Abas je dejal, da bodo ameriški predlog poslali na smetišče zgodovine. Foto: Reuters
Abas je dejal, da bodo ameriški predlog poslali na smetišče zgodovine. Foto: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na izrednem zasedanju zunanjih ministrov držav Arabske lige v Kairu povedal, da načrt ameriškega predsednika Donalda Trumpa pomeni kršitev dogovorov, ki so jih Izrael in Palestinci podpisali leta 1993 v Oslu. Izrael je pozval, naj prevzame odgovornost kot okupacijska sila nad palestinskimi ozemlji.

Abas je napovedal prekinitev odnosov z obema državama in o tem obvestil izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in ameriško obveščevalno službo CIA.

Zunanji ministri Arabske lige so na izrednem zasedanju soglasno zavrnili Trumpov "dogovor stoletja" in se zavzeli za rešitev dveh držav, ki vključuje palestinsko državo v okviru meja pred šestdnevno vojno leta 1967, v kateri si je Izrael priključil Zahodni breg in Gazo.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

"Načrt stoletja", ki ga je Trump ta teden predstavil v Beli hiši predstavil skupaj z Netanjahujem, predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu. Jeruzalem bi ostal nedeljiva prestolnica Izraela. Hkrati predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v vzhodnem delu Jeruzalema.

Načrt vodi v apartheid

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je poudaril, da bi ta načrt lahko vodil v apartheid. "Načrt vodi v stanje z eno državo, ki jo bosta sestavljala dva razreda državljanov, to je apartheid, v katerem bodo Palestinci drugorazredni državljani," je povedal na današnjem zasedanju.