Palestinski zunanji minister Riad Malki je uradno vložil poziv k preiskavi. Dokazov o izraelskih zločinih je dovolj, pravi. Foto: EPA
Palestinski zunanji minister Riad Malki je uradno vložil poziv k preiskavi. Dokazov o izraelskih zločinih je dovolj, pravi. Foto: EPA
Fatou Bensouda
Glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda še ni sprožila uradne preiskave izraelskih dejanj na zasedenih ozemljih, čeprav je bila preliminarna preiskava sprožena že leta 2015. Foto: EPA

Palestinski zunanji minister Riad Malki je dejal, da uradni poziv vsebuje podrobne dokaze o zločinih, storjenih na zasedenih ozemljih. Malki upa, da bo ICC naredil korak naprej od preliminarne preiskave, sprožene že leta 2015, katere namen je ugotoviti, ali razmere ustrezajo merilom za začetek uradne preiskave, ki jih določa Rimski statut.

Malki je prošnjo predal glavni tožilki ICC-ja Fatou Bensouda, potem ko so izraelske sile v Gazi v večtedenskih protestih proti izraelski okupaciji in za pravico beguncev do vrnitve ubile več kot 100 Palestincev, več kot 10.000 pa so jih ranile, med njimi na tisoče s pravim strelivom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izrael obtožil, da je izvedel "pokol" neoboroženih civilistov. Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja, da so izraelski vojaki delovali v samoobrambi, za mrtve pa je obtožil palestinsko gibanje Hamas. Na izraelski strani žrtev ni bilo.

Malki se je s Fatou Bensouda sestal v torek v Haagu. Po njegovih besedah Palestinci želijo, da kot glavna tožilka "takoj sproži preiskavo vseh zločinov", ki naj bi jih Izrael storil na zasedenem območju Vzhodnega Jeruzalema, Zahodnega brega in Gaze, in sicer od junija 2014.

Izrael: Poziv k preiskavi ciničen korak
Kot je dejal, so prepričani, da je dokazov več kot dovolj in da je preiskava "pravilen in potreben" ukrep. Izrael je medtem Malkijevo potezo označil za "ciničen korak brez zakonske veljave", poroča BBC.

Glavna ICC-jeva tožilka je vpletene strani prejšnji teden opozorila, da njen urad "pozorno spremlja dogajanje na terenu" v Gazi in "dokumentira vse domnevne zločine", ki bi lahko spadali pod pristojnost ICC-ja.

Nekdanji glavni tožilec sodišča, profesor na Harvardski pravni šoli, Alex Whiting je dejal, da bi imela palestinska uradna prošnja "resnični učinek", ki sicer ne bi nujno prisilila tožilke Fatou Bensouda v začetek preiskave. Bi ji pa prošnja močno otežila, da ostane postopek v fazi zgolj preliminarne preiskave.

ICC ima pristojnost preganjati ljudi, obtožene genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov na ozemlju držav, ki so ratificirale Rimski statut, ustanovno listino ICC-ja.

Izrael Rimskega statuta nikoli ni ratificiral, a je generalni sekretar ZN-a leta 2015 sprejel pridružitev "države Palestine". To teoretično pomeni, da bi se lahko Izraelcem sodilo za zločine, storjene na zasedenih ozemljih.

Izrael: ICC ni pristojen
Izraelsko zunanje ministrstvo sporoča, da ICC nima pristojnosti nad izraelsko-palestinskim vprašanjem. "Izrael ni član sodišča, Palestinska samoupravna oblast pa ni država," sporoča Tel Aviv. Kot pravijo na ministrstvu, "Palestinci še naprej izkoriščajo sodišče v politične namene, namesto da bi delali v smeri obnovitve mirovnega procesa z Izraelom," so zapisali.

"Absurdno je, da prihaja do palestinskih dejanj glede sodišča v času, ko Palestinci nadaljujejo spodbujanje terorističnih dejanj," so še sporočili na izraelskem ministrstvu, kjer vztrajajo, da je Izrael deloval v skladu z mednarodnim pravom, še poroča BBC.

Spomnimo, Svet ZN-a za človekove pravice je prejšnji teden sprejel resolucijo o napotitvi neodvisne preiskovalne komisije na območje Gaze, ki bo preiskala smrtonosno nasilje izraelske vojske na množičnih palestinskih protestih od 30. marca.