Borci IS-ja bežijo iz zadnje enklave v Sirji, vasi Baguz. Foto: Reuters
Borci IS-ja bežijo iz zadnje enklave v Sirji, vasi Baguz. Foto: Reuters

ZDA in sirske demokratske sile (SDF) so povečale napade na Baguz. Ko bo vas dokončno osvobojena, bodo ZDA z zaveznicami tudi uradno razglasile konec kalifata samooklicane Islamske države (IS) leta 2014.

V preteklih dneh se je predalo več sto borcev, ki so jih skupaj s prebivalci vasi evakuirali, poroča BBC.

Nafta, kraje in ustrahovanja

IS je v svojih "najboljših časih" na območju med Sirijo in Irakom nadziral okoli 88.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, prebivalcem pa vsilil spoštovanje strogih islamskih pravil. Zaradi zavzetja naftnih črpališč je kalifat bogatel s prodajo črnega zlata, pa tudi z izsiljevanji, krajami in ugrabitvami.

Prejšnji petek je SDF naznanil, da so izvedli zadnji napad na Baguz, rekoč, da v vasi ni več nikogar "razen teroristov". Po močnem zračnem obstreljevanju pretekli konec tedna so zavezniške sile umirile ofenzivo, saj so borci izrabili manjše število civilistov za živi ščit.

Evakuacija prebivalcev

V ponedeljek so iz vasi skozi humanitarni koridor evakuirali 3.000 ljudi, dan pozneje še 3.500, med njimi tudi 500 borcev, ki so se predali. Med osvobojenimi je tudi pet borcev SDF-ja, ki jih je zajel IS. Še vedno pa ni znana usoda italijanskega duhovnika Paola Dall'Oglia in libanonskega novinarja Samirja Kassaba. Evakuacija prebivalcev je potekala tudi v sredo, ko so na varno prepeljali še dodatnih 2.000 ljudi, je poročal Reuters.

Vse evakuirane so prepeljali na nadzorno točko SDF-a, kjer so jih pregledali, izprašali ter jim dali vodo in hrano. Nekatere ženske so pri tem vzklikale "Alah je velik" in "Islamska država živi". Evakuirane ljudi bodo namestili v taborišču Al Hol, v katerem je že več kot 50.000 ljudi, ki so bili vanj nameščeni od decembra.

Ameriški general: Boj proti IS-ju še zdaleč ni končan
Medtem je ameriški general Joseph Votel danes v ameriškem kongresu priznal, da boj proti skrajni skupini Islamska država še zdaleč ni končan. Po njegovih besedah džihadisti še niso zlomljeni in so pripravljeni na ponoven vzpon, čeprav so v Siriji ostali brez ozemlja.

"Fizično skrčenje kalifata je veličasten vojaški dosežek, vendar boj proti IS in nasilnemu ekstremizmu še zdaleč ni končan in naša misija ostaja enaka," je dejal poveljnik ameriških sil na Bližnjem vzhodu. "Prebivalstvo IS, ki je bilo evakuirano iz preostankov kalifata, v veliki meri ostaja neskesano, nezlomljeno in radikalizirano. Še naprej se bomo morali boriti proti tej razpršeni in razdeljeni organizaciji," je dodal. Ob tem je povedal, da so tuji borci IS in njihove družine, zajeti v Siriji, latentna grožnja, in pozval države, iz katerih prihajajo, naj se soočijo s tem problemom.