Džamal Hašokdži, oster kritik savdskega režima, je bil ubit 2. oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Carigradu. Foto: AP
Džamal Hašokdži, oster kritik savdskega režima, je bil ubit 2. oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Carigradu. Foto: AP

Medtem Savdska Arabija uspešno lošči svojo podobo v mednarodni skupnosti.

Kmalu po umoru uglednega novinarja, ko so se pojavili informacije in ugibanja, da bi bil lahko vpleten sam vrh Savdske Arabije, je kraljevina padla v nemilost pri mnogo zahodnih državah.

Po petih letih lahko ugotovimo, da je mesto Savdske Arabije med svetovnimi velesilami trdno in da z nekaterimi odnosi še nikoli niso bili boljši. K temu so veliko pripomogli tudi ruska invazija v Ukrajini, posledično iskanje zaveznikov in potreba po alternativnih dobaviteljih energentov.

To je vodilo do enega najbolj nerodnih, če ne kar ponižujočih trenutkov v lanskem letu. Ameriški predsednik Joe Biden je med predsedniško kampanjo savdskega kronskega princa Mohameda bin Salmana obtoževal za umor Hašokdžija in obljubljal, da bo Savdska Arabija za umor plačala ter ostala osamljena. Lani julija pa je obiskal Savdsko Arabijo in se ob prihodu s kronskim princem pozdravil z udarcem pesti.

Srečanje Joeja Bidna in Mohameda bin Salmana julija lani v Džedi v Savdski Arabiji. Foto: AP
Srečanje Joeja Bidna in Mohameda bin Salmana julija lani v Džedi v Savdski Arabiji. Foto: AP

Danes je Savdska Arabija ena najhitreje rastočih članic skupine G20 s futurističnimi načrti in vizijo prihodnosti. Mohamed bin Salman je ženskam dovolil voziti avtomobile, za preoblikovanje mesta Džeda izselil skoraj pol milijona ljudi, v prihodnjem desetletju pa naj bi v puščavi zgradili popolnoma novo mesto Neom, ki bi prebivalcem omogočalo dosegljivost vseh storitev v 15 minutah.

Savdska državna naftna skupina Aramco ima vsako leto več sto milijard dolarjev čistega dobička, velik del tega pa se steče v nacionalni investicijski sklad. Iz tega se napajajo drugi savdski projekti, s katerimi država dela svojo podobo v svetu ne le sprejemljivo, pač pa že kar privlačno. Mnogi med njimi posegajo na področje športa, ki tako postaja pomembno področje delovanja Savdske Arabije.

Smrt do oblasti kritičnega Džamala Hašokdžija, ki je bila pred petimi leti ocenjena kot grozljiv umor, v katerega je bila vpletena država, je zaradi vsega omenjenega postala obžalovanja vreden dogodek.

Pet let od umora Džamala Hašokdžija