vzhodnim Jeruzalemom in Zahodnim bregom je že zdaj močno otežen, saj so na območju številne nadzorne točke in tudi fizična pregrada, ki jo je zgradil Izrael. V preteklosti je Izrael poleg Givat Hamatosa nakazal tudi načrte za gradnjo naselbin na območju vzhodno od Jeruzalema, znanem kot E1, s čimer bi Vzhodni Jeruzalem popolnoma odrezali od Zahodnega brega.

Trumpova administracija naklonjena Izraelu

Naselbina Ramat Šlomo, katere širitev so napovedali med Bidnovim obiskom leta 2010, ima danes več kot 2600 domovanj. Foto: Reuters
Naselbina Ramat Šlomo, katere širitev so napovedali med Bidnovim obiskom leta 2010, ima danes več kot 2600 domovanj. Foto: Reuters

Izrael sicer gradnjo v Givat Hamatosu načrtuje že dalj časa. Pod pritiskom kritik mednarodne skupnosti so projekt leta 2014 za nekaj časa odložili. Nato je na oblast prišel Trump, ki je v svojem mandatu priznal izraelsko razglasitev Jeruzalema za prestolnico, tja premestil ameriško veleposlaništvo, izstopil iz jedrskega sporazuma z glavnim izraelskim tekmecem Iranom ter pomagal pri normalizaciji odnosov z arabskimi državami. Izrael je v njegovem mandatu odobril gradnjo več kot tisoč novih domovanj v naselbinah.

Na Zahodnem bregu trenutno živi okoli pol milijona naseljencev, več kot 220.000 pa v Vzhodnem Jeruzalemu. Varnostni svet Združenih narodov je v resolucijah iz let 1979, 1980 in 2016 naselbine označil za nezakonite, saj gre za kršitev mednarodnega prava in 49. člena Ženevske konvencije, ki prepoveduje prisilne premestitve prebivalstva na okupiranih ozemljih.

Novi predsednik Biden bi lahko stališče ZDA do naselbin znova uskladil z mednarodno skupnostjo, ki jih obsoja zaradi njihove nezakonitosti po mednarodnem pravu, navaja Al Džazira. Biden je sicer napovedal železno podporo Izraelu, a je tudi nakazal, da bo razveljavil več Trumpovih odločitev. Izrazil je nasprotovanje enostranski priključitvi palestinskega območja in podprl rešitev dveh držav med Izraelom in Palestino, vendar ameriškega veleposlaništva naj ne bi vrnil v Tel Aviv.

Nekdanji ameriški mirovni pogajalec Martin Indyk je za Associated Press dejal, da izraelsko-palestinski konflikt za ZDA ni več "bistvenega nacionalnega interesa" in tudi v Bidnovem mandatu najbrž ne bo. "Ne verjamem, da si Biden želi prepira glede naselbin. A če bo Bibi to povzdignil v pomembno vprašanje, potem bomo imeli težavo," je ocenil Indyk.

Biden leta 2010 med obiskom Izraela obsodil gradnjo naselbin

Biden je kot podpredsednik Izrael obiskal leta 2010, ravno v tistem času pa je notranje ministrstvo oznanilo gradnjo novih domov v naselbini Ramat Šlomo v Vzhodnem Jeruzalemu. Biden je takrat obsodil potezo in dejal, da spodkopava zaupanje, saj je Obamova administracija nasprotovala gradnji naselbin. Ramat Šlomo ima danes okoli 2600 domov.

Palestinski uradnik Hanan Ašravi je medtem prihodnjo administracijo pozval, naj ne "ponavlja napak iz preteklosti", in dodal, da zgolj ameriška obsodba naselbin ne bo dovolj: "Če bo Izrael nadaljeval svojo politiko naselbin, mora nositi odgovornost in posledico. Kakšen je smisel vseh izjav obsojanja, če Izrael nadaljuje širitev naselbin?"

Novo raketiranje na relaciji Gaza–Izrael

Odnose med Izraelci in Palestinci zaostrujejo tudi spopadi. Potem ko so iz Gaze izstrelili rakete na ozemlje Izraela, je izraelska vojska napadla cilje Hamasa na palestinskih območjih. Rakete iz Gaze je sicer še pravočasno prestregel izraelski obrambni sistem. O ranjenih ne poročajo.